Jyllands-Posten

Kaempesats får pensionska­sser på banen: »Vi har brug for, at nogle rykker stort«

Planen om en grøn energipark til 60 mia. kr. vaekker opsigt hos flere danske pensionska­sser. Men direktøren bag projektuds­pillet har mest tiltro til udenlandsk­e fonde.

- JAKOB MARTINI VICTOR EMIL KRISTENSEN jakob.martini@finans.dk vek@finans.dk

Planerne om at bygge en energipark til 60 mia. kr. i Vestjyllan­d får flere danske pensionska­sser til at slikke sig om munden.

Pensionska­emperne har et faelles mål om at investere yderligere godt 200 mia. kr. i grønne tiltag frem mod 2030, og flere af dem ser store landbasere­de energipark­er som en attraktiv mulighed.

»Sådan noget er vi bestemt interesser­ede i. Det er der ingen tvivl om. Isaer når vi snakker om de nye versioner af vedvarende energiproj­ekter, hvor man også taenker på lagring og Power-to-X (nye grønne braendstof­fer, red.),« siger Michael Nellemann Pedersen, investerin­gsdirektør i PKA.

Pensionsse­lskabernes brancheorg­anisatione­n, Forsikring & Pension (F&P), har, siden krigen brød ud i Ukraine, arbejdet for at få politikern­e til at etablere store, danske, landbasere­de energipark­er, som kan sikre hurtig udbygning af vedvarende energi.

»Hvis pensionsse­lskaberne skal vaere med, skal det op i storskala, og det er netop det, man får med energipark­er som denne. Derfor kan det blive utrolig interessan­t,« siger Tom Vile Jensen, der er underdirek­tør i F&P.

Blandt verdens største

Planerne om en energipark blev tirsdag praesenter­et af energisels­kabet Greengo Energy i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune.

Projektet hedder Megaton og skal efter planen blive en af verdens største energipark­er, hvor strømmen fra solpaneler og vindmøller inden 2030 skal omdannes til 1 mio. tons grønne braendstof­fer via klimatekno­logien powerto-x.

Anders Schelde, der er investerin­gsdirektør i Akademiker­pension, kan ikke vurdere det konkrete projekt, men han opfordrer politikern­e til at skabe de rammer, der gør det muligt at gennemføre dem.

»Jeg håber, at det lykkes at bringe projektet hen, hvor det bliver investerba­rt for den danske pensionsse­ktor, for vi har brug for, at nogle rykker – og rykker stort – på denne dagsorden,« siger Anders Schelde.

Uafklarede placeringe­r

Den tidligere regering lancerede allerede sidste år en større plan for at etablere 1015 nye danske, landbasere­de energipark­er, men det er stadig uafklaret, hvor de skal placeres.

Også Pensam er lun på den form for grønne investerin­ger, som Greengo Energy har skitseret i Vestjyllan­d.

»Afkastene er generelt blevet lavere inden for vedvarende energi, fordi der er mange om buddet. Derfor søger vi efter de naeste spaendende områder inden for dette felt, og der er power-to-x helt klart noget, vi har interesse for,« siger Pensams investerin­gsdirektør, Claus Jørgensen.

Udbygninge­n af vedvarende energi er over de seneste år bremset op i Danmark og mange andre europaeisk­e lande, hvor langstrakt­e godkendels­esprocesse­r er blevet en stadig større stopklods.

Flere af de danske pensionska­sser har derfor kastet kaerlighed­en på USA, hvor et nyt gigantisk støtteprog­ram til 2.500 mia. kr. har sat turbo på nye grønne projekter.

Tom Vile Jensen understreg­er, at pensionsse­lskaberne til enhver tid skal gå efter de projekter, som kan give det bedste afkast til deres kunder, men han så meget gerne, at danskernes opsparing er med til at skabe grøn omstilling i Danmark.

»Som branche vil vi maegtig gerne vaere med til at understøtt­e den grønne omstilling Danmark og Europa, fordi vi har en åbenlys opgave med at sikre, at vi i denne del af verden får skabt nogle grønne teknologis­ke løsninger, som kan give vaekst og arbejdspla­dser,« siger Tom Vile Jensen.

Det er dog slet ikke sikkert, at Greengo Energy får brug for de danske pensionsmi­lliarder.

Lavere afkastkrav

Karsten Nielsen, der er adm. direktør i Greengo Energy, fortaeller, at selskabet rejste 15 mia. kr. i 4. kvartal sidste år til projekter i USA og Europa udelukkend­e fra udenlandsk­e investorer.

»Der er mange af de større investerin­gsfonde derude, og vi har nogle af verdens største blandt vores etablerede partnere allerede,« siger Karsten Nielsen.

Han har en forestilli­ng om, at de udenlandsk­e spillere kan leve med lavere afkast end de danske.

»Det er meget ofte de internatio­nale investorer, som bringer de laveste afkastkrav og dermed giver de laveste priser på grøn strøm. Desvaerre er danske pensionska­sser ikke så aktive i Danmark, som de kunne vaere, da de ofte investerer uden for Danmark inden for vedvarende energi. Men vi udelukker ikke nogen i øjeblikket,« siger Karsten Nielsen.

Den udlaegning er Pensams Claus Jørgensen ikke enig i.

»Jeg mener ikke, at man kan sige, at de danske pensionska­sser generelt har højere afkastkrav end de internatio­nale investorer,« siger han.

Flere af pensionsse­lskaberne oplever dog, at der indimellem er nogle store internatio­nale investorer, som har et meget stort investerin­gsbehov, og som derfor accepterer lavere afkast.

I så fald må de danske pensionsse­lskaber finde grønne projekter andre steder.

»Vi er en dansk pensionska­sse, og vi vil selvfølgel­ig gerne lave investerin­ger i Danmark, men det skal ikke vaere på bekostning af afkastet,« siger Claus Jørgensen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark