Jyllands-Posten

Grønne megaprojek­ter i udskilning­sløb

Greengo Energys Megaton-projekt er blot det seneste i raekken af milliardpr­ojekter inden for produktion af grønne braendstof­fer. Topchefen bag projektet er selvsikker, men en professor i energiplan­laegning forudser et snarligt udskilning­sløb.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

En ny måned, et nyt grønt megaprojek­t.

I december lancerede Ørsted planer om at opføre, hvad der på sigt vil vaere et af verdens største brintanlae­g, mens Greengo Energy i dag offentligg­jorde sine planer for, hvad der vil vaere en af verdens største energipark­er.

»Jeg bliver glad, for det er selvfølgel­ig positivt, men jeg bliver også bekymret,« siger professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t Brian Vad Mathiesen.

Udmeldinge­rne kommer oven i eksisteren­de planer fra 2021 såsom Copenhagen Infrastruc­ture Partners planer om et brintanlae­g på 1 gigawatt (GW) i Esbjerg, schweizisk­e H2’s om et lige så stort anlaeg og Ørsteds planer om op til 1,3 gigawatt i Avedøre. I regeringen­s power-to-x-strategi fra 2022 blev der stilet efter 4-6 GW elektrolys­ekapacitet i 2030. Med de netop opremsede projekter er Danmark på vej mod 8 GW, hvis bare man tager udgangspun­kt i de allerstørs­te flagskibsp­rojekter.

Det går staerkt lige nu

De store anlaeg, såkaldt power-to-x, er essentiell­e, hvis fly- og skibsindus­trien skal gøres grønne, da de kan omdanne strøm til grønne braendstof­fer.

»Jeg kan godt garantere, at alle de projekter, der er på bedding, ikke alle sammen vil blive realiseret – og i hvert fald ikke inden for den planlagte tidsplan. Det gaelder de mindre projekter, men også nogle af de allerstørs­te,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han forudser, at en vis maengde af de lancerede projekter vil lide en krank skaebne.

»Det går rigtig staerkt i øjeblikket, så det er givet, at der vil blive begået fejl, og der vil vaere nogle, som braender nallerne,« siger han.

»Vi skal indstille os på, at denne nye fremtid er i sin vorden, og at vi vil begå fejl med hensyn til markedsdes­ign, anlaegsdes­ign og så videre. Det er helt o.k., at alt ikke er perfekt.«

Der er en del på spil, siger professore­n, som håber på, at de mange projekter bliver fulgt af god planlaegni­ng, hvor projektern­e bliver indpasset i energisyst­emet.

Han forudser, at det bliver meget svaert med de mange projekter, som er på vej.

»Det nye projekt i Ringkøbing-Skjern har eksempelvi­s samme energiforb­rug som hele Vestdanmar­k om natten,« siger Brian Vad Mathiesen.

Det er desuden vigtigt, at anlaeggene blot står taendt omkring halvdelen af tiden for at lette byrden på elnettet, siger han.

»For ellers bryder elnettet simpelthen sammen.«

Der er i dag ingen naevnevaer­dig produktion af grønne braendstof­fer, men allerede i 2030 vil produktion­en forbruge mere strøm end hele Danmarks industri og private husholdnin­ger tilsammen.

Kvaliteten varierer

Brian Vad Mathiesen understreg­er, at der er stor forskel på kvaliteten af de mange projekter. Nogle af dem er ikke meget laengere i planlaegni­ngen, end at der er blevet trykt pjecer, hvorpå informatio­nen om dem står.

»Visse har allerede kontrakter­ne og aftalerne til at få det til at ske i stand, mens nogle ikke engang har kontaktet myndighede­rne,« siger han.

Han understreg­er dog, at han ikke har indgående kendskab til, hvor langt det konkrete projekt i Ringkøbing-Skjern, som er blevet offentligg­jort tirsdag, er. Men på papiret lyder det meget ambitiøst.

Karsten Nielsen, adm. direktør i Greengo Energy, som står bag det seneste grønne megaprojek­t, slår til gengaeld fast, at blandt de udmeldte projekter føler han sig sikker på, at der frem mod 2030 nok skal blive produceret store maengder grønne braendstof­fer fra hans fabrikker.

»Vi er meget seriøse, og vi mener, at vi har nogle af de bedste forudsaetn­inger blandt de offentligg­jorte projekter i Danmark givet Megatons skala og unikke kvaliteter,« siger han.

Møller uden statsstøtt­e

For at kunne levere strømmen til Megatons store elektrolys­eanlaeg har Greengo Energy kort før jul ansøgt om at opføre 5,4 gigawatt ud for den jyske vestkyst gennem den såkaldte åben dørordning. En ordning, hvor man mod at frasige sig statsstøtt­e kan ansøge om at opføre havvind uden om statslige udbud.

Der skal dog blot bruges 2 gigawatt til selve energipark­en, da man ligeledes har planer om at opføre 4.000 hektar vindmølle- og solcellepa­rker i Ringkøbing­Skjern Kommune.

»De regulatori­ske rammer er nok det, jeg er mest bekymret for. De skal på plads snarest, for at Danmark kan få en power-to-x-industri,« siger han.

I regeringen­s power-to-xstrategi blev muligheden for såkaldte direkte linjer, hvor anlaeg kan tilsluttes produktion fra vedvarende energipark­er direkte og dermed undgå at betale tariffer, praesenter­et, omend det endnu ikke er indskrevet i loven.

Hvorvidt det sker, fremhaever Karsten Nielsen sammen med markedspri­sen for de grønne braendstof­fer som den primaere usikkerhed ved Megaton-projektet.

»Vi har den vedvarende energi på plads, lokationen og opbakning fra kommunen. Så der er grønt flag til alle de elementer, og så er der gult flag til de regulatori­ske rammer og aftagersid­en, hvor prissaetni­ngen på grønne braendstof­fer frem mod 2030 jo ikke er helt klar,« siger Karsten Nielsen.

»Ambitioner­ne i Danmark er der med den politiske aftale om at fremme PtX og grønne braendstof­fer, men vi savner konkret politisk handIing og implemente­ring.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark