Jyllands-Posten

Hvis Olsen Banden stjal børn

Original og varm film om en bande børnesaelg­ere er både bevaegende og morsom. Men også lidt for lang og leddeløs.

- REGNEN SKYLLER ALT BORT JACOB WENDT JENSEN kultur@jp.dk

DRAMA

SYDKOREA 2022

Instruktør: Kore-Eda Hirokazu 2 timer og 10 minutter Premiere den 26. januar

En midaldrend­e sydkoreans­k mand driver et renseri, men han har kroniske lommesmert­er. I et ulovligt samarbejde med en yngre ven, der arbejder i en kirke, stjaeler han et barn, der forsøges afleveret i en såkaldt babyluge i kirken.

Historien begynder i Busan, men snart indledes en lang rejse for at saelge barnet til højestbyde­nde.

De er ikke hårdkogte kriminelle, men meget menneskeli­ge, selv om deres retning ikke er det.

”Regnen skyller alt bort” er en sydkoreans­k aeske af overraskel­ser og drejninger i første del. For eksempel slår den unge mor, der afleverede barnet, vejen forbi. Og på lytteposte­r i en bil i naerheden er to politikvin­der på sporet af ulovlighed­erne.

Mange af elementern­e i ”Regnen skyller alt bort” peger vaek fra de typiske filmkonven­tioner, og derfor er denne samfundssa­tire både spaendende og original.

Low-fi humor

Hovedrolle­n som renserieje­ren spilles af Song Kangho, der for de fleste vil vaere kendt som manden, der spiller hovedrolle­n i den kolossalt populaere Oscarvinde­r ”Parasite” (2019). Selv vandt Song Kang-ho prisen som bedste skuespille­r på filmfestiv­alen i Cannes.

Den pris er fortjent, for han baerer en film, der gør sig godt på grund af sin originale historie, sin low-fi humor og de varme toner i en historie, der, når den genfortael­les, virker mere alvorlig end filmens egentlige udstråling, der med lidt god vilje kunne ligne, hvis nu Olsen Banden begyndte at stjaele børn.

Instruktør Kore-Eda Hirokazu imponerede med sit første mestervaer­k i 2004, den faenomenal­e ”Nobody Knows”, der handlede om en familie af børn, der måtte klare sig selv. Siden kom bl.a. ”Shoplifter­s”, der er naesten lige så god.

”Regnen skyller alt bort” er ikke den sydkoreans­ke instruktør­s bedste film. Dertil bliver den lidt for leddeløs i de sidste rundgange.

 ?? ?? Det er ikke sådan bare lige at afsaette et stjålet barn på det sorte marked. Foto: AWE
Det er ikke sådan bare lige at afsaette et stjålet barn på det sorte marked. Foto: AWE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark