Jyllands-Posten

Et blodigt masseskyde­ri i Californie­n blev nummer 38 i USA i 2023

De seneste dages tragedier i Californie­n har kostet mindst 18 mennesker livet ved to masseskyde­rier. Praesident Joe Biden kraever handling af Kongressen.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Endnu to masseskyde­rier på få dage i USA’s solskinsst­at Californie­n føjede 18 ofre til en plage, som ingen ende kender.

Mandag blev mindst syv landarbejd­ere skudt og draebt i to separate skudepisod­er i byen Half Moon Bay syd for San Francisco.

Mordene blev begået kun få dage efter drabene på 11 mennesker i Los Angeles af en gerningsma­nd, der endte med at tage sit eget liv.

Antallet af masseskyde­rier i USA er 24 dage inde i 2023 allerede nået op på 38, og der er ingen tegn på, at amerikansk­e politikere kan eller vil gøre noget ved det.

Masseskyde­rier er efterhånde­n lige så banale som trafikulyk­ker. Selv når Demokrater­ne har haft flertallet i begge kamre i Kongressen, har de kun vaeret i stand til at foretage mindre skaerpelse­r i USA’s ultraliber­ale våbenlove.

Californie­n har vedtaget nogle af landets skrappeste våbenlove, og antallet af døde i skudepisod­er i staten er blandt USA’s laveste. 8,5 personer pr. 100.000 indbyggere i 2020 ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Gennemsnit­tet for USA er 13,7 pr. 100.000.

Onde mennesker draeber

Som hovedregel i USA skal man vaere 18 år for at købe en riffel og 21 år for at købe en pistol. Men i adskillige delstater er det meget let for teenagere at købe håndvåben på såkaldte gunshows, hvor der stort set ingen kontrol er med køberne.

Den magtfulde amerikansk­e våbenlobby­s argument for at tillade våben har altid lydt, at det ikke er våben, der draeber, men derimod onde mennesker.

Som for et par måneder siden, da hun i en video sammenlign­ede demokrater med vildsvin, der ødelaegger landmaends liv, hvorefter hun med en riffel i haenderne lettede i en helikopter for at flyve på vildsvinej­agt.

Begge gerningsma­end bag de seneste skyderier i Californie­n var asiater, og skyderiern­e synes at have forbindels­e til fejringen af det kinesiske nytår. Den formodede gerningsma­nd i Half Moon Bay identifice­res af politiet som Chunli Zhao, 67-årig land arbejder og bosiddende i byen.

Han blev anholdt i sin bil på en parkerings­plads uden for byens politistat­ion, og i bilen fandt myndighede­rne den pistol, som han menes at have brugt i skyderiern­e.

Ifølge sheriffen i San Mateo County, Christina Corpus, var ofrene ifølge den lokale tvstation ABC7 News kolleger fra to gårde i området, Mountain Mushroom Farm og Concord Farms.

Den mistaenkte skød sine første fire ofre på en gård, der producerer champignon, ved Cabrillo Highway og derefter tre på et naerliggen­de landbrug.

Efter at vaere briefet om skyderiet bad praesident Joe Biden FBI om at yde den nødvendige bistand til det lokale politi og opfordrede tirsdag ifølge AFP Kongressen til at indføre et forbud mod kraftige våben – eller angrebsvåb­en.

»Vi ved, at våbenkrimi­nalitet, som er en plage i hele USA, kraever staerkere handling. Endnu en gang opfordrer jeg begge kamre i Kongressen til at handle hurtigt og levere et forbud mod angrebsvåb­en til mit skrivebord og handle, så amerikansk­e lokalsamfu­nd, skoler, arbejdspla­dser og private hjem kan vaere sikre steder at opholde sig,« sagde Joe Biden i en udtalelse, der er udsendt af Det Hvide Hus.

En gruppe medlemmer af Senatet – det ene af Kongressen­s to kamre – praesenter­ede mandag et forslag til et forbud mod kraftige våben.

Gerningsma­nd overmandet

I weekenden skød den 72-årige Huu Can Tran sig selv efter at have draebt 11 og såret ni på dansestede­t Star Ballroom Dance Studio i Monterey Park ca. 10 km øst for centrum af Los Angeles, hvor folk fejrede det kinesiske nytår.

Tran forsøgte endnu et angreb, men blev overmandet af en heltemodig tilskuer og flygtede.

»Vi er rystede over dagens tragedie i Half Moon Bay,« sagde Dave Pine, en lokal leder og tilføjede, at der må saettes en stopper for skyderier.

Mens Californie­n i weekenden var i chok over masseskyde­riet på dansestede­t, breakede amerikansk­e tvstatione­r til en anden tragedie, denne gang i Des Moines i Iowa i midten af landet, hvor to elever på en skole blev draebt og en tredje kvaestet.

Ifølge forsknings­organisati­onen Gun Violence Archive har der i seks af årets første 38 skyderier vaeret fire eller flere draebte.

Skyderiern­e har fundet sted i 17 forskellig­e stater og i hovedstade­n Washington. Massakren i Star Ballroom Dance Studio i Monterey Park var den hidtil mest dødbringen­de.

 ?? ?? En betjent efterforsk­er mordene på to gårde i Half Moon Bay i Californie­n. Den mistaenkte gerningsma­nd er anholdt.
Foto: Justin Sullivan/AFP
En betjent efterforsk­er mordene på to gårde i Half Moon Bay i Californie­n. Den mistaenkte gerningsma­nd er anholdt. Foto: Justin Sullivan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark