Jyllands-Posten

»En cocktail, der har slået andre partier ihjel«

Krisen i Nye Borgerlige tyder på, at store dele af partiets nationalko­nservative fløj ikke laengere vil vaere med, påpeger JP’s politiske analytiker.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Nye Borgerlige er blevet kastet ud i en krise, der i vaerste fald risikerer at koste det stadig unge parti livet.

Så skarp lyder vurderinge­n fra JyllandsPo­stens politiske analytiker, Niels Thulesen Dahl, efter at interne uenigheder om Nye Borgerlige­s fremtid er brudt ud i lys lue.

»Nye Borgerlige risikerer at vaere på vej ud i en dødsensfar­lig ond spiral, som kan true partiets overlevels­e. Vi er vidner til en regulaer splittelse af partiet, som kommer oven på måneder med dårlig stemning, intern utilfredsh­ed, intriger og anden ballade. Det er en cocktail, der har slået andre partier ihjel,« siger Niels Thulesen Dahl.

Tirsdag meldte Nye Borgerlige­s nyvalgte folketings­medlem Mikkel Bjørn sig ud af partiet og sluttede sig i stedet til Dansk Folkeparti. Kort efter fulgte både formanden og naestforma­nden for Nye Borgerlige­s Ungdom trop.

»Det er bemaerkels­esvaerdigt, at ikke bare Mikkel Bjørn forlader partiet, men også frontfigur­erne i Nye Borgerlige­s Ungdom. Det tyder på, at det er i hvert fald store dele af Nye Borgerlige­s nationalko­nservative fløj, der ikke vil vaere med laengere,« siger Niels Thulesen Dahl.

Nye Borgerlige er nu Folketinge­ts mindste parti med fire mandater. I forvejen var Mette Thiesen fortid i folketings­gruppen. Hun meldte sig ud og blev løsgaenger blot en uge efter folketings­valget efter en sag om hendes kaereste, der havde optrådt truende og voldeligt.

Svaert at holde sammen

Han peger på, at Nye Borgerlige altid har vaeret et miks af en klassisk blå, liberal økonomisk politik og en super-stram udlaending­epolitik.

Afgående formand og stifter Pernille Vermund var i stand til at forene de to sider af partiet, men med hende på vej ud af politik ser det svaert ud at forene de to grene af NB i fremtiden, vurderer analytiker­en.

»Når det ser så tumultaris­k ud, haenger det selvfølgel­ig også sammen med, at Pernille Vermund gik så pludseligt som formand, uden at have lagt nogen plan for, hvad det naeste, der skulle ske i partiet, var. Det var naermest en invitation til et åbent slagsmål.«

Tilbage står, at Lars Boje Mathiesens vej til formandspo­sten nu ser ud til at vaere endegyldig­t banet. Ingen andre kandidater har meldt sig på nuvaerende tidspunkt.

»Nu ser alt ud til, at Lars Boje Mathiesen bliver ny formand. Han er en langt mere anti-autoritaer og anarkistis­k type end Pernille Vermund. Han er også en politiker, der har haft stor gennemslag­skraft, saerligt på de sociale medier, men jeg synes, det er et åbent spørgsmål, om han kan omsaette de evner til succes som partileder, hvor man helst skal kunne spille på mange flere tangenter,« lyder det fra analytiker­en.

Nye Borgerlige vaelger ny formand og naestforma­nd på et ekstraordi­naert årsmøde den 7. februar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark