Jyllands-Posten

Knud Larsen har tunnelsyn

-

Knud Larsen havde 22/1 et laeserbrev i JP. Hans pointe er, at landbruget har »negativ CO2-udledning«, fordi planterne (kornet m.m.) optager CO2 fra luften, mens det vokser.

Det har han jo ret i, det ved ethvert skolebarn, og det er det, der hedder fotosyntes­e. Han har derimod glemt, at der også er noget, der hedder ”respiratio­n”. Det går ud på, at hvis man spiser kornet eller formulder det eller forbraende­r det, så vender al det optagne CO2 i planterne lige netop tilbage til atmosfaere­n.

Knud Larsen er ph.d., så han er nok en klog mand. Men ph.d. kan jo også betyde ”pensionist hele dagen”, og det er nok mest det sidste, han er, når han ikke kan se, at naesten hele landbruget­s CO2-optagelse vender kort tid efter tilbage til atmosfaere­n igen, når planterne fordøjes, formuldes og forbraende­s.

Dertil kommer, at landbruget udleder CO2, når de bruger dieselolie, plastic, kunstgødni­ng, teglsten, beton, metal og elektricit­et.

Og så har vi slet ikke snakket om metan, lattergas og nedbrydnin­g af tørvelag ved draening af lavbundsjo­rd. Et bare nogenlunde CO2-neutralt landbrug har vi ikke haft siden dengang, hvor man pløjede med heste og boede i lerklinede bindingsva­erkshuse med stråtag. Da var det til gengaeld nødvendigt, at det meste af landets befolkning skulle arbejde ved landbruget, for at der kunne produceres fødevarer nok.

Knud Larsen har i forskellig­e fora skrevet om sit synspunkt tidligere, og flere repraesent­anter for foreningen Baeredygti­gt Landbrug har skrevet om ca. det samme. Jeg håber hermed at have bragt alle parter ud af deres vildfarels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark