Jyllands-Posten

Mere end hver 10. ukrainer er vendt hjem igen

Flere end 32.000 ukrainere har fået nyt hjem i Danmark – flest i København og Aarhus.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om krigen i Ukraine raser med uformindsk­et styrke, er mere end hver 10. ukrainer, som havde søgt ly for raedslerne i Danmark, vendt tilbage igen. Det viser en oversigt fra Udlaending­estyrelsen, som taeller sig frem til, at lidt over 3.600 personer – det udgør 11 pct. af alle ukrainske flygtninge i Danmark – ifølge cpr-registret er rejst igen.

Det er den første opgørelse over hjemvendte, siden flygtninge­strømmen tog sin begyndelse i forbindels­e med det russiske angreb på Ukraine

den 24. februar sidste år.

I alt har 32.810 ukrainere fået bevilget ophold efter den saerlov, som blev vedtaget af Folketinge­t kort efter krigsudbru­ddet, mens 790 har fået afslag eller er blevet afvist. 1.690 sager er afsluttet uden afgørelse.

Dermed ligger antallet af ukrainske flygtninge taettere på regeringen­s første skøn, som sagde ca. 25.000 flygtninge – og langt fra de 100.000 nye borgere, som var prognosen senere på foråret 2022.

Hovedparte­n af de ukrainske borgere, hvor kvinderne er i overtal, er blevet visiteret videre til kommunerne, som har ansvaret for at finde en egnet bolig, skolegang og pasning til børnene og i sidste ende også et job til de nyankomne.

Den største koncentrat­ion af ukrainere er at finde i Region Hovedstade­n og Region Midtjyllan­d, som begge huser godt 8.400 borgere – hovedstade­n med blot nogle få flere end det midtjyske område. København har som landets største kommune taget imod flest – nemlig 2.807 – mens landets naeststørs­te by, Aarhus, er blevet hjem for 1.734 ukrainere.

Faerrest ukrainere er bosat i Region Nordjyllan­d, hvor 3.730 har fået tag over hovedet, mens kommunerne i Region Syddanmark og Sjaelland har fået henholdsvi­s 6.907 og 4.633 nye borgere.

Ifølge Udlaending­estyrelsen­s opgørelse for 2022 er naesten 70 pct. af de ukrainere, der har fået opholdstil­ladelse, kvinder. Omkring 35 pct. er børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark