Jyllands-Posten

Erhvervsti­lliden er stadig på lavt blus

Flere industrivi­rksomheder melder om manglende ordrer.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Humøret i dansk erhvervsli­v er tøet en smule op, men det peger fortsat i retning af et tilbagesla­g for økonomien. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, efter at Danmarks Statistik tirsdag offentligg­jorde det såkaldte konjunktur­barometer for erhvervsli­vet.

Fra december til januar steg erhvervsti­lliden fra 85,7 til 87. Selv om der er tale om en stigning, er tallet dog fortsat ikke godt. En vaerdi under 100 peger på tilbagegan­g, mens en vaerdi over 100 peger på fremgang, og det nuvaerende niveau er bortset fra en enkelt måned i 2012 kun set lavere under finansog coronakris­en.

»Den uhyre lave erhvervsti­llid er desvaerre et klart varsel om, at dansk økonomi er på vej ind i en recession,« oplyser Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

I Dansk Erhverv haefter man sig ud over selve erhvervsti­lliden også ved, at flere virksomhed­er i industrien nu melder om manglende ordrer.

DI venter tilbagesla­g

Det er ikke kun i Dansk Erhverv, at man kan se de mørke skyer samle sig over økonomien i år. Det samme gør sig gaeldende i Dansk Industri.

»Et tilbagesla­g i dansk økonomi i 2023 er uundgåelig­t. Vi står fortsat med meget høj inflation, og som et modsvar haever centralban­kerne renten, og begge dele traekker pusten ud af efterspørg­slen. Det kommer til at gøre ondt, inden vi ser mod lysere tider,« lyder det i en kommentar fra Morten Granzau, vicedirekt­ør og chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

Lidt anderledes toner kommer fra Ledernes Hovedorgan­isation:

»Det store spørgsmål er nu, om økonomien har fået så mange ridser, at vi uundgåelig­t er på vej i recession, eller om vi blot kan klare os med en kort vaekstpaus­e. På den måde er det stilhed før stormen,« oplyser Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark