Jyllands-Posten

Prisstigni­nger har kostet Topdanmark privatkund­er

Selvom Topdanmark har haevet priserne vaesentlig­t mindre end den generelle prisudvikl­ing, har flere privatkund­er end normalt forladt selskabet.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Selvom danskerne har oplevet prisstigni­nger på i gennemsnit 7,7 pct. i 2022, lykkedes det Topdanmark at holde prisstigni­ngerne på indbo- og motorforsi­kringer nede på 3 pct.

Det er på trods af, at priserne på trae, metal eller plastic, som forsikring­sselskaber er storforbru­gere af, når der skal udbedres skader, også er steget.

Det er topchefen i Topdanmark, som netop har offentligg­jort et overskud på 2,05 mia. kr. i en regnskabsm­eddelelse, glad for.

»Vi betaler også mere for de varer, som vi laegger ned i indkøbskur­ven, men at gennemsnit­spraemien på indboog motorforsi­kringer kun er steget med 3 pct., vidner om, at vi har afbødet effekterne af prisstigni­ngerne på anden vis – bl.a. ved at effektivis­ere,« siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark.

Han peger på, at kunderne kan se frem mod yderligere prisstigni­nger i år på hus-, indbo- og fritidshus­forsikring­er, ligesom erhvervsli­vet kan forvente prisstigni­nger på løsøre.

Han medgiver, at prisstigni­nger kan koste kunder.

»Vi har set en større privatkund­eafgang end normalt og ligger generelt fladt i

Tal i mio. kr

Bruttoprae­mieindtaeg­ter

Investerin­gsresultat

resultat

Resultat efter skat 1.897 2.138 antallet af privatkund­er. Samlet set er praemieind­taegterne steget med 1,9 pct. på privat mod 5,6 pct. på erhverv og landbrug. Det daekker over såvel prisstigni­nger, mersalg og nye kunder,« siger Peter Hermann.

Topdanmark­s medarbejde­re har brugt meget tid på sammen med kunderne at finde ud af, om de har den korrekte forsikring­sdaekning. Nogle har vaeret overforsik­rede, mens andre var underforsi­krede, eksempelvi­s i tilfaelde af brand, fordi det er blevet meget dyrere at købe det samme varelager tilbage.

Lønforsikr­ing hitter

2021 9.541

Et af de produkter, som privatkund­er var vilde med sidste år, er lønforsikr­ing. Salget steg med 260 pct.

Det undrer egentlig topchefen, al den stund at beskaeftig­elsen i Danmark er virkelig høj.

»Men det vidner om, at forbrugert­illiden ikke er så høj i øjeblikket, og at der sidder en masse bekymrede borgere, som laeser om recession, højere renter og en generel usikkerhed om mange forhold. Der har virkelig vaeret en maerkbar reaktion hos vores kunder i forhold til at daekke sig bedre i forbindels­e med en afskedigel­se,« siger Peter Hermann. 554 2022 9.903 -477 1.802 2.049

AEndring i pct. 3,8

Forsikring­steknisk -5,0 -4,2

Topdanmark solgte sidste år sin pensionsfo­rretning til Nordea.

Indtaegter­ne herfra bliver bl.a. brugt til at sende et rekordhøjt udbytte til aktionaere­rne på 53,5 kr. pr. aktie, svarende til en samlet udbyttebet­aling på 4,815 mia. kr.

Frasalget betyder også, at Peter Hermann i dag er topchef i en mere simpel biks, som kun saelger forsikring­er og ikke pensionsop­sparinger til kunderne.

Spørgsmåle­t er, om et mindre og mere fokuseret Topdanmark også er lig med mindre i løn i forhold til de i alt 11,3 mio. kr., som Peter Hermann tjente i 2021?

Det er topchefen imidlertid ikke meget for at svare på, men udtaler i stedet:

»Det der med, at det er blevet mere simpelt, er faktisk noget, som vi går meget op i. Vi er de senere år gået fra at have 1.800 produkter på hylderne til lidt over 100. Vi er i gang med at saelge komplekse investerin­gsaktiver fra, og vi fokuserer i dag også på processer og ikke kun på produkter. Vi bruger tid på at laere at aflaere, når vi laerer noget nyt. Og jeg kan fremover bruge den tid, som jeg brugte på Topdanmark Liv, på netop at gøre os mere simple og effektive til gavn for vores kunder,« siger Peter Hermann.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark