Jyllands-Posten

Fire pensionsse­lskaber skyder milliarder i amerikansk­e solpaneler

Danske pensionsse­lskaber drager mod USA for at udnytte interessen for grønne projekter som følge af praesident­ens gigantiske støtteprog­ram.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Kunderne i fire danske pensionska­sser skyder nu et milliardbe­løb i en ny solcellepa­rk i Californie­n. Dermed slår selskabern­e hul på en amerikansk offensiv, hvor de vil udnytte den enorme interesse for grønne projekter, der er opstået i kølvandet på USA’s gigantiske støtteprog­ram til grønne teknologie­r.

Den nye investerin­g på i alt 3 mia. kr. er foretaget af den danske kapitalfor­valter AIP Management, der bl.a. investerer på vegne af PKA, Pensam, Akademiker­pension, Laerernes Pension og norske Storebrand.

AIP har for nylig åbnet kontor i New York, og investment director Lasse Helstrup, der er ansvarlig for USA, glaeder sig over, at den første af forhåbentl­ig mange investerin­ger er i hus.

»De beløb, amerikaner­ne forventer at investere i grønne projekter, er jo helt enorme. Derfor ser vi rigtig store muligheder herovre,« siger

Lasse Helstrup, der selv flyttede til New York i begyndelse­n af januar.

Udover solpaneler har projektet i Californie­n tilkoblet batterier, som kan lagre den grønne strøm. Det er en stadig mere udbredt model i USA’s varmeste stater, hvor den store udbredelse af solceller presser prisen helt i bund midt på dagen, hvor solen skinner mest.

Ved hjaelp af batteriern­e kan man nemlig gemme strømmen til senere på dagen, når strømforbr­uget stiger.

»Man får en meget bedre businessca­se ud af det, fordi man kan flytte strøm fra de billige til de dyre timer,« forklarer Lasse Helstrup.

Det er ikke første gang, AIP skyder penge i amerikansk­e energiproj­ekter. I forvejen har AIP investeret i fire solcellepa­rker, to vindmøllep­arker og to batterianl­aeg i Californie­n og Texas.

2.500 mia. kr. til klimaet

Den nye investerin­g i Californie­n er den første, der bliver omfattet af praesident Joe Bidens støtteprog­ram Inflation Reduction Act, som frem mod 2030 afsaetter ca. 2.500 mia. kr. til at støtte klimainves­teringer.

Lasse Helstrup fortaeller, at den nye statsstøtt­e er med til at forbedre projektøko­nomien, men det er ikke umiddelbar­t noget, der smitter af på de danske pensionsku­nder.

Til gengaeld tror han på, at støtteprog­rammet kan vaere med til at løfte nye spaendende investerin­gsmulighed­er.

»Det kommer til at betyde rigtig meget for batteripro­jekterne, og det samme gaelder for landvindmø­ller. I forhold til solenergi var der mange steder, hvor det gav rigtig god mening i forvejen.« siger Lasse Helstrup.

Han tilføjer, at det ikke bare er støtteprog­rammet, der gør det amerikansk­e marked attraktivt. Det er også betydeligt lettere at finde jord til at opstille solpaneler og vindmøller, og så er det en fordel for investorer­ne, at amerikaner­ne har mere stabile energipris­er.

Det er de muligheder, Lasse

Helstrup og hans kolleger er rejst til USA for at udnytte.

»Det amerikansk­e marked er meget båret af relationer, og det er også derfor, man har vaeret villige til at tage det skridt, som det er at starte en afdeling herovre. Huslejen på Manhattan er ikke nødvendigv­is den billigste, men det er med til at gøre, at vi får adgang til de her projekter,« siger han.

Saelger beholder andel

Anlaegget i Californie­n kommer til at levere grøn strøm svarende til det årlige forbrug hos 225.000 californis­ke husstande. Med milliardin­vesteringe­n saetter AIP sig på 60 pct. af anlaegget, mens saelgeren, Clearway Energy Group,

beholder de resterende 40 pct. af solenergip­rojektet.

AIP, der er dedikeret til investerin­g i energi- og infrastruk­turaktiver, er ejet af

PKA, Pensam og Storebrand. AIP forvalter godt 50 mia. kr. på tvaers af fire fonde, som har penge fra forskellig­e pensionska­sser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark