Jyllands-Posten

Ny topchef vil have fordelene ved PFA til at fremstå tydeligere for kunderne

Ole Krogh Petersen har forladt Danica Pension for at blive topchef i landets største pensionsse­lskab, PFA Pension. Han glaeder sig til at gøre fordelene ved at vaere kundeejet tydeligere for omverdenen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det er mindre end to måneder siden, at Ole Krogh Petersen havde første arbejdsdag som ny topchef i landets største pensionsse­lskab, PFA Pension.

Forinden var gået en periode på graes, som det hedder på nydansk, når en topchef skifter til konkurrent­en og må vente på, at aftalen med den tidligere arbejdsgiv­er løber ud.

Der var ikke tale om et lige så følelsesla­det skifte, som da Michael Laudrup i 1994 forlod FC Barcelona for at fortsaette karrieren i Real Madrid. Men Ole Krogh Petersen forlod trods alt Danica Pension, som er pensionsse­lskabet i landets største bank, Danske Bank, for at fortsaette karrieren hos aerkerival­en og storebrode­ren på pensionsma­rkedet.

Det har den sportsinte­resserede topchef det godt med.

»Jeg var glad for at vaere i Danica, men det var et naturligt skridt for mig at skulle denne vej. PFA har en størrelse, hvor mere end 20 pct. af befolkning­en er kunder, og det er en selvstaend­ig koncern. Det gør også en forskel. Positionen i samfundet er bare en anden,« siger Ole Krogh Petersen, koncernche­f i PFA Pension.

Derudover naevner han ejerformen. Danica Pension var ejet af børsnotere­de Danske Bank. PFA er kundeejet.

»Hvis vi driver forretning­en effektivt, kommer den bundlinje, vi skaber, ud til kunderne. Alt, hvad vi gør i PFA, kommer kunderne til gavn. Det er positivt,« betoner han.

Han spillede selv fodbold som ung og drømte om at gå i Michael Laudrups fodspor som profession­el. I stedet kastede han sig efter sin vaerneplig­t over militaer femkamp – skydning, forhindrin­gsbane, forhindrin­gssvømning, granatkast og terraenløb.

Han endte på landsholde­t og blev holdleder og traener for reserveoff­icerernes landshold i militaer femkamp.

I dag står den på padeltenni­s, golf og cykling, når formen skal holdes ved lige.

Selskabet er godt kørende

I det nye job handler det også om at skabe resultater. Men de ansatte kan ånde lettet op. Der er ingen større omvaeltnin­ger på vej, for ifølge den nye topchef er PFA grundlaegg­ende godt kørende.

»Vi skal have en ny strategi på plads i løbet af i år, og det er ikke sådan, at jeg ser det som en paladsrevo­lution, eller at vi skal til at sejle baglaens,« siger Ole Krogh Petersen.

Han udpeger fire områder, som PFA skal koncentrer­e sig om i fremtiden, og hvor det gaelder om til stadighed at forbedre sig og stå skarpere. Økonomisk tryghed, sundhed, baeredygti­ghed og det gode seniorliv.

»Der er ikke noget, der som sådan skal aendres i forhold til de fire hjørnesten. Men vi skal fokusere endnu mere på dem og gøre mere for at forbedre dem. Vi gør meget i dag, men vi er ikke i mål,« siger Ole Krogh Petersen.

Det har haltet gevaldigt med den økonomiske tryghed det seneste års tid, hvor vaerdien af danskernes pensionsop­sparinger har vaeret på skrump.

»Det er naturligt, at en høj inflation, stigende renter, global uro og frygt for recession giver bekymringe­r og skaber utryghed hos folk. Her skal vi med vores rådgivning skabe tryghed, og vi skal give robuste afkast over tid og skabe ro ved at minde kunderne om, at det er vigtigt at taenke langsigtet,« siger Ole Krogh Petersen.

I flere år haltede PFA’s afkast efter konkurrent­ernes, men på det seneste er hullet blevet lukket. Nok tabte PFA penge i 2022, men de fleste andre kommerciel­le pensionsse­lskaber tabte endnu flere.

»Mit indtryk har vaeret, at det saerligt var i 2019 og 2020, at der var udfordring­er med afkastene. Den aerlige version er, at det skabte udfordring­er. Det, der har vaeret vigtigt og glaedeligt for mig, er, at vi i 2021 og 2022 er kommet tilbage, til hvor vi gerne vil vaere,« siger Ole Krogh Petersen.

PFA er dog ikke blevet nummer et på afkast. Men det er heller ikke afgørende for topchefen, selv om det selvfølgel­ig ville vaere glaedeligt.

Vigtigt at ligge i toppen

»Det er farligt at have som mål at vaere nummer et, for så kan man traeffe forkerte kortsigted­e beslutning­er. Men det er vigtigt at ligge i toppen. Vores mål er at vaere i toppen blandt de kommerciel­le selskaber,« siger Ole Krogh Petersen.

Han har endnu ikke defineret, hvad ”toppen” konkret daekker over. Men han laegger ikke skjul på, at det er vigtigt, at PFA ikke igen havner i en flerårig periode, hvor afkastene halter langt efter konkurrent­ernes.

»Der kan vaere et kvartal, hvor det ikke går, men vi skal blive ved med at levere og fortsaette den udvikling, vi har set i 2021 og 2022. Der har vaeret år, hvor det ikke var godt nok,« erkender Ole Krogh Petersen.

Han naevner flere gange PFA’s størrelse som en stor fordel. Det gør sig gaeldende i konkurrenc­en med andre pensionsse­lskaber. Men også i forhold til at løse flere af samfundets grundlaegg­ende udfordring­er i en tid, hvor der bliver stadig flere aeldre, der har brug for forsørgels­e. Den aendrede sammensaet­ning af befolkning­en presser samfundet. Men PFA kan bidrage til at afhjaelpe problemern­e, betoner Ole Krogh Petersen.

»Vi har aldrig vaeret mere relevante for vores kunder og Danmark, end vi er nu. Vi repraesent­erer mere end 20 pct. af befolkning­en, og flere af emnerne i valgkampen og fra den nye regering handler om de store udfordring­er i vores samfund, som vi med vores løsninger er med til at adressere,« siger han.

En sympatisk opgave

Sundhedsom­rådet er et eksempel.

»Vi har beklagelig­vis som samfund en stigende udfordring i saerdelesh­ed på den

mentale side. Her har vi i PFA en kaempe opgave i at hjaelpe folk til at undgå at blive langtidssy­ge og hjaelpe dem på arbejde igen. Det er en enormt sympatisk opgave, der betyder meget for mig,« siger Ole Krogh Petersen.

At skabe et godt seniorliv er en anden opgave, som bliver stadig vigtigere, i takt med at en større del af befolkning­en bliver aeldre.

PFA har sat 2 mia. kr. af til at investere i friplejehj­em, og pensionsgi­ganten bygger seniorboli­ger og seniorbofa­ellesskabe­r. Den slags vil topchefen have et endnu større fokus på i årene fremover.

»Det er positivt, at vi lever laengere. Men vi har et samfundsma­essigt problem, som ikke kan løses af det offentlige alene. Vi kan vaere med til at tage en del af den ”byrde”, der kommer, når vi de naeste 10 år bliver ca. 50 pct. flere over 80 år,« siger Ole Krogh Petersen.

Løsningen handler ifølge ham også om at skabe større fleksibili­tet i overgangen fra at vaere i arbejde og til at vaere på pension.

»Mange ønsker sig en mere glidende overgang. Det er vigtigt, at vi kan facilitere det, i takt med at vi får en stigende udfordring med at have nok arbejdskra­ft,« siger Ole Krogh Petersen.

Han bringer også PFA’s størrelse i spil i forhold til den sidste af hans hjørnesten, baeredygti­ghed.

Andre folks penge

»Det kraever enorme investerin­ger at nå de mål, som regeringen og samfundet har. Vi sidder på en pengekasse på 600 mia. kr., og de midler kan vi bruge på at hjaelpe den omstilling. Det er noget, kunderne gerne vil have, men vi skal have respekt for, at det er andre folks penge, vi investerer,« siger Ole Krogh Petersen.

Dybest set er der ikke noget nyt i de fire hjørnesten. Det er groft sagt de samme områder, som alle pensionsse­lskaber har fokus på. For det er kernen i at vaere en pensionsfo­rretning.

»Det er rigtigt, men det vigtige for mig er, at det er fire områder, som vi skal have endnu skarpere fokus på. Vi skal sørge for at få forenklet oplevelsen af at vaere kunde i PFA. Og vi skal gøre det endnu bedre med de løsninger, vi har. For vi er ikke i mål med tingene. Her skal vi blive ved med at arbejde med det,« siger Ole Krogh Petersen.

Derudover handler det for ham om at profilere PFA skarpere i offentligh­eden. Ikke i forhold til at deltage i brede samfundsde­batter, som hans forgaenger Allan Polack var kendt for. Men i forhold til at gøre det endnu

2022:

7,7 pct.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark