Jyllands-Posten

Ikke laenge siden, ikke langt vaek. Holocaust må aldrig glemmes

- PALLE WEIS Opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Klemt inde mellem hoteller, højhuse, lejligheds­komplekser, det enorme shoppingsc­enter Emporia og Malmø Arena finder man Malmö Mässan. Placeret i en rundkørsel i Malmø-forstaden Hyllie, der aestetisk er i sin helt egen liga. Og det er ikke positivt ment.

I dette inferno af glas, beton og hurtigt forbrug kan man i udstilling­scenteret bevaege sig ind i noget helt, helt andet. For nu at sige det mildt. Siden juni sidste år har Malmö Mässan vaeret vaert for vandreudst­illingen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away”. Udstilling­en, der er den første vandreudst­illing med genstande fra Auschwitz, blev pga. den store interesse tilbage i september forlaenget til på søndag den 29., to dage efter Auschwitz-dagen, der på fredag markerer årsdagen for dødslejren­s befrielse i 1945.

Der er naeppe nogen tanke bag, at det er i netop Malmø, at udstilling­en er placeret, men det er dog vaerd at minde om, at byens jødiske befolkning­sgruppe, der oprindelig­t var på flere tusinde, de seneste 10-15 år er blevet reduceret til få hundrede, som for laengst er holdt op med at skilte med deres herkomst af frygt for grupper af muslimer, der chikanerer dem. Bystyret har lukket øjnene og forklaret det med den almindelig­e stigende racisme i det svenske samfund. Så kender man det relativise­rende Sverige igen.

Nuvel, antisemiti­smen er stigende i hele Europa, og derfor giver det endnu mere mening at minde om denne forbrydels­e, isaer nu, hvor de sidste øjenvidner dør, og det skal Malmö Mässan under alle omstaendig­heder have tak for. Det er en pligt at oplyse om Holocaust, der er så ubegribeli­gt, at sproget naesten hører op, netop for at understreg­e udstilling­ens undertitel – det er ikke laenge siden og ikke langt vaek.

Det sker gennem plancher, film, rekonstruk­tioner, videoklip og lyd, men først og fremmest gennem mere end 700 genstande, som blev efterladt i Auschwitz af de 1,1 millioner fortrinsvi­s jødiske ofre. Deres sko, stadig med sokkerne i, tøj, personlige ejendele og meget mere står som talende minder over alt det, der for evigt forsvandt i ovne og massegrave – mennesker, drømme, muligheder, relationer, historie – og som en knugende gravskrift over, hvad den menneskeli­ge ondskab er i stand til.

Det er ikke isoleret til Auschwitz og Holocaust, det ved vi og har set mange eksempler på siden, senest i Ukraine. Men den nazistiske ondskabs omfang og effektivit­et var monstrøs. Holocaust var moderne i den forstand, at det var afhaengigt af tog til tiden, lejre, der var store nok, og høj produktivi­tet. Den nye tyske film ”Wannsee-konference­n” giver anskueligh­edsundervi­sning i netop det. Her møder man arkitekter­ne bag Endlösung, da de i januar 1942 trak linjerne for jødernes udslettels­e. Det sker med samme kølige og analytiske tilgang, som var der tale om et møde i en virksomhed­sledelse, der skal implemente­re en ny strategi.

Holocaust var ikke modernitet­ens modsaetnin­g; det var ikke et primitivt tilbagesla­g. Det var tvaertimod et barn af modernitet­en. Civilisati­onens sammenbrud var baseret på den moderne fornufts analytiske evne i sin reneste form. Og på den totale dehumanise­ring af en hel befolkning­sgruppe. Den dehumanise­ring er genstanden­e i Malmø et slag i ansigtet på. Ligesom de er det på alle, der har for vane at tro, at godheden og en bedre verden kommer med fremskridt­et. Det er en tynd fernis. Det må aldrig glemmes. Isaer ikke nu, hvor ondskaben og dehumanise­ringen igen er på spil – ikke langt vaek.

Civilisati­onens sammenbrud var baseret på den moderne fornufts analytiske evne i sin reneste form.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark