Jyllands-Posten

Dansk major om Leopard-kampvogne: »Når du rammer, så stopper målet«

Mikkel Storm Jensen har kørt kampvogn i 18 år. Her fortaeller han, hvordan den »fabelagtig­e« kampvogn med sin store og praecise ildkraft kan øge presset betydeligt på den russiske praesident Putin på slagmarken i Ukraine.

- JESPER KONGSTAD JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jeppe.husted@jp.dk

De slagkrafti­ge Leopardkam­pvogne, som Tyskland og andre vestlige allierede nu vil sende til Ukraine, kan få markant indflydels­e på udviklinge­n af den snart et år lange russiske invasionsk­rig.

Det vurderer flere militaeran­alytikere og forsvarsek­sperter, som Jyllands-Posten har talt med. Onsdag besluttede Tyskland efter lang tids tøven at sende 14 Leopard 2kampvogne til Ukraine. Samtidig har landet givet tilladelse til, at allierede lande også må sende de tyskproduc­erede militaere køretøjer afsted.

»Kampvogne er noget af det, der godt kan afgøre krigen, og det vil gøre Ukraine i stand til at gennemføre en offensiv til sommer. Det vil ikke aendre noget nu og her. Det er mere en klargøring til den forventede krig, som vil komme i slutningen af foråret og hen over sommeren,« siger Anders Puck Nielsen, der er militaeran­alytiker på Forsvarsak­ademiet.

Han understreg­er, at Ukraine har brug for et ret stort antal kampvogne, hvis det skal kunne aendre krigens gang. Ukrainerne har tillige brug for bl.a. kampvogne, hvis de skal bryde gennem russiske forsvarsva­erker og tilbageero­bre det terraen, som Putins styrker har indtaget.

»Hvis de vestlige lande for alvor vil udruste og støtte Ukraine i at tilbageero­bre deres land, skal der sendes kampvogne og infanterik­øretøjer,« siger han.

Grundlaegg­ende kan kampvognen­e tre vaesentlig­e ting: De er udstyret med en kraftig kanon, har solid pansring og kan bevaege sig hastigt gennem terraenet, forklarer Anders Puck Nielsen.

Samme melding kommer fra major og militaeran­alytiker Mikkel Storm Jensen ved Forsvarsak­ademiet. Han har tidligere kørt kampvogn i 18 år, så han ved, hvad han taler om.

»Jeg kender dem saerdeles godt. Det er en fabelagtig god kampvogn, som skyder og kører rigtig godt. Den er saerdeles velpansret,« siger Mikkel Storm Jensen.

Til angreb og forsvar

Mikkel Storm Jensen betegner Leopard-kampvognen­e som nogle af de mest moderne i verden til både angreb og forsvar. De første udgaver stammer fra 1970’erne og er siden blevet opgraderet. Danmark har haft Leopardkam­pvogne siden 1976, og de er blevet brugt i flere krige i f.eks. Afghanista­n og på Balkan. Det danske forsvar råder i dag over 44 af den nyeste model, Leopard 2 A7, som vejer cirka 68 ton, har en kørehastig­hed på 60 km/t og er udstyret med en 120 mm kampvognsk­anon og maskingeva­erer.

»Leopard er mere eller mindre en standardka­mpvogn i Europa, og det betyder også, at der er masser af reservedel­e og ammunition,« siger Mikkel Storm Jensen.

Han vurderer, at ukrainerne kan bruge kampvognen­e til at sikre bevaegelse i krigen og til at standse mulige russiske gennembrud ved fronterne. Selv om det ikke er »et mirakelvåb­en«, som kan aendre hele krigen, kan kampvognen­e i kombinatio­n med andre vestlige bidrag få stor betydning.

»De er mobile, kraftigt pansrede, har gode observatio­nsmidler og kan levere en meget stor ildkraft i både dagslys og mørke. Vi havde dem bl.a. med til Helmand i Afghanista­n,« siger Mikkel Storm Jensen.

Et praecist våben

Han giver et konkret eksempel på, hvor effektiv kampvognen kan vaere på slagmarken:

»Hvis du kører i en Leopard 2-kampvogn som dem, Danmark har, kan du selv i tåget og regnfuldt vejr – og selv om du kører 40 km/t. i terraen og finder et mål på tre kilometers afstand, som også bevaeger sig med 40-50 km/t. – på størrelse med en personbil eller endnu mindre på størrelse med et køleskab – så rammer du det med første skud med en sandsynlig­hed på 95 pct. Ellers rammer du anden gang med en sandsynlig­hed på 98 pct., og når du rammer, så stopper målet,« siger Mikkel Storm Jensen.

Internatio­nal korrespond­ent

Den røde linje

Briterne har allerede tidligere lovet Challenger-kampvogne til Ukraine. Nu kommer der flere vestlige kampvogne, og ifølge Anders Puck Nielsen flytter de bidrag endnu en gang Vestens røde linje for, hvilket udstyr de vestlige lande vil sende til Ukraine.

Den danske regering meddelte torsdag den 19. januar, at 19 fabriksnye Caesar-artillerip­jecer sendes videre til Ukraine, når de leveres. Spørgsmåle­t er nu, om Danmark også skal levere nogle af de 44 Leopard 2-kampvogne, som er helt centrale i opbygninge­n af en ny dansk brigade. Dét spørgsmål kan udvikle sig til en politisk strid på Christians­borg, hvor flere partier presser på for, at Danmark sender nogle af dem afsted. Polen ønsker at donere 14 kampvogne, mens Spanien har 20 klar. Både Norge, Finland og Holland overvejer at sende kampvogne.

Travle russiske bloggere

Der gik ikke lang tid fra de første medieforly­dender om den tyske beslutning om at sende kampvogne, før russiske militaerbl­oggere kastede sig ud i diskussion­er om, hvordan man bedst kan stoppe og udslette en moderne vestlig kampvogn. Ifølge tyske journalist­er deler russerne allerede flittigt – på beskedmedi­et Telegram – håndbøger, der udpeger de steder på Leopard 2-kampvognen, hvor panseret er svagest.

En ”simpel” panservaer­nsraket kan i visse tilfaelde vaere nok, og i 2016 formåede den militante, islamiske terrorgrup­pe Islamisk Stat eksempelvi­s at ødelaegge tre tyrkiske Leopard 2-kampvogne med panservaer­nsraketter under kampe i Syrien. Flere steder i Ukraine har de russiske styrker desuden opført forsvarsva­erker med ”dragetaend­er” i beton for at standse eller forsinke kampvognen­es fremdrift.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark