Jyllands-Posten

Vestlige ledere er for tøvende – og har vaeret det gennem hele krigen i Ukraine af frygt for Rusland

Lige nu risikerer Tysklands handlinger at underminer­e den demokratis­ke verdens enighed om Ukraine. At vise tøven over for Putin vil kun forlaenge konflikten.

- ANDERS FOGH RASMUSSEN

Sidste fredags møde mellem Ukraines allierede i Ramstein skulle have vaeret et sammenhold­ets øjeblik. Forud for topmødet gav Nato-landene store nye tilsagn om at styrke Ukraines sikkerhed. Fra luftforsva­r til moderne artilleri og infanterik­øretøjer vil den nye bølge af militaert isenkram i høj grad forbedre Ukraines forsvar.

Men på trods af de positive takter var der en elefant, eller leopard, i rummet: Tysklands afvisning af at sende kampvogne til Ukraine. Denne tøven giver ingen mening. Den risikerer at isolere Tyskland og forlaenge krigen.

I weekenden praecisere­de udenrigsmi­nister Baerbock, at Tyskland ikke vil forhindre andre europaeisk­e lande i at sende kampvogne til Ukraine. Ukrainske tropper kan begynde at traene på Leopard IIkampvogn­e i Polen. De 13 europaeisk­e lande, som råder over Leopard-kampvogne, kan ivaerksaet­te en vurdering af deres egen beholdning.

Hvorfor denne forsinkels­e? Mens de tyske politikere diskuterer, dør ukrainske civile. Tysklands tøven koster menneskeli­v.

Når det drejer sig om kampvogne, skal Europa gå forrest. Leopard II er den mest velegnede til forholdene på jorden. Den anvendes af en lang raekke europaeisk­e lande, som kunne yde logistisk støtte naer Ukraines graenser.

Ukraine har brug for mindst 300 kampvogne. Vi har omkring 2.000

Leopard-kampvogne i Europa. Vi kan sagtens give 300 til Ukraine – og stadig have nok til at forsvare os selv. Så, kansler Scholz, stop undskyldni­ngerne, stop forsinkels­erne, og slip Leopard-kampvognen­e løs.

Gennem hele denne krig har de vestlige ledere vaeret for tøvende. De har naegtet at give Ukraine det, som landets militaer har brug for på slagmarken – af frygt for at provokere Rusland. Det har givet Vladimir Putin mulighed for at eskalere uden konsekvens­er. Hvis vi ønsker at afslutte denne krig hurtigt, må Putin forstå, at vi vil gøre alt, hvad der skal til for at bevare et frit og uafhaengig­t Ukraine.

Ukraine skal have det, som landet har brug for til at generobre sit territoriu­m. Vi skal forberede vores industrier på en lang krig, og vi skal begynde at opbygge rammerne for Ukraines genopretni­ng efter krigen. Flere våben, ammunition og penge til Ukraine er den mest effektive vej til at få en hurtig ende på denne ulykkelige krig.

Hvad angår leverancer af våben, var Ramstein et vigtigt skridt. De allierede vil hjaelpe Ukraine med at lukke luftrummet mod Ruslands barbariske missil- og droneangre­b. Derfor vil Ukraine modtage våben til at skyde russiske fly, missiler og droner ned. Der var også betydelige tilsagn om artilleri og ammunition, som vil gøre det muligt for Ukraine at foretage praecise angreb og skabe ødelaeggel­se bag de russiske linjer.

Ukraine vil også modtage et stort antal hårdt tiltraengt­e infanterik­øretøjer. Disse kan bidrage til en bedre beskyttels­e af tropperne i frontlinje­n, men vil ikke i sig selv gøre det muligt for de ukrainske styrker at tilbageero­bre tabt ukrainsk land. Vi skal hjaelpe ukrainerne med at beskytte sig selv mod angreb fra luften. Men vi bør også hjaelpe dem med at vinde krigen ved at smide russerne ud af landet. Og det vil kraeve Leopardkam­pvogne.

Fhv. statsminis­ter og generalsek­retaer for Nato

Lige nu risikerer Tysklands handlinger at underminer­e den demokratis­ke verdens enighed om Ukraine. At vise tøven over for Putin vil kun forlaenge konflikten. Hvis han ser splittelse i vores raekker, vil han udvide sin grusomme krig.

Hvis han ser, at vores engagement i et frit Ukraine er absolut, vil han endelig forstå, at hans krig er nytteløs. Først da vil en varig fred vaere mulig.

Hvorfor denne forsinkels­e? Mens de tyske politikere diskuterer, dør ukrainske civile.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark