Jyllands-Posten

Paludans afbraendin­g ...

-

Fortsat fra forsiden

Men hvorfor bliver Erdogan ved med at saette haelene i, når saerligt Sverige allerede er kommet med betydelige indrømmels­er? Tyrkiet mener, at støtter til kurdisk-tyrkiske terrorgrup­per har alt for frit spil på svensk jord, hvilket har fået regeringen i Stockholm til at stramme landets terrorlovg­ivning.

Den tyrkiske bremseklod­s

Årsagen er til dels indenrigsp­olitik. Der er valg i Tyrkiet om fire måneder. Erdogan har sagt, at det bliver den 14. maj. Men med en lammende inflation på 65 pct. og voksende fattigdom kan Erdogan sandsynlig­vis kun vinde, hvis vaelgerne fokuserer på noget andet end økonomien,« skriver Timur Kuran, professor i tyrkiske forhold ved Duke University i North Carolina, USA.

Til det formål er en meget synlig begivenhed som en koranafbra­ending en perfekt luns råt kød for Erdogan at kunne smide til sine vaelgere. Det kan mobilisere hans demoralise­rede, konservati­ve base. Ved at tvinge svenskerne til at vente uden for døren fremstår Erdogan som en forsvarer af islams fjender.

Som en understreg­ning af den lukkede dør aflyste Tyrkiet tirsdag også et planlagt møde i februar, hvor man skulle have diskuteret Nato-medlemskab­et med Sverige og Finland.

Det er langt fra første gang, at Erdogan er genstridig og bruger Nato-samarbejde­t til at vinde indrømmels­er.

I 2009 stillede Erdogan sig i vejen for udnaevnels­en af davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen som ny Nato-generalsek­retaer. Den tyrkiske leder beklagede sig over, at politikern­e havde tilladt Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og givet sendetilla­delse til den kurdiske tv-station ROJ, der senere blev lukket. Det var først efter løfter fra den davaerende amerikansk­e praesident, Barack Obama, om en tyrkisk lederudnae­vnelse i Nato, at Erdogan gav sig, skriver New York Times.

Senere blokerede Erdogan i seks år også for et samarbejde mellem Nato og Israel, fordi der var kurrer på tråden mellem Ankara og Tel Aviv. Da Nato ville styrke sin tilstedeva­erelse ved sin østgraense mod Rusland, agerede tyrkerne igen bremseklod­s. Denne gang pga. amerikaner­nes støtte til syrisk-kurdiske militante i Syrien, som er en vigtig allieret for USA i kampen mod Islamisk Stat, men af tyrkerne ses som en forlaenget arm af den tyrkisk-kurdiske terrorgrup­pe PKK.

For nogle er Erdogan denne gang fået for langt. Sikkerheds­krisen efter Ruslands uprovokere­de angrebskri­g i Ukraine er for stor til at skulle reduceres til tyrkisk indenrigsp­olitik, og med blokaden af Sverige og Finland går Erdogan den russiske praesident, Vladimir Putins, aerinde. Parallelt har Erdogan øget samarbejde­t og samhandlen med russerne og naegtet at indføre Vestens sanktioner. Igen skal det ses i lyset af Tyrkiets økonomiske krise og tyrkernes afhaengigh­ed af billig russisk gas.

Det har fået flere til at begynde at stille spørgsmåle­t, om Nato måske ville stå staerkere uden Tyrkiet – herunder flere medlemmer af den amerikansk­e kongres.

»Tyrkiet er medlem af Nato, men under Erdogan opretholde­r det ikke laengere de vaerdier, som underbygge­r alliancen,« har den demokratis­ke formand for Senatets udenrigsud­valg, Bob Menendez, bl.a. udtalt.

Vigtig geografisk placering

Det ville vaere mere enkelt, hvis Tyrkiet ikke var så vigtig for alliancen. Ud over at have den naeststørs­te haer efter USA giver Tyrkiet med sin strategisk­e geografisk­e placering mellem Europa og Asien Nato adgang til både Mellemøste­n og Sortehavet.

Ved at lukke Bosporusst­raedet har tyrkerne blokeret russerne fra at sende flere flådefartø­jer til Ukraine. USA har en base i Tyrkiet med atomvåben. Trods Erdogans ofte genstridig­e opførsel har tyrkerne bidraget aktivt til de fleste Natomissio­ner og fungerer som en buffer for syriske flygtninge, der vil til Europa. Også selvom det ikke altid sker med den tyrkiske leders gode vilje.

»Nato har brug for, at Tyrkiet fortsaette­r som et aktivt og positivt medlem,« skriver James Stavridis, en tidligere militaer øverstkomm­anderende i Nato og pensionere­t amerikansk flådeadmir­al i et indlaeg i Washington Post.

»Men der er også brug for Finland og Sverige. Ingen ønsker at vaere nødt til at vaelge imellem dem. Det er op til Erdogan at sikre, at det ikke sker.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark