Jyllands-Posten

Streamingk­anal sender live fra serie 4, men hverken klubber eller spillere er blevet spurgt, om de vil vaere med

Der sendes live fra 58 danske håndboldha­ller. Én jysk kommune siger af princip nej, men har alligevel kameraer i to haller.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Automatisk­e kameraer styret af kunstig intelligen­s er blevet installere­t i håndboldha­ller i hele Danmark. De benyttes til at livestream­e håndboldka­mpe. Ifølge en oversigt fra firmaet Sportway, som saetter kameraerne op og sender kampene, filmes der i 58 haller i Danmark.

Men det er ikke alle steder, at man synes, det er en god idé. Mandag valgte Dansk Håndbold Forbund (DHF) at fjerne muligheden for at streame U15 og U17-kampe efter kritik af, at det kunne vaere med til at fremme en usund praestatio­nskultur. Fremover vil det vaere U19-kampe samt seniorkamp­e på breddenive­au, hvor der sendes fra serie 4 og op til 2. division.

Diskussion­en om de nye kameraer stopper dog ikke her.

Flere steder er der opstået usikkerhed om det nye tilbud. I Silkeborg Kommune har man valgt fysisk at daekke to af kameraerne til, imens man undersøger de juridiske og etiske aspekter af livetransm­ission af håndboldka­mpe.

Trygt og frit

Sportway skal have tilladelse fra hallens ejer til at saette et kamera op. I Aarhus Kommune har man besluttet at sige nej.

»Man skal kunne bevaege sig trygt og frit i kommunens idraetsanl­aeg uden at risikere at blive filmet uden at vide det,« siger Heidi Frostholm, der er forvaltnin­gschef i Sport og Fritid i Aarhus Kommune.

Alligevel viser det sig, at der sidder kameraer i to af byens offentlige haller. Der drejer sig om Ceres Park, Hal 1 og Ceres Arena. Kameraerne har sendt livekampe fra de to haller. Det gaelder blandt andet en kamp fra den 12. januar i år i U19-ligaen i Ceres Arena imellem AGF og Hornbaek, som ligger på streamingp­latformen.

Aarhus Kommune forklarer, at det skyldes, at den ved årsskiftet har overtaget driften af de to haller, der tidligere blev drevet af superligak­lubben AGF.

»I den forbindels­e er vi blevet opmaerksom­me på, at der under den tidligere driftsherr­e er blevet opsat kameraer. Vi vil derfor tage kontakt til leverandør­en og de profession­elle håndboldkl­ubber for at aftale, hvad der nu skal ske med kameraerne,« siger Heidi Frostholm.

Der livestream­es allerede nu mange håndboldka­mpe hver uge. I den kommende weekend sendes over 60 kampe direkte på håndboldpl­atformen danskhaand­bold.tv. Kampene kan ses af alle, der har købt et abonnement til 49 kroner om måneden, ligesom kampene lagres en måned.

Klubberne ikke spurgt

Men hverken klubber, spillere eller dommere er blevet spurgt, om de vil optraede på den nye streamingk­anal. Det er DHF, der på vegne af alle i dansk håndbold har givet tilladelse til, at firmaet Sportway kan sende alle kampe i Danmark. Formålet er at udbrede kendskabet til håndbold.

»Men det er vigtigt at understreg­e, at alle kan sige nej tak. Hvis der er blot én interessen­t, som af den ene eller anden årsag ikke ønsker, at en kamp bliver vist, eller man ønsker en optagelse fjernet efterfølge­nde, så kan man henvende sig til firmaet, som vil sørge for, at det ønske bliver efterlevet,« siger Henrik M. Jacobsen, der er administre­rende direktør for DHF.

Ifølge Sportway har én håndboldkl­ub samt nogle enkelte hold meddelt firmaet, at de ikke ønsker, at deres kampe sendes.

Men mange klubber ved slet ikke, at deres opgør livestream­es. Hverken klubber, hold eller spillere bliver informeret direkte om, at deres kampe sendes. Det skal de selv finde ud af. Ifølge Sportway »opsaettes klistermae­rker i hallerne, der gør opmaerksom på, at der streames og lagres kampe fra hallen«.

Samme melding kommer fra DHF, der i et brev til de danske klubber har skrevet: »De skilter grundigt i de haller, der streames fra.«

Manglende skiltning

Det er dog ikke tilfaeldet alle steder. I flere haller er der ingen skiltning. Det erkender Sportway.

»Vores installatø­rer skal saette klistermae­rker op, når kameraerne opsaettes. Hvis der ikke er skiltet ordentligt, vil vi sørge for at få det på plads. Vi har fået henvendels­er fra tre haller, hvor det ikke har vaeret i orden, og det bliver bragt i orden snarest muligt. Det er kun i vores interesse, at der skiltes tydeligt. Dels fordi det skal vi ifølge loven, men også fordi vi vil gerne vil udbrede kendskabet til, at vi sender de her kampe,« siger Anders Antonsen, der er landechef for Sportway i Danmark.

 ?? ?? Sådan ser de nye kameraer ud. De er fuldautoma­tiske og optager med fire linser, der kan daekke hele banen. Kameraet kan følge spillet automatisk ved hjaelp af kunstig intelligen­s. Foto: Privat
Sådan ser de nye kameraer ud. De er fuldautoma­tiske og optager med fire linser, der kan daekke hele banen. Kameraet kan følge spillet automatisk ved hjaelp af kunstig intelligen­s. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark