Jyllands-Posten

Aldrig set før på dansk grund: Onsdag skrives der dansk atletikhis­torie i Aarhus

Onsdag afholder Aarhus 1900 Atletik og Løb eventet ”Aarhus Sprint’n’Jump”. Atletiksta­evnet er det højest klassifice­rede indendørs atletiksta­evne i dansk atletikhis­torie.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

Onsdag aften vil der blive skrevet dansk atletikhis­torie i Aarhus, når eventet ”Aarhus Sprint’n’Jump” løber af stablen.

Eventet er klassifice­ret som ”bronze” på World Athletics Indoor Tour, hvilket er det højeste niveau nogensinde for et indendørs atletikeve­nt på dansk grund.

»Helt overordnet er det her jo kaempestor­t for dansk atletik. Vi har ikke sådan historisk haft en stor indendørs atletiktra­dition i Danmark. Men det er vi kommet efter i de seneste år. Og så er det jo fedt, at vi kan levere nogle konkurrenc­er på højt niveau her på hjemmebane,« siger Mikkel Larsen, der er elitechef og fungerende landstraen­er i sprint, haek og stafet hos Dansk Atletik Forbund (DAF).

Derudover er han tilknyttet Aarhus 1900 Atletik og Løb, som er den klub, der afholder ”Aarhus Sprint’n’Jump.”

Det er anden gang, at eventet afholdes. Men det er først i år, at eventet har fået en ”bronze-klassifice­ring”. Den nye klassifice­ring er den tredjehøje­ste klassifice­ring, et indendørs atletikeve­nt kan opnå. Det laveste er ”challenger”, hvilket svarer til et nationalt mesterskab. Herefter kommer bronze, sølv og guld, som er det højeste.

Det her event betyder vel også en del i forhold til at cementere Aarhus som atletikcen­trum?

»Ja, det gør det. Vi har to konkurrenc­er i Danmark på det her niveau. Vi har et udendørs i København, og vi har det her indendørs i Aarhus. Og det er jo ligesom der, hvor de to elitecentr­e er. Aarhus har jo en lang tradition inden for atletik med at levere atleter til internatio­nale mesterskab­er. Og for at holde fast i det og for at vise omverdenen, at det er her, det foregår, så er det her, man holder det her event,« siger Mikkel Larsen og fortsaette­r:

»Det gør jo også, at både atleter og traenere får øje på, at der foregår noget fedt her i

Aarhus. Pludselig kommer de jo her på traeningso­phold og så videre for at matche de bedste danskere, der traener her til daglig. Så der er jo rigtig megen sammenhaen­g mellem de her ting.«

Atleter fra hele Europa

Der vil vaere 93 deltagere til start ved eventet, hvoraf de 29 af dem kommer fra Aarhus 1900 Atletik og Løb.

Blandt de danske og lokale navne er på 60 meter-distancen Kojo Musah, der er tilbage efter en laengere skadespaus­e. Han er regerende danmarksme­ster på 100 meterdista­ncen.

Deltagerne vil dyste i de klassiske atletikdis­cipliner som laengdespr­ing og trespring. Og der vil også blive løbet både 60-meter-sprint og 60-meter-haekkeløb.

I 60-meter-sprint for kvinder deltager EM-bronzevind­er Ida Karstoft fra Sparta og klubkammer­aten Astrid Glenner-Frandsen. Fra Aarhus 1900 deltager Mathilde U. Kramer, hvilket betyder en dyst mellem Danmarks i øjeblikket tre hurtigste kvinder.

I kvindernes 60 meter haekkeløb skal Mette Graversgaa­rd fra Aarhus 1900 forsøge at slå sin danske rekord på 8,02 sekunder.

Blandt de 93 deltagere findes også en del nationale mestre fra udlandet på herresiden. Herunder den finske, den britiske, den lettiske, den islandske og den ukrainske mester i 60-meter-sprint.

»Vi har haft et meget skarpt fokus på europaeisk­e atleter, fordi det er et EM-år. Jeg tror, at der er omkring ni forsvarend­e nationale mestre på 60-meteren til start i løbet. Så det er de hurtigste løbere i Europa. Men også dem, der blev nummer fire og fem ved sidste års verdensmes­terskaber, kommer til at løbe med. Vi er ikke gået efter en masse amerikaner­e og jamaicaner­e, fordi vi syntes, at det ville vaere sjovest at få nogle af dem med, som man ville kunne se til et EM,« forklarer Mikkel Larsen.

Selvom langt de fleste atleter til staevnet er fra Norden, vil der også vaere to fra Indien og en enkelt fra Syrien at finde på startliste­n. Alle deltagerne er inviterede, da man ikke blot kan tilmelde sig et event i denne kaliber.

Den samlede praemiesum ved ”Aarhus Sprint’n’Jump” er 90.000 danske kr.

Vigtige rangliste-point

For Mikkel Larsen handler eventet også i høj grad om at udbrede interessen for atletik.

»Skåret helt ind i benet, så er det at få vist, hvad internatio­nal atletik er, og at sørge for, at danskerne kan komme helt taet på atletikken, så det ikke kun er noget, der foregår i fjernsynet. Og så handler det rigtig meget om, at de bedste danskere får en super fed konkurrenc­e, hvor de føler, at de bliver godt matchet på et internatio­nalt niveau,« siger Mikkel Larsen.

Derudover giver arrangemen­tets bronze-klassifice­ring på World Athletics Indoor Tour deltagerne mulighed for at opnå en del rangliste-point. Og de er vigtige, hvis man gerne vil kvalificer­e

Vi har to konkurrenc­er i Danmark på det her niveau. Vi har et udendørs i København, og vi har det her indendørs i Aarhus. Og det er jo ligesom der, hvor de to elitecentr­e er. MIKKEL LARSEN, ELITECHEF OG FUNGERENDE LANDSTRAEN­ER, DAF

sig til det kommende EM i indendørs atletik, der finder sted i Istanbul i marts. Her er en kombinatio­n af ranglistep­oint og gode resultater adgangsgiv­ende.

»Vi håber da også på, at der måske falder en EM-kvalifikat­ion eller national rekord af. Hallen her i Aarhus har i hvert fald historisk vist sig at vaere et sted, hvor man godt kan løbe hurtigt.«

Mikkel Larsen understreg­er dog, at det er usandsynli­gt, at man allerede efter staevnet vil kunne se, om der er nogen, som har kvalificer­et sig til EM. Det ville i så fald kraeve et exceptione­lt godt resultat. Men de point, deltagerne har mulighed for at score, kan meget vel vaere udslagsgiv­ende inden cut offdatoen for EM-kvalifikat­ionen, som er den 23. februar.

Ifølge Mikkel Larsen vil der vaere plads til omkring 250 tilskuerne til atletiksta­evnet, hvor af de fleste pladser er solgt. Dog er der stadig billetter til salg. Eventet vil også kunne ses på Sport-Live.

”Aarhus Sprint’n’Jump” løber af stablen onsdag den 25. januar i tidsrummet kl. 16 til 20 i Aarhus 1900 Atletik og Løbs lokaler ved Aarhus Atletikog Løbeakadem­i, Havreballe Skovvej, 8000 Aarhus C.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark