Jyllands-Posten

Hvad i alverden er en moderne maskulin mand i 2023?

Nutidens mand har fået svaerere og svaerere ved at navigere i sin egen rolle. Og måske skal vi til at revurdere vores definition­er af maskulin og feminin?

- HANNIBAL SKYT NIELSEN

Den moderne maskulinit­et er noget af det mest forvirrend­e, som man kan finde. Vi skal ikke mange år tilbage, før den maskuline mand havde en helt tydelig galionsfig­ur, som bestod af en herre med et stort skaeg, som kløvede trae med en økse og spiste store røde bøffer. Men i dag kan en maskulin mand sagtens gå i kjoler, bruge neglelak, vaere veganer og gå til hot yoga.

Der kommer derfor et problem for den moderne mand, som skal navigere i sin egen maskulinit­et. Det er et problem, som kommer med opbruddet med det reaktionae­re syn på maskulinit­et.

Det giver mening at se på, hvordan maskulinit­et er defineret. Ifølge ordbogen betyder maskulinit­et »traek, der traditione­lt har vaeret opfattet som specielt mandlige, f.eks. en muskuløs og kraftfuld krop, handlekraf­t, initiativ, mod og styrke«. Denne definition viser meget tydeligt den diskurs, som laenge har vaeret dominerend­e i Danmark, og man kan også hurtigt komme til at taenke, om maskulinit­et overhovede­t er tilegnet manden laengere? Kan det ikke hurtigt blive et problem, hvis vi ser på det at vaere muskuløs, handlekraf­tige, initiativr­ig, modig og staerk som noget, der er tilegnet en mand?

Ser man på den anden side af det spektrum, så har man det feminine , som er »traek, der traditione­lt har vaeret opfattet som specielt kvindelige, f.eks. forkaerlig­hed for pynt, forfaengel­ighed, omsorg, følelsesfu­ldhed og sensualite­t«.

Måske burde vi revurdere idéen om maskuline og feminine vaerdier? For det betyder vel, at man som mand bliver mindre maskulin (og dermed mindre mandig), hvis man pynter sig med smykker eller viser omsorg. Og omvendt, at hvis en kvinde er staerk eller modig, så er hun mindre feminin (og dermed mindre kvindelig). For mig virker det i hvert fald dybt godnat.

Men hvordan aendrer man det? Jeg mener, at de to begreber mister sin mening, hvis man bliver ved med at koble dem op på et køn. Ligesom vi ser en diskurs om, at køn bliver mere flydende og udvides, så bør det samme måske ske for det maskuline og feminine spektrum. Måske er de her bokse ikke så vigtige i Danmark anno 2023.

Studerende, Aarhus

I virkelighe­den kan en dansk maskulin mand anno 2023 nok både vaere en mellemlede­r fra Viborg, som spiller padletenni­s og går i Shaping New Tomorrow-bukser, men også vaere en mand med mange smykker, bruger neglelak og laeser kunsthisto­rie. Det handler om, at vi bør aendre definition­en af maskulinit­et, så den bliver mere nuanceret. Måske endda se på, om det er et begreb, som vi har brug for i det nye år. Man kan måske taenke, at det er wokismen, som tager over, og hvorfor skal man dog aendre sådanne begreber. Det mener jeg, at man bør, fordi sproget skaber sin egen virkelighe­d, og den måde, vi snakker om tingene, definerer det samfund, vi lever i.

Derfor mener jeg, at den moderne maskuline mand i Danmark er en mand, som kan navigere i sin rolle i verden. En mand, som kan baere at vaere omsorgsful­d, staerk, forfaengel­ig, modig og meget mere uden at gå på kompromis med sin person. Og det er i virkelighe­den nok ikke saerligt langt fra en moderne feminin kvinde.

 ?? ?? Engang var en maskulin mand en herre med stort skaeg, der kløvede trae med økse og spiste store bøffer, men den stereotyp er ikke laengere daekkende for, hvad der er maskulint, mener Hannibal Skyt Nielsen. Arkivfoto
Engang var en maskulin mand en herre med stort skaeg, der kløvede trae med økse og spiste store bøffer, men den stereotyp er ikke laengere daekkende for, hvad der er maskulint, mener Hannibal Skyt Nielsen. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark