Jyllands-Posten

Filminstit­ut: Danske Oscar-nominering­er viser kolossal styrke

Det Danske Filminstit­ut glaeder sig over to danske Oscarnomin­eringer, men aergrer sig over, at ”Holy Spider” ikke fik en nominering.

-

To danske film er med i opløbet om verdens fineste filmpris, Oscaren.

”Ivalu”, der er instrueret af Anders Walter, er nomineret i kategorien Bedste Kortfilm, mens ”A House Made of Splinters”, instrueret af Simon Lereng Wilmont, får mulighed for at snuppe en statuette for Bedste Dokumentar.

Det glaeder naturligvi­s Det Danske Filminstit­uts administre­rende direktør, Claus Ladegaard.

»Vi er rigtig, rigtig glade for, at både ”Ivalu” og ”A House Made of Splinters” er nomineret til en Oscar. Det er en kolossal styrke, at vi faktisk både i kortfilm og dokumentar­film endnu en gang har to nominerede. Så et stort tillykke til de nominerede og en stor glaede på dansk films vegne,« siger Claus Ladegaard og tilføjer dog:

»Vi havde nu også ønsket, at ”Holy Spider” blev nomineret. Men det var sådan, det faldt ud.«

”Holy Spider” var shortliste­t i kategorien Bedste Internatio­nale Film, men filmen er ikke endt blandt de fem nominerede.

Filmen, der er instrueret af den iransk-danske instruktør Ali Abbasi, er baseret på en virkelig historie. Den handler om en kvindelig journalist, som efterforsk­er en seriemorde­r i den hellige iranske by Mashhad.

»Der er ikke så meget andet at sige, end at jeg er skuffet over, at ”Holy Spider” ikke blev nomineret. Det er en fuldstaend­ig fremragend­e film. En film til tiden,« siger Claus Ladegaard.

»Jeg har håbet, at den blev nomineret. Men jeg har hele tiden vaeret en anelse bange for, at den var for kritisk, for mørk og for skarp,« siger han.

Farlige forudsigel­ser

”A House Made of Splinters”, som er nomineret, foregår på et børnehjem i Ukraine og skildrer, hvordan krigen har sat dybe spor og kraevet sine ofre.

Anders Walters ”Ivalu” fortaeller historien om en afbrudt barndom og en lillesøste­rs søgen efter sin forsvundne storesøste­r.

Anders Walter vandt en Oscar for Bedste Kortfilm i 2014 for ”Helium”. Nu er han med i opløbet om karrierens anden statuette.

Claus Ladegaard tør ikke gisne om, hvordan det går de danske Oscar-nominerede ved uddelingen den 12. marts i Los Angeles.

»Mange års erfaring har laert mig, at forudsigel­ser er meget farlige. Saerligt nu, hvor pengene også ruller ud i markedsfør­ing. Så er det meget, meget svaert at sige, hvad der kommer til at ske,« siger han

»Vi er forvaente. Men dybest set skal vi bare vaere glade, når vi får en nominering, så tilfredshe­den med to nominering­er er rigtig, rigtig stor. Det er en kaempe cadeau,« understreg­er Claus Ladegaard.

Foruden de to nominering­er for Bedste Kortfilm og Bedste Dokumentar er der også dansk drys i flere andre kategorier.

Svenske Ruben Östlunds dramakomed­ie ”Triangle of Sadness”, der har danske Vicki Berlin og dansk-kroatiske Zlatko Burić i to af filmens baerende roller, kan snuppe tre statuetter.

”Triangle of Sadness” er nomineret i kategorier­ne Bedste Film, Bedste Instruktør og Bedste Originale Manuskript.

Derudover er danske Mikkel E.G. Nielsen endnu en gang nomineret i kategorien Bedste Klipning. Han vandt en Oscar i den kategori for sit arbejde på filmen ”Sound of Metal”. Nu kan han få karrierens anden Oscar for klipningen af dramakomed­ien ”The Banshees of Inisherin”.

Den 95. oscaruddel­ing finder sted i Los Angeles den 12. marts.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark