Jyllands-Posten

Paludan melder ud: Derfor skulle koran afbraendes foran den tyrkiske ambassade

Koranafbra­ending satte yderligere gnister til en i forvejen anspaendt situation mellem Sverige og Tyrkiet. Men Rasmus Paludan støtter rent faktisk svensk Nato-medlemskab, fortaeller han.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

På gaden har rasende tyrkere demonstrer­et og braendt svenske flag af foran det svenske konsulat i Istanbul.

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdoğan, har kaldt handlingen fornaermen­de mod alle mennesker og har samtidig afvist, at Tyrkiet kan støtte et svensk Nato-medlemskab. Og politiske ledere i den vestlige verden har taget afstand på stribe.

Reaktioner­ne har vaeret kraftige og følelsesla­dede, siden partistift­eren af Stram Kurs, Rasmus Paludan, lørdag satte ild til muslimerne­s hellige bog, Koranen, taet på den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm.

Til Jyllands-Posten forklarer Rasmus Paludan, at hans hensigt hverken har vaeret eller er at hindre Sverige et medlemskab af Nato – som han i øvrigt kalder en god idé.

Derimod tog han lørdag den 21. januar på en endagstur til Sverige som en reaktion på en episode, der udspillede sig tidligere i januar, hvor en dukke, der skulle forestille Recep Tayyip Erdoğan, blev haengt op i benene foran rådhuset i Stockholm.

Dukkeophae­ngningen affødte staerke politiske reaktioner i Tyrkiet, som endnu ikke har godkendt Sveriges ansøgning til forsvarsal­liancen Nato. Samtidig tog svenske politikere afstand handlingen, som Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n bl.a. kaldte »utrolig grov«.

»Leflen for Erdoğan«

»Den svenske udenrigsmi­nister og statsminis­ter kom ud med nogle ret kraftige ytringer mod den manifestat­ion, som jeg betragtede som en form for leflen for Erdoğan. Erdoğan skulle ikke få det indtryk, at han kunne begynde at stille krav til Sveriges ytringsfri­hed for at slippe Sverige ind i Nato. Det var optakten, og så var der nogle svenskere, der foreslog, at jeg kunne komme og manifester­e foran den tyrkiske ambassade,« siger Rasmus Paludan.

Koranafbra­endingen kan måske få konsekvens­er for Sveriges medlemskab af Nato. Var det en del af formålet med at braende Koranen af lige netop ved den tyrkiske ambassade?

»Nej, jeg synes, det er en god idé, hvis Sverige går med i Nato. Så det har ikke vaeret for at blande mig i den proces. Jeg opponerer meget imod, at Erdoğan kan blande sig i frihedsret­tigheder i demokratis­ke lande, og hvis det er sådan, at der yderligere er den konsekvens, at flere mennesker kan få øjnene op for, at der er enorme forskelle mellem beboere i den muslimske verden og os i Vesteuropa, så synes jeg, det er en meget vigtig lektie, som også kan drages.«

Men hvad taenker du om, at du har gjort et i forvejen anspaendt forhold endnu mere anspaendt?

»Jamen, nu ved jeg ikke, om jeg har gjort det, men hvis jeg har, er det bare vilkårene. Hvis man har et demokrati, må man kunne tåle, at folk benytter sig af de rettighede­r, et demokrati giver,« siger Rasmus Paludan.

At braende Koranen af er jo tydeligt noget, som vaekker staerke følelser og sårer en stor gruppe mennesker. Hvorfor er det stadig nødvendigt for dig at braende Koranen af ?

»Der er altid nogen, der bliver såret og kraenket af nogle ytringer. Der er masser af ting, der bliver sagt og skrevet om mig, som jeg bliver meget kraenket over. Retten til ikke at blive kraenket findes bare ikke i et demokrati,« siger han.

Flere ledere i den vestlige verden har også taget afstand fra Rasmus Paludans afbraendin­g.

Ifølge Ritzau kaldte udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) i forbindels­e med EUudenrigs­ministermø­det i Bruxelles mandag Rasmus Paludans handlinger for »skamfuldt«:

»Vi har en dansk-svensker i Paludan, som fører sig frem. Det har vi selv oplevet i dansk sammenhaen­g. Nu er det så i Sverige, han turnerer. Det er skamfuldt,« sagde udenrigsmi­nisteren.

Sveriges udenrigsmi­nister, Tobias

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark