Jyllands-Posten

Trump, Biden og Pence begår den samme pinlige fejl – det blive dyrt

Stribevis af skandaler om amerikansk­e toppolitik­eres løse omgang med USA’s statshemme­ligheder har fået amerikaner­ne op af stolene.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Tirsdag var ikke en sjov dag for USA’s tidligere vicepraesi­dent Mike Pence.

Under gule breaking-bjaelker kunne tv-stationen CNN tirsdag aften dansk tid fortaelle, hvordan den fremtraede­nde amerikansk­e politiker på mystisk vis havde fået slaebt et mindre saet fortrolige dokumenter med sig hjem fra sin tid som vicepraesi­dent til sit hus i Carmel i Indiana.

Endnu engang stod en vaesentlig ting klart for den amerikansk­e befolkning:

Selv ikke den ellers så anstaendig­e Mike Pence havde overholdt USA’s temmelig klare arkivregle­r. Dokumenter­ne havde ifølge CNN vaeret opbevaret et ubeskyttet sted, uden at nogen i hans stab havde vidst det.

Den slags er selvfølgel­ig i strid med USA’s arkivregle­r, og derfor er sagen nu også blevet overdraget til USA’s justitsmin­isterium.

I de seneste uger har USA oplevet et hav af lignende mildest talt pinlige historier. Ja, faktisk er der naermest ikke gået en dag, uden at endnu en amerikansk toppolitik­er er blevet taget med bukserne nede i den efterhånde­n spektakula­ere sag om de mange fortrolige dokumenter.

Det begyndte i august, da FBI under en ransagning af Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Palm Beach Florida fandt over 100 fortrolige dokumenter gemt vaek i skuffer og klaedeskab­e mellem tøj og andre personlige ejendele hos den tidligere amerikansk­e praesident.

Sagen ryddede med det samme forsiderne i de amerikansk­e medier. For hvordan i al verden gik det til, at en tidligere praesident på så sjusket vis kunne have topfortrol­ige dokumenter liggende hjemme hos sig selv?

Trump ikke den eneste

For nylig kom det så frem, at Donald Trump bestemt ikke er den eneste toppolitik­er, der har et problem.

Også USA’s praesident, Joe Biden, har haft fortrolige dokumenter liggende i privaten. I et tilfaelde lå de gemt bag praesident­ens sportsvogn i hans private garage i Delaware, og selv om Joe Biden kaekt over for en journalist fra Fox News for nylig erklaerede under en pressekonf­erence, at garagen skam var låst, har det bestemt ikke gjort sagen bedre.

For hvem har egentlig haft adgang til Joe Bidens hus, har republikan­erne siden spurgt.

Kinesiske agenter? Russere eller andre med hang til at grave i USA’s nationale sikkerhed? Det har praesident­en ikke kunnet svare på, idet der ifølge Det Hvide Hus ikke føres logbog over, hvem der kommer i hans private hjem.

Ifølge eksperter er de mange sager alvorlige pga. flere forhold.

Først og fremmest handler det om USA’s nationale sikkerhed. Der er en grund til, at dokumenter er fortrolige. Ifølge avisen Washington Post handlede et af de dokumenter, som Donald Trump har haft liggende i Mar-a-Lago, om et andet lands atomvåbena­rsenal. Dokumentet havde ifølge avisen en af de højeste klassifice­ringsgrade­r og er formentlig blevet til på baggrund af dybt fortrolige oplysninge­r fra agenter. Oplysninge­r, der på farlig vis er indsamlet i udlandet.

Men det er bestemt ikke det eneste problem ved sagen, lyder det. Noget helt andet handler om politikern­es trovaerdig­hed.

Det er politikern­e selv, der har vedtaget USA’s arkivregle­r, og derfor kan det koste både Mike Pence, Donald Trump og Joe Biden dyrt, at de på så pinlig vis ikke selv har kunnet finde ud af at overholde dem.

Hvad bliver det naeste?

Spørgsmåle­t er derfor, hvad der nu kommer til at ske.

De naeste uger vil der ifølge CNN’s politiske analytiker Stephen Collinson formentlig komme nye saftige afsløringe­r frem om de fortrolige dokumenter i medierne. Herunder sandsynlig­vis også om andre tidligere praesident­er og vicepraesi­denter i USA.

Dog skal man ikke vaere verdensmes­ter i amerikansk politik for at kunne regne ud, at den seneste afsløring med Mike Pence kommer på et saerdeles kaerkommen­t tidspunkt for både Joe Biden og Donald Trump. Flere medier har peget på, at Donald Trumps sag er langt mere alvorlig end Mike Pences og Joe Bidens sager.

Bl.a. fordi Donald Trump ifølge FBI gennem flere måneder trak sin sag i langdrag, så de amerikansk­e myndighede­r ikke kunne komme til bunds i den. Men med de ny oplysninge­r om Mike Pence vil det formentlig blive betragtet som en mindre detalje i det store billede. Her er bundlinjen den samme: Politikern­e har jokket i spinaten, og den slags koster på trovaerdig­heden.

Det ved Joe Biden også godt.

Forleden kunne CNN berette, hvordan praesident­en er rasende på sine rådgivere over, at sagen bliver ved med at klaebe til ham. Spørgsmåle­ne til praesident­en står i kø, efter at han selv på temmelig uheldig vis har forsøgt at nedtone sagen over for offentligh­eden.

At fokus flytter fra Joe Bidens sag og over til Mike Pence, er derfor godt nyt for Joe Biden.

Så er vi igen tilbage hos Mike Pence og sagen om de fortrolige dokumenter, der er blevet fundet i hans hus i Indiana. Ligesom med Joe Biden forventes det, at Mike Pence snart vil offentligg­øre sit kandidatur til praesident­valget i 2024.

Sker det, vil sagen ligesom for de to andre hovedperso­ner lure lige i baggrunden. Derfor er der mere på spil end som så i den efterhånde­n saerdeles spegede historie om de mange fortrolige dokumenter.

At fokus flytter fra Joe Bidens sag og over til Mike Pence, er derfor godt nyt for Joe Biden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark