Jyllands-Posten

Danske Bank vender på en tallerken om udlån

I november forsvarede Danske Bank milliardud­lån til olieselska­ber, som arbejder på et kaempe olieprojek­t i Arktis. Nu har banken aendret sin politik.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Olieselska­ber, som er på jagt efter nye fossile projekter, kan ikke laengere låne penge i Danske Bank. Det meddeler banken i forlaengel­se af en ny stor klimaplan, der blev praesenter­et i fredags.

Dermed er banken vendt på en tallerken i forhold til den linje, den stod på mål for i slutningen af november. Her forsvarede banken milliardud­lån til olieselska­berne bag det kontrovers­ielle Wisting-felt, der kan blive Norges største og verdens hidtil nordligste oliefelt.

»Banken vil fremadrett­et kun låne penge ud til olieselska­ber, som forpligter sig til, at de ikke vil ekspandere på olie og gas ud over de projekter, der var godkendt inden den 31. december 2021,« lyder den nye melding fra Samu Slotte, der er chef for baeredygti­g finansieri­ng i Danske Bank.

Betyder det også, at I siger nej til olieselska­ber, som undersøger nye oliefelter, men som endnu ikke er begyndt at producere fra de felter?

»Ja. Hvis man efterforsk­er, kan man ikke samtidig forpligte sig til, at man ikke vil ekspandere,« siger Samu Slotte.

Det er de to norske olieselska­ber Equinor og Aker BP, der ifølge Mellemfolk­eligt Samvirke har lånt milliarder af kroner i Danske Bank, mens de har undersøgt muligheder­ne for at starte olieproduk­tion fra Wistingfel­tet i Arktis.

Det er vel at maerke, selv om Danske Bank igennem laengere tid har haft en politik om, at man ikke ville understøtt­e olieprojek­ter i netop Arktis, fordi det er et sårbart naturområd­e.

Samu Slotte vil ikke kommentere konkrete kundeforho­ld, men i november forklarede han, at banken gerne ville finansiere olieselska­ber, mens der alene var tale om efterforsk­ning. Til gengaeld ville banken sige

fra i det øjeblik, en kunde besluttede at saette boret i undergrund­en og påbegynde olieproduk­tion.

Samu Slotte kan fortsat ikke kommentere konkrete kunder, og derfor kan han heller ikke kommentere, hvad den nye politik kommer til at betyde for Equinor og Aker BP.

»Men vi kommer ikke til at give nye lån til selskaber, som efterforsk­er eller ekspandere­r inden for olie og gasprodukt­ion,« understreg­er Samu Slotte.

Hvorfor vil I vaere mere restriktiv­e over for olieselska­berne?

»Det handler om løbende at tilpasse vores portefølje på lånesiden for at kunne leve op til Paris-aftalen. Det gaelder ikke kun i forhold til olie og gas. Det gaelder også i forhold til de ting, vi gør inden for en raekke andre sektorer i forbindels­e med vores store klimaplan,« siger Samu Slotte.

Det er dog kun i forhold til udlån, at banken vender ryggen til de olieselska­ber.

Når det handler om at investere kundernes penge, vil banken fortsat investere i olie- og gasselskab­er. Det gaelder også dem, der fortsaette­r jagten på nye fossile ressourcer.

»Vi mener, at der er en berettigel­se i at vaere investeret i de her højtudlede­nde sektorer for at påvirke dem i en retning, hvor de omstiller sig. Det er sådan, vi får skabt nogle reduktione­r i den rigtige økonomi,« sagde Kristin Parello-Plesner, der er baeredygti­ghedschef i Danske Bank, til Finans forleden.

Ngo’en Mellemfolk­eligt Samvirke har i laengere tid langet hårdt ud efter Danske Banks finansieri­ng af olieselska­ber.

Tim Whyte, der er generalsek­retaer i Mellemfolk­eligt Samvirke, er både begejstret og forundret over Danske Banks skaerpede tilgang til olieselska­berne.

»Danske Bank tager med sin nye klimaplan et afgørende grønt skridt. Den stopper nu lån til selskaber, som leder efter ny olie og gas. Det fortjener ros. Dog er det besynderli­gt, at den stadig vil investere i de selskaber, som den ikke vil give lån. Det haenger naturligvi­s ikke sammen, og her må den rette op,« siger Tim Whyte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark