Jyllands-Posten

EU løser ikke sine problemer ved at skyde sig selv i foden

Det er et fejltrin, hvis Danmark ikke afviser forslag om mere protektion­isme, statsstøtt­e og central planlaegni­ng i EU.

- OTTO BRØNS-PETERSEN

Praesident Joe Biden har trods det hårde retoriske opgør med forgaenger­en videreført Donald Trumps protektion­istiske handelspol­itik. Derimod har Biden skaerpet klimapolit­ikken, som under Trump blev kritiseret af isaer EU for at vaere for slap. Men nu skyller den europaeisk­e kritik ind over Bidens nye grønne ambitioner – fra kommission­en, regeringer og lobbyister.

Den mest maerkvaerd­ige kritik går på, at USA’s politik vil traekke investerin­ger ud af den grønne omstilling i EU.

Det er meningsløs­t. Drivhusudl­edning er et globalt problem, og EU’s problem er at få andre lande til at gøre mere, ikke at monopolise­re den grønne omstilling eller se den som et mål i sig selv.

En anden kritik går på, at USA’s politik med massiv statsstøtt­e til grøn omstilling favorisere­r amerikansk­e virksomhed­er og beskaeftig­else. Den er mere berettiget, fordi den føjer endnu et lag til protektion­ismen. Men det rammer primaert amerikaner­ne selv.

De kommer til at købe deres grønne omstilling unødvendig­t dyrt og i øvrigt belaste deres svage offentlige finanser yderligere. Protektion­isme går generelt hårdest ud over protektion­isterne selv, uanset Trumps kampråb ”Amerika først”!

Alligevel ønsker staerke politiske kraefter i EU at ”svare igen” ved at kopiere den amerikansk­e politik og svaekke de i forvejen udvandede statsstøtt­eregler, øge protektion­ismen og indføre europaeisk ”industripo­litik” – altså en variant af central politisk planlaegni­ng frem for markedsøko­nomi.

Ud over det alvorlige i at øge spaendinge­rne mellem de to største vestlige magter midt i voksende globale konflikter med autoritaer­e lande som Rusland og Kina vil dette ”gensvar” isaer ramme os selv. Økonomisk, sikkerheds­politisk og europapoli­tisk. EU løser ikke sine problemer ved at skyde sig selv i foden.

Danmark har haft store fordele ved vores 50-årige medlemskab af EU, men det har kraevet stadige kampe mod ønsker om Fort Europa, økonomisk dirigisme i form af statsindgr­eb og unødvendig centralise­ring, som spirer mere illiberale steder i unionen. Det er ikke nyt. Ofte tog Storbritan­nien det største slaeb, og med brexit stilles større krav til andre liberale lande.

analyseche­f, Cepos

Det EU, som hidtil har givet Danmark store fordele, er på vigtige punkter på afveje. OTTO BRØNS-PETERSEN

Den tidligere regering tog da også en del af opgaven på sig – om end man kunne have ønsket sig større effekt. SVM-regeringen har imidlertid udsendt signaler om større velvilje, når kommission­en snart kommer med et udspil til et selvskadel­igt ”gensvar”.

Det vil vaere et stort fejltrin. Det EU, som hidtil har givet Danmark store fordele, er på vigtige punkter på afveje.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark