Jyllands-Posten

Ikke mere abekastnin­g

- HANS JØRGEN BONNICHSEN

Hele FE-sagen er ikke alene en tragedie, men også et morads uden lige. En suppedas, der efterlader én med indtrykket af, at nogen forsøger at skjule magtmisbru­g ved en ekstrem hemmeligho­ldelse fra de involvered­e myndighede­rs side.

Til trods for at mange nu ved, at sagen smuldrer mere og mere og efterhånde­n er reduceret til en tiltale mod spionchefe­n Lars Findsen for landsforra­ederi ved at laekke oplysninge­r om kabelsamar­bejdet med NSA og en sigtet medarbejde­r fra Politiets Efterretni­ngstjenest­e for at laekke oplysninge­r om et muligt justitsmor­d mod Ahmed Samsam, der i Spanien blev idømt otte års faengsel for terror, men på informatio­ner, han havde leveret til gavn for de danske efterretni­ngstjenest­e, men hvor staten efterlod ham i stikken.

For nu at understreg­e min mistanke er her en historie, som kan deles i fuld offentligh­ed. Jeg anmeldte ultimo september 2022 PET-chef Finn Borch Andersen til Københavns Politi for brud på tavshedspl­igten, da han over for flere folketings­politikere som resultatet af lang tids rumaflytni­ng havde delt oplysninge­r om intime detaljer om spionchefe­n Lars Findsens privatliv uden relevans for den rejste sigtelse for landsforra­ederi.

Lars Findsen selv har udtrykt det således: »Jeg kunne finde på mange flere ord at sige om dét, der foregår, men vil her begraense mig til at sige, at jeg opfatter det som en dyb kraenkelse på både mine naermeste og mig selv.«

Det etiske og moralske brud er åbenbart, men efter min opfattelse har det også klar principiel offentlig interesse, så politiet burde af egen drift have ivaerksat en efterforsk­ning. Naeste gang kunne det vaere dig eller mig, det gik ud over.

Min anmeldelse blev afvist, da de ikke mente, at der var en rimelig formodning om et strafbart forhold. I klagevejle­dningen blev jeg henvist til at klage til Statsadvok­aten for København, hvilket skete den 1. oktober 2022, der sendte den retur til Politiklag­emyndighed­en for en udtalelse, der blev afgivet den 28. oktober. Så igen retur til København, hvorefter de den 20. december efter drøftelse med Rigsadvoka­ten sendte sagen til statsadvok­aten i Viborg, hvor jeg nu den 20. januar 2023 har fået afgørelsen, hvor de ikke anser mig som berettiget til at klage.

Tidl. operativ chef, PET

Er du forvirret, så er det forståelig­t. Abekastnin­g hedder det vist nok, når man laegger et problem eller en vanskeligh­ed over på en anden. Jeg maerker tydeligt – også pga. sagsbehand­lingstiden – hvor ubehagelig­t det er at have ”aben” på skuldrene.

Jeg mener, at man derved har gjort sig inhabil. Rigsadvoka­ten har vaeret dybt involveret i hele sagskomple­kset, og statsadvok­aten i Viborg, der har vaeret den udfarende anklagemyn­dighed i hele FE-sagen og nu afgørende myndighed i min sag, må have en saerlig interesse i sagens udfald, da de, som de selv siger, »behandler sagen mod Lars Findsen«.

Der er alt mulig grund til, at der vaekkes tvivl om deres objektivit­et.

Og mon ikke en klage til Ombudsmand­en kan afgøre det?

Det allervaers­te er, at systemets håndtering af hele sagskomple­kset efterlader en med mistanke om magtmisbru­g. Og om det forholder sig sådan, kan kun en kommission domstol afgøre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark