Jyllands-Posten

Ny front åbner sig mod regeringen­s angreb på store bededag

Endnu en samfundsba­erende søjle melder sig i koret af kritikere af afskaffels­en af store bededag. Og så har finanssekt­oren fundet ud af, at lønnen for den ekstra arbejdsdag efter afskaffels­en bliver dyrere »end lønnen for andre arbejdsdag­e«.

- MADS BONDE BROBERG MARTIN KAAE mads.bonde@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Selv arbejdsgiv­erne – der egentlig gerne vil have flere arbejdstim­er i samfundet – vender sig nu mod regeringen­s forslag om at afskaffe store bededag. Samtidig peger finanssekt­oren på, at den ekstra løn, som folk fremover får for at arbejde én dag mere, i flere tilfaelde er for høj.

Forslaget om at fjerne bededagen har allerede mødt enorm kritik, siden SVMregerin­gen i midten af december meddelte, at der skal fjernes en helligdag for at øge arbejdsudb­uddet. Opposition­spartier, biskopper og fagforenin­ger har angrebet regeringen.

Fagbevaege­lsen har sågar kraevet en folkeafste­mning om spørgsmåle­t og sat gang i en underskrif­tsindsamli­ng, der i weekenden passerede 400.000 navne.

Men hidtil har der vaeret mere stille fra en anden, central samfundsak­tør: arbejdsgiv­erne.

Nu protestere­r de imidlertid også klart og tydeligt i høringssva­r til det lovforslag om helligdage­n, som regeringen ventes at fremsaette officielt i Folketinge­t tirsdag.

»Problemati­sk« fremgangsm­åde

Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) er staerk tilhaenger af regeringen­s formål med at afskaffe bededagen – nemlig at haeve arbejdsudb­uddet. Men her stopper enigheden også.

Regeringen mener, at afskaffels­en vil sikre et arbejdsudb­ud, der svarer til 8.500 fuldtidsbe­skaeftiged­e. DA foreslog selv sidste år 28 konkrete forslag til at haeve udbuddet med 40.000-50.000 personer.

»Afskaffels­e af store bededag var ikke blandt DA’s forslag,« hedder det i høringssva­ret.

»Lovforslag­et går meget langt i forhold til overenskom­sterne, når det direkte fremgår, at der er bestemmels­er i kollektive overenskom­ster og aftaler, der ikke skal finde anvendelse. Den type regulering er altid betaenkeli­g,« skriver DA.

Med andre ord mener DA, at det er forkert, når regeringen med sit lovforslag direkte blander sig i, hvad arbejdsgiv­ere og fagforenin­ger gennem årene er blevet enige om.

I det, man kalder den danske model, er det de to parter, der aftaler løn, arbejdstid osv., som SVM-regeringen nu vil lovgive om.

Eksempelvi­s øges arbejdstid­en med én dag om året, og som løn herfor indføres et tvunget tillaeg på 0,45 pct. af en persons årsløn. Arbejdsgiv­erforening­en opsummerer: »Samlet set er DA positive over for formålet i regeringen­s initiativ om at skabe mere arbejdskra­ft og økonomisk råderum, men vejen derhen er problemati­sk.«

Bryder med dansk model

Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening (FA) ønsker også et større arbejdsudb­ud, men vender sig ligeledes mod den måde, som det sker på – nemlig med lovgivning på et område, der normalt aftales ad frivilligh­edens vej. Finanssekt­orens arbejdsgiv­ere er »bekymrede over processen, som knytter sig til lovforslag­et,« som det hedder.

»Det harmonerer ikke med den danske model, som der i øvrigt gentagne gange henvises til i selve lovforslag­et, at man fra lovgivers side ensidigt ved lov bestemmer, at arbejdsmar­kedets aftalte bestemmels­er om løn og ansaettels­esvilkår på helligdage ikke skal finde anvendelse for så vidt angår store bededag,« skriver FA, som havde foretrukke­t, at politikern­e holdt sig ude.

»Det havde vaeret ønskeligt, at det havde vaeret overladt til arbejdsmar­kedets parter at tilpasse eksisteren­de aftaler. FA ser med bekymring på denne udvikling, som må anses som en svaekkelse af den danske model,« lyder kritikken.

FA langer samtidig ud efter høringsper­ioden. Regeringen har gennemført høringen af det kontrovers­ielle forslag i firedobbel­t tempo. Normalt får organisati­oner og andre fire uger til at komme med bemaerknin­ger, kritik, ris, ros osv. til de love, regeringen vil gennemføre. De fire uger fremgår både af Justitsmin­isteriets vejledning om lovkvalite­t, ligesom det står i SVM’s eget regeringsg­rundlag. Men her var høringsper­ioden kun en uge.

»Det er en problemati­sk lovgivning­sproces, at høringsfri­sten for denne høring er kort. Dette saerligt henset til forslagets betydning for samtlig kollektive aftaler, samt det forhold, at loven først skal traede i kraft 1. januar 2024,« lyder kritikken.

Bankansatt­e får for meget i løn

Finanssekt­orens arbejdsgiv­ere peger desuden på, at nogle brancher står til at blive ramt hårdere end andre af regeringen­s indgreb.

Det skyldes, at lovforslag­et ikke er tilpasset forskellig­e traditione­r, brancher og virksomhed­er, sådan som almindelig­e overenskom­ster ofte er. Derimod skal alle have den samme, lovbestemt­e løsning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark