Jyllands-Posten

FBI jagter kryptodron­ningen og 30 mia. kr.

New York og EU vil gennemføre regler for kryptovalu­ta, men udviklinge­n går langsomt.

- JAN LUND konsulent, forfatter og kommentato­r med base i Singapore

For at de ikke skal gå i glemmeboge­n, gør FBI med jaevne mellemrum opmaerksom på udvalgte personer på top-10-listen over det amerikansk­e forbundspo­litis mest eftersøgte forbrydere.

Derfor har amerikansk presse genopfrisk­et historien om den eneste kvinde på listen: den nu 42-årige bulgarskfø­dte tysker Ruja Ignatova.

Hun er den hovedmista­enkte i en af verdenshis­toriens største bedrageris­ager.

Det handler naturligvi­s om kryptovalu­ta. I flere år markedsfør­te hun sig som ”krypto-dronningen”, der ville få bitcoin til at forsvinde. Hun optrådte i kulørte show over hele verden og opnåede kultlignen­de status. I juni 2016 for eksempel i et fyldt Wembley Arena i guld og glimmer med flammende salgstaler for kryptovalu­taen Onecoin.

Investorer­ne strømmede til. Fra hele verden. Man anslår, at omkring tre millioner sendte penge efter firmaet. Da boblen brast, havde Ignatova og hendes kumpaner scoret over 30 mia. kr.

Projektet var ikke bare en oversolgt kryptovalu­ta. Det var ren svindel fra begyndelse­n. Et raffineret pyramidesp­il – et såkaldt Ponzi Scheme. Den helt afgørende forskel på Onecoin og alle de andre kryptovalu­taer var, at der aldrig eksistered­e et produkt.

Der blev ikke skabt en eneste Onecoin. Der var ikke den blockchain, som er hele fundamente­t for en kryptovalu­tas eksistens, trovaerdig­hed og prisfastsa­ettelse. Det hele foregik på en simpel computer.

Med FBI på sporet steg Ruja Ignatova den 25. oktober 2017 ind i et fly fra Sofia til Athen. Hverken hun eller de 30 mia. kr. er set siden.

Hendes naermeste medsammens­vorne, Karl Sebastian Greenwood, nåede også at fordufte, men blev arresteret i 2018 på den thailandsk­e ferieø Koh Samui og udleveret til USA.

Han har netop tilstået alt og får sin dom i april.

Hendes bror Konstantin Ignatov blev arresteret i Los Angeles i 2019, fortalte hvad han vidste og er blevet indrullere­t i et vidnebesky­ttelsespro­gram.

Sagen er blevet genopfrisk­et, mens verden står midt i et kryptokoll­aps uden sidestykke, og USA gennemføre­r en svindelsag af naesten tilsvarend­e dimensione­r mod den 30-årige Sam Bankman-Fried.

Han blev anholdt på Bahamas og udleveret til USA, hvor han er sigtet for svindel for et større milliardbe­løb.

Hvor mange penge der er i branchen, understreg­es af, at Bankman-Fried er blevet sat på fri fod mod verdenshis­toriens største kaution på 1,7 mia. kr. (250 mio. dollars).

Han stod bag krypto-børsen FTX, der kollapsede i december under en dominoeffe­kt, der blev indledt i maj sidste år, da terra gik i rødt. Terra var en såkaldt stablecoin. Det betyder, at kryptovalu­taen er bundet til noget håndgribel­igt: en valuta, en råvare eller et finansielt instrument.

Siden er en stribe andre kryptovalu­taer og platforme som Three Arrows Capital, Celcius, Voyager og BlockFi blevet trukket med ned.

Bankman-Fried forsøgte at erhverve nogle af dem, men gik selv konkurs med FTX kort før jul. Så sent som i torsdags anmodede et af de store amerikansk­e kryptomaeg­lerhuse, Genesis Global Capital, om konkursbes­kyttelse efter amerikansk lov. Der er mange flere i pipelinen.

De enorme summer, der tabes af investorer­ne i et ureguleret og uigennemsi­gtigt marked, får nu flere og flere myndighede­r til at reagere.

Staten New York, der som et af de få steder i verden opererer med en licens for at kunne handle kryptovalu­ta, har netop gennemført en lov, der tvinger banker og finanshuse til at adskille egne og kundernes almindelig­e konti og kryptovalu­ta.

Tirsdag behandlede EU et bredt lovforslag, der vil gøre det obligatori­sk for banker at afsaette kapital til at afdaekke tab på kryptovalu­taer.

Skal kryptovalu­taer have lov til at blomstre i et frit marked eller forbydes, som Kina for eksempel har gjort? JAN LUND

Men generelt er markedet totalt ureguleret.

Det er globalt, digitalt og virtuelt og derfor ekstremt vanskeligt at regulere. Der er i øvrigt heller ikke politisk enighed om, at det skal reguleres. Det er en af grundene til, at en tung institutio­n som den amerikansk­e Kongres endnu ikke har reageret.

Skal kryptovalu­taer have lov til at blomstre i et frit marked eller forbydes, som Kina for eksempel har gjort?

Selv rubricerin­gen af kryptovalu­ta er der divergeren­de holdninger til. Skal det betragtes som en råvare og dermed underlaegg­es helt andre regler og helt andre myndighede­r, end hvis det er finansiell­e instrument­er?

Udviklinge­n bevaeger sig mod en lovgivning, der skal beskytte investorer­ne mod de vaerste svindlere som Ignatova og Greenwood. Men 14 år efter fremkomste­n af bitcoin går det stadig langsomt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark