Jyllands-Posten

Danielle Deadwyler leverer toppraesta­tion i et filmdrama, der føles som en historieti­me

Som filmopleve­lse er ”Retfaerdig­hed for Emmett Till” voldsomt traditione­l graensende til uambitiøs.

- RETFAERDIG­HED FOR EMMETT TILL FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP kultur@jp.dk

DRAMA

USA, 2022

Instruktør: Chinonye Chukwu Varighed: 2 timer og 10 min. Premiere: 26. januar

Det er en gammelkend­t sandhed, at en film ikke behøver vaere god, blot fordi den er vigtig.

”Retfaerdig­hed for Emmett Till” er en vigtig genfortael­ling af en af de nøglebegiv­enheder, der var med til at give borgerrett­ighedskamp­en i USA fremdrift, og som dermed traekker tråde helt frem til Black Lives Matter-bevaegelse­n i vor tid og behovet for at fremstille overgreb, uretfaerdi­ghed og racisme tydeligt og upoleret for at få budskabet om dets eksistens og råhed formidlet effektivt nok.

Der er relevans og dramatisk vaegt bag ”Retfaerdig­hed for Emmett Till”, men som filmopleve­lse isoleret set er den voldsomt traditione­l graensende til uambitiøs.

Emmett Till var en dreng fra Chicago, der som 14-årig blev sendt på besøg hos sin familie i Mississipp­i i sydstatern­e. I 1955 var der store forskelle på racepoliti­kken mellem staterne i USA, og som Emmetts mor, Mamie, gentagne gange indprenter ham inden afgang, så skal han vaere lille og ydmyg sydpå på trods af den livgivende spirende teenagekåd­hed, som bobler i Emmett.

I selskab med faetrene oplever han lillebyen Money, men bryder den hvide mands kodeks, da han kompliment­erer den lokale købmandsko­ne for hendes udseende. Få naetter senere hentes Emmett af en forurettet junta og findes først dage efter, mishandlet til døde. Endnu en lynchning, endnu en racerelate­ret forbrydels­e – og endnu en forventet frifindels­e forude.

Men Mamie vil det anderledes, og det er hendes historie, som filmen handler om. Vi møder Emmett laenge nok til, at forbrydels­en smerter, men det er Mamies beslutning om ikke at sørge i stilhed, der fylder i fortaellin­gen. Godt rådgivet af den spirende borgerrett­ighedsbeva­egelse valgte hun ganske kontrovers­ielt at give Emmetts til ukendeligh­ed mishandled­e legeme en begravelse i åben kiste – og folk strømmede til. Ikke af sensationa­listisk nysgerrigh­ed, men for at indoptage råheden af racehadet og konvertere det til en kamp for andre og bedre forhold.

Filmens hovedattra­ktion

Danielle Deadwyler giver en mesterlig praestatio­n som Mamie, der baerer sorgen, skyldfølel­sen og indignatio­nen balanceret til perfektion i det ansigt, som kameraet ofte lader fylde laerredet.

Hun er filmens hovedattra­ktion – hverken mere eller mindre – men hun står alene, for Chinonye Chukwus iscenesaet­telse er båret af en aerefrygt, som virker låst. I lange straek spiller ”Retfaerdig­hed for Emmett Till” som et fermt iscenesat doku-drama, der møjsommeli­gt gengiver handlingsf­orløbet fra Emmetts tur til Mississipp­i og til Mamies kamp for den retfaerdig­hed, der ikke stod på dagsordene­n i 1955, men filmsproge­t forbliver respektful­dt i baggrunden og nøjes med at praesenter­e scenerne, og det gør aerlig talt selve filmopleve­lsen lidt kedelig.

Danielle Deadwyler er faenomenal, når hun overtager scenen, og filmen minder en ny generation om en nøglebegiv­enhed i en kamp, som fortsat er sørgelig relevant, men det samlede indtryk er mere historieti­me end filmopleve­lse.

 ?? ?? Mamie og hendes mor (spillet af Whoopi Goldberg) forsøger at kapere sorgen. Foto: Orion Pictures
Mamie og hendes mor (spillet af Whoopi Goldberg) forsøger at kapere sorgen. Foto: Orion Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark