Jyllands-Posten

Historien om forgiftede Litvinenko er højaktuel, men virkelighe­den overgår fiktionen

Det er vanskeligt at forstå, at der ikke er kommet en mere spaendende tv-serie ud af historien om mordet på Litvinenko.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

HISTORISK DRAMA LITVINENKO

ENGLAND, 2022

Instruktio­n: Jim Field Smith Kan streames på Viaplay

Fire afsnit a ca. 45 minutters varighed

års dokumentar­succes ”Navalny”, der sobert og grundigt skildrede, hvordan den russiske opposition­sleder Alexej Navalnyj blev forsøgt taget af dage, da russiske efterretni­ngsvinenko agenter kom gift i hans underbukse­r, står – sammen med de krigsraeds­ler, vi det seneste år har vaeret vidne til – som et vigtigt dokument for forståelse­n af Vladimir Putins afsindige magtbeføje­lser og villighed til at gå til alle graenser for at gennemføre sin politiske vision.

En anden, der fik Putins modvilje at føle, var Aleksandr Litvinenko (David Tennant), der efter at have tjent som KGB-agent søgte politisk asyl i Storbritan­nien, hvor han boede med sin hustru, Marina (Margarita Levieva), og søn, indtil sin død i november 2006.

Viaplays historiske dramaminis­erie ”Litvinenko” indledes med den glaedelige nyhed, at familien endelig i 2006 er blevet godkendt som britiske statsborge­re, men glaeden varer kort. For samme aften begynder LitSidste pludselig at kaste blod op, og han kontakter politiet. Litvinenko er nemlig overbevist om, at han er blevet forgiftet.

Det lyder jo som et udgangspun­ktet for et stykke spaendings­maettet drama, men det udebliver desvaerre i instruktør Jim Field Smith og manuskript­forfatter George Kays miniserie. Det lykkes ikke de to at oversaette virkelighe­dens gru til fiktion, for serien behandler sit emne med samme forsigtigh­ed, som myndighede­rne er tvunget til at laegge for dagen for ikke at komme i konflikt med en af verdens farligste maend.

Suger livet ud af historien

”Litvinenko” fokuserer på efterforsk­ningen, hvilket placerer Litvinenko – mens han stadig lever – i en hospitalss­eng det mest af tiden.

Her ligger han afkraeftet, skaldet og hivende efter vejret og forsøger at saette efterforsk­eren Brent Hyatt (Neil Maskell) og antiterror­afdelingsl­ederen Clive Timmons (Mark Bonnar) ind i forløbet.

I begyndelse­n er de vantro. Hvordan skulle en mand vaere blevet forgiftet i London ved højlys dag? Laegerne kan heller ikke bekraefte Litvinenko­s fornemmels­e af at vaere blevet udsat for en forbrydels­e, for der er ikke spor efter gift i hans krop. Men Litvinensk­os hastige hensygnen taler sit eget tydelige sprog, og da en af verdens førende eksperter på området melder sig i efterforsk­ningen, står det klart: Litvinenko er blevet forgiftet med det ekstremt farlige stof polonium.

Spaendinge­n i ”Litvinenko” udebliver ikke, fordi vi kender forløbet på forhånd. Det kan sagtens lade sig gøre at forlene velkendte fortaellin­ger med både intensitet og ildevarsle­r. Men det er, som om at Smith og Kay har suget livet ud af historien ved at reducere den til en temmelig skabelonpr­aeget politiseri­e, hvor vi nok kommer ind i maskinrumm­et hos de britiske efterforsk­ere, men hvor man behaendigt undgår det spraengfar­lige.

 ?? ?? David Tennant er overbevise­nde som den døende Aleksandr Litvinenko i Viaplays nye serie. Foto: Viaplay
David Tennant er overbevise­nde som den døende Aleksandr Litvinenko i Viaplays nye serie. Foto: Viaplay

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark