Jyllands-Posten

Ekspert: Lån har

Prisen for afdragsfri­hed på den yderste del af et realkredit­lån er så høj, at eksperter advarer boligejere mod at optage lånet.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Prisen for afdragsfri­hed på et realkredit­lån kan vaere så høj, at det ville vaere forbudt at reklamere for det, hvis lånet var et forbrugslå­n.

Det viser nye beregninge­r, som prisportal­en Mybanker har foretaget for Finans.

De viser, at en boligejer med afdragsfri­hed på den yderste del af realkredit­lånet har betalt 27,9 pct. i rente efter 10 år eller 67 pct. i rente efter fem år på et afdragsfri­t realkredit­lån på 5 mio. kr.

»Konklusion­en er, at afdragsfri­hed for fastforren­tede lån mellem 60 og 80 pct. belåning er så dyr, at det skal undgås for enhver pris,« siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker.

Beregninge­rne får også Forbrugerr­ådet Taenk til at advare danskerne mod afdragsfri­hed.

»Det er en overrasken­de høj pris at betale, og det er meget interessan­t og vigtigt at få denne informatio­n ud til boligejern­e, for det er altså meget dyrt,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Han peger på, at Forbrugerr­ådet generelt er bekymret for udbredelse­n af afdragsfri­heden, og Mybanker opfordrer alle til kun at vaelge afdragsfri­hed på realkredit­lånet, hvis det kan holdes nede på den del af lånet, som udgør mellem 0 og 60 pct. af boligens vaerdi.

Bidraget stiger også

Realkredit­selskabern­e skruer nemlig op for bidragssat­sen, jo større gaelden er i forhold til boligens vaerdi. I Totalkredi­t koster det eksempelvi­s 0,8 pct. ekstra at have afdragsfri­hed på den yderste del af lånet mellem 60 og 80 pct. af boligens vaerdi, mens Jyske Realkredit tager

1 pct. ekstra for samme lån.

Det konkrete eksempel med en effektiv rente på 27,9 pct. for 10 års afdragsfri­hed tager udgangspun­kt i en bolig til 5 mio. kr., hvor kunden har lånt op til de tilladte 80 pct. af boligens vaerdi i Jyske Banks realkredit­institut, Jyske Realkredit.

Det fastforren­tede lån med en rente på 6 pct. er altså på i alt 4 mio. kr., og den yderste

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark