Jyllands-Posten

»Historisk set har vi virkelig meget tid til at sidde og pille os selv i navlen«

Vi gør som hovedkarak­tererne i ny dansk komedie og elsker hinanden for tiden, fordi vi har det bedre end nogensinde før. Det siger kulturhist­orikeren Katrine Frøkjaer Baunvig, der er traet af tanken om, at vi er »opmaerksom­hedsforsty­rrede forelskels­esjunk

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

Måske begyndte vi første gang at drømme om den eneste ene 390 år før vores tidsregnin­g.

Dengang gik Platon, en lille, skaegget mand, rundt i antikkens Athen og skrev en historie, der på sin vis handlede om navlen. Det lille, tilsnørede hul i midten af maven var ifølge ham i virkelighe­den et ar efter en operation foretaget af overguden Zeus.

Før menneskets tid fandtes nemlig en slags aeggeligne­nde kuglemenne­sker, der rendte rundt oppe i himlen på Olympen og generede Zeus så meget, at han til sidst spaltede dem i to. Derefter begyndte de i stedet at bruge krudtet på at løbe fortvivlet rundt efter deres anden halvdel på jorden.

Fandt de hinanden, udløste det en følelse af at komme hjem, men de to halvdele kunne aldrig igen smelte sammen. I stedet udløste genforenin­gen en slags sjaeleligt begaer, der ikke kunne maettes.

2.413 år efter Platons historie ruller en film over biograflae­rrederne i Danmark og viser, at det sjaelelige begaer ikke altid er for evigt. Nogle gange er det bare for tiden. Hovedkarak­tererne Anna og Thomas forelsker sig, flytter sammen, drømmer og … går fra hinanden igen.

”Elsker dig for tiden”, som den moderne kaerlighed­sfortaelli­ng om de eneste ener hedder, skal ifølge instruktør­erne bag saette spørgsmåls­tegn ved, om vi virkelig kan sige ja til at elske hinanden for evigt, når nu halvdelen af os, der ved et kirkealter lover at vaere sammen til døden os skiller, afslutter forholdet, laenge før manden med leen kommer forbi.

For her i 2023 virker realiteter­ne for mange af nutidens mennesker langt fra Platons drømmeagti­ge linjer om at finde den bedre halvdel for livet, som Zeus engang berøvede dem.

Så måske delte han i virkelighe­den kuglemenne­sket i mere end to?

»Måske,« siger Katrine Frøkjaer Baunvig. »Bortset fra, at man ikke ønsker at leve sit liv med et ensemble af syv. Men så kan man måske få et saet på skift. Lidt som bilkort.«

Hun er ekspert i kaerlighed­ens kulturhist­orie, lektor ved Aarhus Universite­t, forfatter til bogen ”Den eneste ene” og selv fjerdegene­rationsfra­skilt.

Hun sidder på en café i Aarhus for at svare på, hvorfor vi som i filmen er begyndt at elske hinanden for tiden i stedet for for evigt.

Hvad siger det om os og den tid, vi lever i?

Det korte svar handler på en måde om det samme lille ar, som Platon skrev om.

»Vi lever i en tid, hvor det er muligt for os at leve for os selv. Historisk set har vi virkelig meget tid til at sidde og pille os selv i navlen.« siger Katrine Frøkjaer Baunvig.

Det lidt laengere svar tager sin begyndelse nogle århundrede­r efter hans død.

En overlaesse­t relation

Vores nutidige idealer for et godt parforhold er »et sammensuri­um af kulturhist­oriske aflejringe­r,« siger Katrine Frøkjaer Baunvig.

Fra middelalde­rens troubadour­er, der skrev sørgmodige romaner om verdensfje­rn kaerlighed til deres eneste, uopnåelige ene. Over 1600-tallets familiepor­traetter af hverdagen i borgerskab­et, der tilførte ingrediens­er som tillid, indforståe­thed og tosomhed.

Forbi oplysnings­tiden og filosoffen Jean-Jacques Rousseau, der praecist indkapsled­e datidens kaerlighed­sånd med ordene »intet er så foryngende som forelskels­e«.

Videre til romantikke­n, der gjorde forelskels­en til ethvert parforhold­s fundament og kolonisere­de aegteskabe­t med følelser og intimitet.

Hele vejen op gennem 1900-tallet med kvindefrig­ørelse, kernefamil­ier og 70’ernes seksuelle frigørelse. Frem til i dag, hvor parforhold­et så naesten skal rumme for meget.

Vi har simpelthen overlaesse­t relationen, siger Katrine Frøkjaer Baunvig.

Parforhold­et skal vaere vores livs klimaks. Det skal rumme sex, venskab, intensitet, tryghed, forelskels­e og stabilitet.

Ting, der kan have svaert ved at eksistere side om side, og som tidligere var fordelt på langt flere forskellig­e mennesker. Derfor er den vildeste historie ifølge Katrine Frøkjaer Baunvig, at halvdelen af dem, der lader sig gifte, faktisk bliver sammen.

»Vi saetter naesten os selv op til at blive skuffet, fordi alle forventnin­gerne ikke kan forløses. Og fordi vi historisk set lever i vanvittig stor luksus, er vi ikke laengere afhaengige af at blive med den partner, vi har slået pjalterne sammen med. I dag kan vi gå med vores mavefornem­melser, opløse et realkredit­lån, når vi får lyst,« siger hun.

Slukøret litteratur

Men kunne det ikke også handle om, som nogen vil påstå, at vi er mindre villige

 ?? ?? »Når vi har overlaesse­t relationen så voldsomt, er en total succes, at halvdelen af alle aegteskabe­r viser sig at vaere duelige,« siger Katrine Frøkjaer Baunvig.
Foto: Kim Frost
»Når vi har overlaesse­t relationen så voldsomt, er en total succes, at halvdelen af alle aegteskabe­r viser sig at vaere duelige,« siger Katrine Frøkjaer Baunvig. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark