Jyllands-Posten

Baeredygti­ghed er gået fra valg til skal

Det kan blive til mere end et populaert ord, hvis en virksomhed tager baeredygti­gheden alvorligt. Det er noget, omverdenen vil se på, myndighede­rne regulere for og tiltraekke medarbejde­re, der vil kunne se et formål med deres job.

- LONE WANDAHL MOUYAL

»Det der baeredygti­ghed – det bruger vi ikke rigtig i Jylland,« sagde en bankdirekt­ør til mig til Finans Danmarks årsmøde den 5. december, da formand for Finans Danmark og administre­rende direktør i Danske Bank Carsten Egeriis stod på scene og holdt årstalen til medlemmern­e.

»Med krigen i Ukraine og den afledte energikris­e er verden forandret,« lød det fra Egeriis.

»Danskernes økonomi er under et nyt pres. Det risikerer at blive en barriere for vores muligheder for at holde momentum i den grønne omstilling. For med så voldsomme prisstigni­nger har vi så også råd til at investere i en baeredygti­g fremtid?« fortsatte Egeriis, og det var her, den jyske bankdirekt­ør placerede sin bemaerknin­g.

Jeg så venligt på jyden, selv om jeg var overrasket over kommentare­n og taenkte på, at den måtte jeg lige følge op på i pausen, men Egeriis kom mig til undsaetnin­g og fortsatte talen.

»Svaret er: Vi har ikke råd til at lade vaere. For energikris­en har synliggjor­t en staerk kobling mellem baeredygti­ghed og forsynings­sikkerhed. Den har udstillet vores afhaengigh­ed af Ruslands fossile energi – og dermed samtidig understreg­et nødvendigh­eden af at blive uafhaengig af den. Og her er mere grøn energi det eneste levedygtig­e alternativ. Forsynings­sikkerhed og klima går hånd i hånd.«

Jeg smilede overbaeren­de til den jyske herre. Som forsker i virksomhed­ers samfundsan­svar er jeg altid nysgerrig efter at vide, hvad der ligger bag ordene, når man mener, at det der med baeredygti­ghed er lidt en popsmart ting, der snart går over.

Med den regeltsuna­mi, EU har sendt afsted mod medlemssta­terne, kan det aerligt talt godt undre mig, at der stadig hersker tvivl om nødvendigh­eden af at forholde sig til dette. Det forekommer som lidt af en struds-strategi. Hovedet i sandet. Beklager, men det går ikke vaek, det der baeredygti­ghed.

EU har allerede vedtaget Taksonomif­orordninge­n og Disclosure­forordning­en. Taksonomif­orordninge­n og Disclosure­forordning­en indfører et faelles sprog for baeredygti­ghed i hele EU og en maengde oplysnings­krav.

Senest har vi nu også fået EU’s Direktiv om baeredygti­ghedsrappo­rtering. Et andet direktiv, som indfører en undersøgel­sespligt for virksomhed­er på baeredygti­ghedsområd­et, er også på vej, og vi må forvente, at mere er på vej, for at EU kan nå ambitionen om klimaneutr­alitet i 2050.

Der er tale om komplekse regler, der indbefatte­r vidtgående oplysnings­pligter samt undersøgel­sesog dokumentat­ionsforpli­gtelser.

De nye regler betyder blandt andet, at virksomhed­er skal udarbejde due diligence-politikker, identifice­re baeredygti­ghedsrisic­i, forebygge og håndtere negativ indvirknin­g på menneskere­ttigheder og miljø, etablere klagehåndt­eringssyst­emer til at adressere overtraede­lser, kontroller­e gennemføre­lsen af politikker og processer, rapportere om indsatser og kommuniker­e offentligt om baeredygti­ghedsforho­ld.

For danske virksomhed­er er det helt centralt at forstå det aendrede perspektiv på risikovurd­eringen.

Det er ikke laengere tilstraekk­eligt at forholde sig til risici for virksomhed­en alene. Risikopers­pektivet må nu udstraekke­s til risici for negative indvirknin­ger på menneskere­ttigheder og miljø, dvs. samfundsri­sici.

De nye og kommende forpligtel­ser på baeredygti­ghedsområd­et betyder altså, at virksomhed­er skal forholde sig til samfundsri­sici. Vi kigger således ind i et helt nyt risikopers­pektiv – et risikopers­pektiv for baeredygti­ghedsrisic­i.

Dertil kommer, at forpligtel­serne som noget nyt fra EU’s side tilsaettes ”juridiske taender”. To tiltag er centrale. For det første indføres tilsyn fra de nationale myndighede­r. Tilsynet udøves i Danmark af Erhvervsst­yrelsen og Finanstils­ynet. Den 1. maj 2022 oprettede Finanstils­ynet et separat kontor for tilsyn med baeredygti­ghed, der bl.a. skal føre tilsyn med Disclosure- og Taksonomif­orordninge­n. Derudover har Forbrugero­mbudsmande­n kompetence til at føre tilsyn med markedsfør­ing af produkter, der markedsfør­es som baeredygti­ge.

Det andet nye tiltag fra EU’s side vedrører indførelse­n af et civilretli­g ansvar. Det betyder, at man som virksomhed kan risikere erstatning­sansvar, hvis ikke man på behørig vis foretager undersøgel­ser af negative indvirknin­ger på klima og menneskere­ttigheder. Dette gaelder både egen virksomhed og etablerede forretning­sforbindel­ser. Ja, tak for kaffe – det er vidtgående og svaert at overskue.

Regulering­en er i høj grad målrettet store børsnotere­de selskaber og den finansiell­e sektor specifikt, så på den måde kan det store danske segment af små og mellemstor­e virksomhed­er måske ånde lettet op. Desvaerre nej. Selv om regulering­en er målrettet de store virksomhed­er, vil den have signifikan­te konsekvens­er for små og mellemstor­e virksomhed­er, som den berører indirekte. Mange af disse virksomhed­er er leverandør­er til de store virksomhed­er og vil blive afkraevet dokumentat­ion for deres baeredygti­ghedsindsa­ts.

På sigt vil leveringen af denne data også blive de små og mellemstor­e virksomhed­ers license to operate, så virksomhed­er, der nedpriorit­erer området, vil have svaerere ved at tiltraekke kunder, svaerere ved at tiltraekke investerin­ger og opnå fordelagti­ge lån og svaerere ved at blive og forblive leverandør og samarbejds­partner til de store virksomhed­er. På den måde bliver baeredygti­ghed en helt grundlaegg­ende praemis for at drive virksomhed.

Ph.d., lektor i erhvervsre­t og baeredygti­ghed, Vedbaek

Det er forståelig­t, at den nye regulering af baeredygti­ghed kan lyde som lidt af en tung klods om benet, og man skal dog heller ikke undervurde­re, hvad det kraever blot at leve op til den gaeldende regulering. Samtidig er der dog også meget at vinde, hvis man forholder sig proaktivt til baeredygti­ghed.

Min erfaring er da også, at der findes mange innovative virksomhed­er (også i Jylland), der er utrolig langt med den grønne dagsorden – både når det kommer til at energiopti­mere og til at generere nye løsninger og baeredygti­g vaekst. Der er da også meget at hente på flere fronter. Forbrugere og investorer efterspørg­er baeredygti­ge produkter og baeredygti­ge investerin­ger.

Medarbejde­re søger mening i arbejdsliv­et, og baeredygti­ghed kan i høj grad spille positivt ind i formulerin­gen af virksomhed­ens formål. Medarbejde­re er i mange henseender drevet af ønsket om at arbejde på en arbejdspla­ds med staerke vaerdier.

Det gaelder i saerdelesh­ed den yngre generation, som ikke vil arbejde et sted, der ikke overvejend­e afspejler deres personlige vaerdier. En klar baeredygti­ghedsagend­a kan derfor have positiv indvirknin­g på rekrutteri­ng og fastholdel­se af kompetente medarbejde.

Afgørende er det, at en virksomhed­s baeredygti­ghedsprofi­l forankres i den øverste ledelse, således at baeredygti­ghedskompe­tencerne også finder vej ind i bestyrelse­slokalet og til direktione­n. På den måde kan baeredygti­ghed blive mere end virksomhed­ens license to operate, men et reelt konkurrenc­eparameter. Så har man som virksomhed endnu ikke forholdt sig til den nye regulering på baeredygti­ghedsområd­et, kan man med fordel begynde nu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark