Jyllands-Posten

Mange butikker vil haeve priserne

Andelen af butikker, som har planer om at saette priserne op, er på et højt niveau.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Presset på de danske forbrugere­s pengepunge er ikke ovre endnu.

Sådan lyder det fra Arbejderne­s Landsbank, efter at Danmarks Statistik har offentligg­jort nye tal, som viser, hvor mange butikker der har planer om at haeve priserne i den kommende tid.

I detailhand­len har 46 pct. af de spurgte virksomhed­er ifølge januar-målingen planer om at saette priserne op i løbet af de kommende tre måneder. Det tilsvarend­e tal lå i december på 48 pct.

»Det fortaeller, at selvom farten i forbrugerp­risstignin­gerne går ned, vil prispresse­t ikke helt slippe sit tag i danskerne endnu. Der er dog også positive elementer at spore, for andelen af virksomhed­er, som vil haeve priserne, er faldet fra toppen i foråret sidste år,« oplyser Brian Friis Helmer, privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank

Andelen af virksomhed­er i detailhand­len, der har planer om at saette priserne op, begyndte at stige i løbet af 2021, og tallet toppede først i maj 2022, hvor 60 pct. af de spurgte virksomhed­er svarede, at de planlagde at saette priserne op.

»I en historisk kontekst er andelen af virksomhed­er, som vil haeve priserne, på et tårnhøjt niveau. I løbet af det forrige årti lå andelen og svingede omkring 5 pct. på tvaers af brancher,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

De seneste tal for, hvor mange virksomhed­er der har planer om at saette priserne op, er blevet offentligg­jort, efter at Danmarks Statistik tidligere på måneden offentligg­jorde inflations­tal. De viste, at inflatione­n faldt for anden måned i traek i december.

I Arbejderne­s Landsbank venter man, at andelen af virksomhed­er, som vil saette priserne op, også vil pege nedad i løbet af i år.

»El- og gasprisern­e er faldet ganske kraftigt siden sensommere­ns højder. Samtidig er de globale fødevare- og råvarepris­er samt fragtrater faldet, og det traekker ned i omkostning­erne for virksomhed­erne,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

 ?? ?? Trods udsigt til aftagende inflation er der udbredte forventnin­ger i detailhand­len om yderligere prisstigni­nger. Arkivfoto
Trods udsigt til aftagende inflation er der udbredte forventnin­ger i detailhand­len om yderligere prisstigni­nger. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark