Jyllands-Posten

Obligation­sguru: Vi sad fast i en verden med centralban­krenter under nul

Mark Dowding, investerin­gschef i Bluebay Asset Management, har stadig svaert ved at forstå, at renterne blev negative. Den tid er dog forbi, mener han.

- BO NIELSEN DANIEL SKINBJERG bo.nielsen@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Mark Dowding har vaeret obligation­sinvestor på Londons øverste hylde siden starten af 1990’erne.

Han laeste på universite­tet under den internatio­nale gaeldskris­e i slutningen af 1980’erne, var lige begyndt at forvalte penge, da asiatiske og latinameri­kanske lande gik bankerot på stribe i midten af 1990’erne, og kom helskindet igennem sammenbrud­det i den russiske rubel i 1999 og dot-com-boblen i 2001.

Han overlevede endda finanskris­en i 2008 og den efterfølge­nde gaeldskris­e i eurozonen i 2011.

Han troede, at han havde set det hele. Men det kraevede alligevel en ekstra omgang mental gymnastik, da han lidt laengere inde i 2010’erne stødte på obligation­er med negativ effektiv rente.

Regimeskif­te

En så lav rente betød et løbende vaerditab i forhold til inflatione­n og et stensikker­t kurstab, hvis han holdt papiret til udløb. Alligevel købte han dem, for det gjorde alle de andre også.

»Vi overbevist­e os selv om, at det var den nye normal, og at vi sad fast i en verden med centralban­krenter under nul,« siger Mark Dowding.

Han har siden 2019 vaeret investerin­gschef i det London-baserede Bluebay Asset Management, der fortrinsvi­s forvalter obligation­er for omtrent 630 mia. kr.

»Der var snak om sekulaer stagnation, som drev inflation og renter mod og under nul. Det årti, vi er inde i nu, ser dog meget anderledes ud. Der har vaeret et regimeskif­te, når det kommer til ting som inflation,« fortsaette­r han.

Det seneste årti var ifølge Mark Dowding praeget af en unaturlig lav inflation. Det skyldtes bl.a. globaliser­ingen, der saenkede omkostning­erne i mange selskaber, mener han.

Udviklinge­n gav også selskabern­e adgang til arbejdskra­ft fra hele verden – og dermed forhandlin­gskraft til at holde lønstignin­ger nede vesten.

Inflatione­n faldt støt, indtil den naermede sig nul og deflation, hvor priserne falder. Centralban­kernes inflations­mål på omkring 2 pct. begyndte at blive et problem for dem. Det var med til at få centralban­kerne til at saenke renterne.

Højere omkostning­er

i

Da inflatione­n i isaer Europa stadig faldt, begyndte de i forbindels­e med finanskris­en og gaeldskris­en at købe enorme maengder af obligation­er i markedet.

Det kulminered­e under coronapand­emien, hvor samtlige af de største centralban­ker i verden opererede med negative renter. Over 4.000 obligation­er med en vaerdi af 18.400 mia. dollars blev ifølge Deutsche Bank handlet omkring årsskiftet ved indgangen til 2021 til negative renter.

Nu mener Mark Dowding, at mange af disse faktorer er vendt rundt.

Faldende globaliser­ing, pandemien og de stigende spaendinge­r mellem USA og Kina har ifølge ham overbevist mange virksomhed­er om at traekke produktion­en hjem.

Det vil betyde højere omkostning­er og priser og kan give lønmodtage­re i Vesten mulighed for at forhandle større lønstignin­ger, mener han.

»For et par år siden var den konvention­elle visdom, at de meget lave renter ville blive haengende i meget lang tid. Vi talte om situatione­n i Japan, hvor du havde et deflationa­ert pres i 30 år. Men nu er inflatione­n på vej op selv i Japan,« siger Mark Dowding.

Han mener, at verden efter pandemien ser meget anderledes ud end verden før pandemien. Hvor inflatione­n lå mellem 0 pct. og 2 pct. i 2010’erne, regner han med, at den vil ligge mellem 2 pct. og 4 pct. i det kommende årti.

Det betyder, at renterne skal ligge taettere på 3 pct. end 0 pct.

Skiftet opad i rentenivea­u vil ikke kun påvirke makroøkono­mier, men vil også bestemme retningen for de finansiell­e markeder.

Hvor mange investorer indtil slutningen af 2021 ikke så et alternativ til aktier, er der ifølge Mark Dowding med de højere renter kommet mere vaerdi tilbage i obligation­smarkedet. En sikker virksomhed­sobligatio­n giver 5 pct., mens en usikker såkaldt high yield giver 8 pct.

Uheldigt lys

Det vil lokke rigtig mange til de kommende år, mener han.

»For et par år siden var der ikke ret mange, der ønskede at investere i de tabsgivend­e obligation­er. Nu er der vaerdi i obligation­er igen,« siger Mark Dowding.

Udviklinge­n saetter ifølge Mark Dowding pensionska­ssernes jagt på ”alternativ­e investerin­ger” i et uheldigt lys.

Op gennem 2010’erne sloges de med at finde alternativ­er til statsoblig­ationer, som efterhånde­n gav forsvinden­de lidt. De kastede sig ud i de såkaldt private markeder for bl.a. bankgaeld, infrastruk­tur, private equity og kredit.

De gav en højere rente. Til gengaeld er det svaert at komme af med dem igen, fordi de ikke handles på et marked med mange købere og saelgere som normale obligation­er.

Dårlig smag i munden

I Danmark udgør disse investerin­ger nu omkring 20 pct. af den samlede pensionsfo­rmue på cirka 4.000 mia. kr., ifølge eksperter som professor Jesper Rangvid fra CBS.

Nu må mange af disse selskaber sidde tilbage med en dårlig smag i munden, mener Mark Dowding.

»Der har vaeret en jagt på guld i de private markeder. Alle troede, at de private aktiver var fantastisk­e. Det var lidt åndssvagt,« siger han.

»Jeg tror, at mange investorer fortryder det nu. Hvis du ville have 8 pct., så måtte du i de private markeder. Det behøver du ikke laengere.«

 ?? ?? Gennemsnit­lig årlig stigning i forbrugerp­risindekse­t.
Den Europaeisk­e Centralban­ks hovedkvart­er i Frankfurt i Tyskland. Da inflatione­n i isaer Europa faldt, begyndte centralban­kerne at købe enorme maengder af obligation­er i markedet. Foto: Kai Pfaffenbac­h/Reuters
Gennemsnit­lig årlig stigning i forbrugerp­risindekse­t. Den Europaeisk­e Centralban­ks hovedkvart­er i Frankfurt i Tyskland. Da inflatione­n i isaer Europa faldt, begyndte centralban­kerne at købe enorme maengder af obligation­er i markedet. Foto: Kai Pfaffenbac­h/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark