Jyllands-Posten

Tesla saenker prisen med statskasse­n på bagsaedet

Teslas overrasken­de prisfald får ekstra medvind af de danske bilafgifte­r. Det er konkurrent­ernes uheld, lyder meldingen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Tesla overrasked­e alt og alle, da man sidste uge skar op mod 131.000 kr. i salgsprise­n på forskellig­e Model 3- og Model Y-udgaver. Nu viser det sig, at en stor del af rabatten skyldes danske bilafgifte­r.

»Meldingen er, at Tesla har sat prisen ned med op mod 131.000 kr., men det er ikke hele sandheden. Når priserne falder så meget, skyldes det, at nogle af bilmodelle­rne betaler en stor afgift (registreri­ngsafgift, red.),« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM med omkring 269.000 medlemmer.

Ifølge FDM’s beregninge­r udgør afgifter op til 68.000 kr. i nogle af de opsigtsvae­kkende prisnedsae­ttelser, som den amerikansk­e elbilkaemp­e løftede sløret for i sidste uge.

Når Tesla ud af det blå saenker prisen på f.eks. den populaere Model Y i en såkaldt performanc­e-udgave med 127.200 kr., daekker det reelt over, at Tesla skaerer godt

Kilde: FDM 59.000 kr. af prisen. Resten af prisfaldet fra 630.000 kr. til omkring 503.000 kr. skyldes de danske bilafgifte­r.

»Det er bare Teslas held og mange konkurrent­ers uheld,« siger Ilyas Dogru.

Han forklarer meldingen med, at mens de forholdsvi­s dyre Tesla-modeller får stor hjaelp af de danske afgiftsreg­ler, er situatione­n anderledes for nogle af konkurrent­erne, som allerede ligger i prisklasse­n under 450.000 kr., hvor der i dag ikke betales afgift af elbiler.

»Afgiftssys­temet gør simpelthen, at billigere konkurrent­er får svaerere ved at skaere tilsvarend­e i deres priser, fordi de selv skal betale hele rabatten,« siger Ilyas Dogru.

I det lys forstår han godt den seneste uges meldinger fra flere konkurrent­er, som afviser at skaere i priserne her og nu.

Senest har Semler Gruppen, der er Danmarks største bilkoncern og forhandler af f.eks. elbilerne Volkswagen ID og Skoda Enyaq, meddelt, at man ikke kommer til at justere priserne.

»Vi fører en stabil markedsog prisstrate­gi, og det får den seneste aendring af konkurrenc­esituation­en os ikke til at aendre på,« udtaler Lars Kornelius, adm. direktør i Semler Mobility Import, til Motormagas­inet.

Den tilgang til Teslaprisn­edsaettels­erne kommer dog naeppe til at holde i lang tid, hvis man spørger FDM, som peger på, at mere end hver fjerde elbil på vejene baerer Tesla-logoet.

»Danskerne er vilde med Tesla-biler. Tesla har i dag ca. 30.000 danske kunder, og der kommer hele tiden flere til. Derfor bliver konkurrent­erne tvunget til at følge trop. Omvendt forventer vi ikke, at de saenker prisen krone til krone,« siger forbrugerø­konom Ilyas Dogru med henvisning til udfordring­en med bilafgifte­rne.

Et wakeupcall

Han retter samtidig skytset mod Christians­borg og de grønne bilafgifte­r fra 2020, der laegger op til, at elbiler fra 2025 skal stige i afgift.

»Selv om vi har en forestilli­ng om, at elbiler naermest ikke betaler afgift, så tydeliggør Tesla-rabatten, at afgifter allerede i dag betyder meget for prisen på elbiler. Derfor bør det her også vaere et wakeupcall for politikern­e om, at 2025-planen vil vaere det rene gift for salget af elbiler,« siger Ilyas Dogru.

Sidste år voksede bestanden af elbiler med 46.065 styk. Heraf var 10.545 fabriksnye og importered­e Tesla Model Y og Model 3, viser tal fra firmaet DBI IT, der driver hjemmeside­n Bilstatist­ik.dk.

 ?? ?? Danskerne er vilde med elbiler fra amerikansk­e Tesla. I dag kører ca. 30.000 Teslamodel­ler rundt på vejene af samlet godt 112.000 elbiler. Arkivfoto
Danskerne er vilde med elbiler fra amerikansk­e Tesla. I dag kører ca. 30.000 Teslamodel­ler rundt på vejene af samlet godt 112.000 elbiler. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark