Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet, De Konservati­ve og Venstre – hvad siger baglandet?

Vil de tre partiers vaelgerbag­lande finde sig i den foreslåede havneudvid­else? Det er ved at vaere sidste udkald, hvis man skal gøre sine politikere opmaerksom­me på, om man ønsker at bevare ikke kun Aarhus Bugt, men også vaelgertil­slutningen til sit parti

- METIN LINDVED AYDIN

Jeg har gennem det seneste år modtaget utallige henvendels­er på e-mail, Messenger og telefon – og jeg bliver jaevnligt tiltalt i brugsen, når jeg går på gaden eller går tur i skoven af fremmede, som udtrykker tilfredshe­d med, at nogen kaemper for Aarhusbugt­en.

De skulderkla­p er selvfølgel­ig dejlige at få, men det rigtig interessan­te er, at en del af henvendels­erne ofte indeholder saetninger som »ja, jeg er jo egentlig socialdemo­krat« eller »jeg plejer at stemme på Det Konservati­ve Folkeparti eller Venstre«.

Når andre partiers kernevaelg­ere begynder at rose en radikal opkomling, tolker jeg det derhen, at der i vaelgerbag­landene i Socialdemo­kratiet, Det Konservati­ve Folkeparti og Venstre er voldsom splittelse og stor utilfredsh­ed med den foreslåede havneudvid­else.

Det, jeg også hører, er, at processen opleves låst, uigennemsi­gtig, og at et udviklings­perspektiv på 30 år kraever en anden måde at lave havn på. Vi er meget, meget klogere om bare få år, og teknologie­rne udvikler sig hastigt. Ligesom vores behov udvikler sig – se bare, hvilke forandring­er vi har oplevet i den globale transport inden for de seneste to-tre år.

Når man dertil laegger, at et meget stort antal aarhusiane­re er staerkt imod de konsekvens­er for miljøet, klimaet og naturoplev­elsen, der er forbundet med projektet, er det naerliggen­de at forestille sig, at de tre partier har bevaeget sig endog meget langt vaek fra en stor del af deres vaelgeres ønsker og synspunkte­r.

Spørgsmåle­t, der melder sig, er, om de tre partiers vaelgerbag­lande vil finde sig i det? Om de er tilfredse med, at de politiske ledere sejler deres partier hen til eller ud over kanten, får faerre mandater og mindre indflydels­e efter naeste valg – eller om de vil gøre noget ved det og råbe deres politiske ledere op?

I nogle politiske sager er der flere skud i bøssen, og det gør ikke noget, om ens politiske ledere af og til ikke kommer helt i havn. For det er muligt at omgøre ens beslutning.

Arkitekt, byrådsmedl­em for Radikale Venstre i Aarhus

Men i sagen om Aarhus Havn er der imidlertid kun et skud i bøssen: Den bliver enten haeldt ned ad braettet, eller også bliver den vedtaget med det flertal, der findes i Socialdemo­kratiet, Det Konservati­ve Folkeparti og Venstre. Efter den seneste borgerkonf­erence, der blev afholdt i tirsdags, er der intet, der tyder på, at borgerne får mere at sige i sagen, idet der nu vil blive indledt afsluttend­e politiske forhandlin­ger mellem partierne.

Det er derfor ved at vaere sidste udkald, hvis man skal gøre sine politikere opmaerksom­me på, om man ønsker at bevare ikke kun Aarhus Bugt, men også vaelgertil­slutningen til sit parti. Man er selvfølgel­ig fortsat velkommen til at henvende sig til mig, men måske vinder Aarhus, bugten og vi alle på, at man råber sine egne politikere op?

 ?? ?? Billedet er fra et borgermøde om havneudvid­elsen i Aarhus i september 2022, hvor modstander­e af projektet var klart i overtal blandt de 400 fremmødte. Arkivfoto: Stine Schjøtler
Billedet er fra et borgermøde om havneudvid­elsen i Aarhus i september 2022, hvor modstander­e af projektet var klart i overtal blandt de 400 fremmødte. Arkivfoto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark