Jyllands-Posten

Giftige korruption­ssager på højt niveau kan udløse politisk krise i Ukraine

Nye alvorlige sager viser, at krigen i Ukraine ikke har sat en stopper for svindel med statslige midler i et af Europas mest korrupte lande. Flere politikere er røget i svinget, og praesident Zelenskyj lover handling.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

De har dyre aeg i det ukrainske forsvarsmi­nisterium – og deres kartofler er heller ikke købt på tilbud.

Mens et aeg indkøbt i Kyivs supermarke­der koster omkring 7 hryvnja (ca. 1,25 kr.), så figurerer de til 17 hryvnja stykket i en ny kaempekont­rakt til forsyning af styrker bag fronten, fremgår det af en undersøgel­se fra det ansete ukrainske medie Dserkalo Tyzjnja (Ugens Spejl).

Et lignende misforhold gør sig ifølge dokumenter fremlagt af mediet gaeldende på alle varer fra kartofler til kyllingelå­r i kontrakten, der har et omfang på ca. 2,5 mia. kr.

De kunstigt forhøjede priser er en klassisk finte, når ukrainske embedsmaen­d og forretning­sfolk skal malke offentlige budgetter for store summer.

Lignende numre kender man også i andre magtorgane­r i Kyiv, f.eks. i ministerie­t for infrastruk­tur, hvor ca. 2,7 mio. kr. øremaerket til at indkøbe generatore­r, der skal holde elforsynin­gen kørende efter russiske angreb, ifølge ukrainske medier landede i lommen på en viceminist­er.

Politikere og embedsmaen­d kan ofte slippe af sted med denne type svindel i et svaert gennemskue­ligt statsligt system, der år efter år placerer Ukraine på dumpeplads, når organisati­oner som Transparen­cy Internatio­nal vurderer niveauet af korruption internatio­nalt.

Men med verdens øjne hvilende på Ukraine – der i 2022 modtog over 100 mia. euro (ca. 745 mia. kr.) i støtte fra Vesten – har den seneste bølge af afsløringe­r fået usaedvanli­gt hurtige følger i Kyiv.

Viceforsva­rsminister Vjatjeslav Sjapovalov, der stod for indkøb af forsyninge­r og materiel, er meget pludseligt trådt tilbage. I infrastruk­turministe­riet er en viceminist­er ligeledes fratrådt og undersøges af myndighede­rne. Det samme gaelder viceminist­re i socialmini­steriet og ministerie­t for regional udvikling, melder flere medier.

Også i praesident Zelenskyjs administra­tion og i landets anklagemyn­dighed, som ofte er blevet kritiseret for at se igennem fingre med forbrydels­er i statsappar­atet, er embedsmaen­d trådt tilbage i samme ombaering.

En stribe guvernører i vigtige ukrainske regioner bl.a. Dnipro og Kyiv-regionen (som omfatter hovedstade­ns opland, men ikke selve Kyiv) blev ligeledes udskiftet tirsdag.

Fortiden er forbi

Korruption har vaeret en fast følgesvend for Ukraine under skiftende praesident­er siden uafhaengig­heden i 1991, og det er ikke grund til at antage, at de seneste afsløringe­r er andet end toppen af det aktuelle isbjerg.

Praesident Volodymyr Zelenskyj blaeste sent mandag til fortsat kamp mod ondet i sin daglige tale til den krigshaerg­ede nation: »Jeg vil have, at det skal stå klart, at der ikke vil vaere nogen vej tilbage til fortiden, til den måde, hvorpå forskellig­e folk taet på statens institutio­ner, eller dem, som valgte at bruge deres hele liv på at jage en taburet, plejede at leve,« sagde Zelenskyj.

Nogle iagttagere vurderer, at der siden det russiske angreb i februar er sket en intensiver­ing af den ukrainske indsats mod korruption, men det er svaert endnu at vurdere, hvor blivende effekten er.

Ind til videre var der tirsdag ikke meget skyldbevid­sthed at spore fra f.eks. forsvarsmi­nisteriets side.

Ifølge Dserkalo Tyzjnja var den nu aftrådte viceforsva­rsminister en naer allieret af Ukraines højt profilered­e forsvarsmi­nister, Oleksij Reznikov, og ind til videre gør ministerie­t sit bedste for at bagatellis­ere historien, som det mener er »uden grundlag«.

I Kyiv peger flere iagttagere på, at denne tilgang saetter alvorligt spørgsmåls­tegn ved ministeren­s, og måske endda praesident­ens, dømmekraft.

»Enhver ambassade i Kyiv venter på praesident­ens afgørelse om Reznikov. For regeringer i Vesten vil det vaere meget svaerere at støtte et land, hvis forsvarsmi­nister er vadet ind i endnu en korruption­sskandale uden at miste posten,« sagde Vitalij Sjabunin, leder af ngo’en Center mod Korruption, til Kyiv-mediet Novaja Vremja.

I 2022 fik Ukraine status af EU-kandidatla­nd, selv om landets store og uløste problemer med korruption var velkendte.

Siden 2014 har Ukraine, presset af Vesten, arbejdet på at opbygge en separat juridisk infrastruk­tur, der efterforsk­er og dømmer i korruption­ssager, da det eksisteren­de statslige system ikke er i stand til at håndtere dette. En raekke vestlige lande, bl.a. Danmark, har ydet betydelig økonomisk støtte til dette arbejde.

En unik mulighed

Journalist­en Jurij Nikolov, der har oprullet sagen fra forsvarsmi­nisteriet, påpeger, at det i en krigstid er vanskeligt, men vigtigt at holde landets statsappar­at ansvarligt for korruption og andre lovovertra­edelser.

»Ukraine har nu en unik mulighed for at vise, at vi ikke er som Rusland, hvor der hvidvaskes penge overalt. Hvis der er en eller anden, som prøver at stjaele millioner af euro fra os under krigen, når vores økonomi er 60 pct. afhaengig af hjaelp fra EU, så må vi stoppe ham,« sagde Jurij Nikolov til mediet Politico.

På ngo’en Transparen­cy Internatio­nals liste over korruption­en opgjort på landebasis lå Ukraine i 2021 som nr. 122, mens Rusland var nr. 136 – de to absolut dårligst placerede europaeisk­e nationer.

Hvis der er en eller anden, som prøver at stjaele millioner af euro fra os under krigen, når vores økonomi er 60 pct. afhaengig af hjaelp fra EU, så må vi stoppe ham. JURIJ NIKOLOV, JOURNALIST

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark