Jyllands-Posten

Politisk uro giver danske selskaber i

Danske virksomhed­er ser med stigende bekymring på den seneste geopolitis­ke udvikling i Kina. Trods ambitioner om at traekke sig helt ud af landet er det ikke ligetil for alle virksomhed­er.

- IBEN SCHMIDT KRESTEN ANDERSEN iben.schmidt@finans.dk kresten.andersen@finans.dk

Erfaringer­ne fra Ukraine-krigen har sat sig i mange danske virksomhed­er. Og nu skaber den tilspidsed­e geopolitis­ke situation i Kina bekymring hos danske virksomhed­sejere med taette forretning­sbånd til Kina.

»Det lurer hele tiden i baghovedet,« siger Per Poulsen, adm. direktør i virksomhed­en Sabetoflex, der har en del af produktion­en i Kina.

Han er som nogle andre danske virksomhed­er i gang med at rykke ud af Kina – og den skaerpede geopolitis­ke situation i landet har kun bekraeftet ham i ønsket om at komme ud af landet.

Den seneste tid er spaendinge­rne mellem Kina og Taiwan taget til, og det har fået forhenvaer­ende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) til at opfordre danske virksomhed­er til at traekke sig fra Kina.

Handelskri­g kan forstaerke­s

Han mener, at landet agerer aggressivt, og spår, at handelskri­gen mellem USA og Kina vil blive intensiver­et.

Han ser en risiko for, at geopolitis­ke udfordring­er kan give virksomhed­erne problemer, ligesom da Rusland invaderede Ukraine.

Selvom Sabetoflex ikke er så afhaengig af Kina, som virksomhed­en har vaeret tidligere, bekymrer situatione­n stadig den jyske virksomhed, der har 5 pct. af produktion­en i Kina.

Virkelighe­den er en anden, end dengang Per Poulsen i 2001 tog til Kina for at se på muligheder for producente­n af taginddaek­ninger, som endte med at få produceret »smådimser«, beslag, baeringer, plastforme og rustfrie stålnet ved kinesiske underlever­andører.

Problemer med leverancer og svingende kvalitet af produktern­e fik i 2017 Sabetoflex til at hive noget produktion hjem. Siden er 80 pct. trukket hjem til Danmark.

»Vi vil have det hele ud af

Kina. Det er ikke muligt i øjeblikket, fordi vi stadig har nogle produkter, som vi ikke har kunnet få produceret andre steder,« siger Per Poulsen, adm. direktør i Sabetoflex.

Den udfordring er Sabetoflex ikke ene om.

Højttalerv­irksomhede­n Lemus tog i 2019 en beslutning om at traekke produktion­en ud af Kina. Det skete, bl.a. efter at en af Lemus’ producente­r blev ramt af et hackerangr­eb. Samtidig ønskede firmaet at drage fordel af Danmarks designtrad­ition.

»Det var et langt, sejt traek og kostede rigtig mange penge. Men det var det hele vaerd,« siger Rasmus Kastrup, adm. direktør og stifter af Lemus, der vil skyde på, at flytningen har kostet virksomhed­en »et par millioner«, hvilket er mange penge for en mindre virksomhed som Lemus.

I dag ligger størstedel­en af produktion­en i Europa, på naer 10 pct., som ligger i Kina.

»Vi bliver tit tilbudt, om vi ikke lige skulle spare 30-40 pct. ved at producere i Kina, og vi siger konsekvent nej. Vi vil det simpelthen ikke mere. Med alt det, der er sket nu, så er vi meget tilfredse med beslutning­en,« siger han.

Truslen om invasion

Den geopolitis­ke situation i Kina bekymrer ham.

»Vi er bange for, at Kina er på randen af at invadere Taiwan. Der er en risiko ved, at der kan komme samme sanktioner mod Kina som mod Rusland.«

»Det er superkriti­sk,« siger Rasmus Kastrup om det scenario.

Hos interesseo­rganisatio­nen SMVDanmark opfordrer internatio­nalisering­schef Jens Kvorning små og mellemstor­e virksomhed­er, der udgør medlemsska­ren, til at sprede deres aktivitete­r.

Organisati­onen har hjulpet danske virksomhed­er med at etablere nye samarbejde­r med underlever­andører i bl.a. Vietnam og Bangladesh, efter at bl.a. stigende lønomkostn­inger, pandemien og de geopolitis­ke udfordring­er har gjort fordelen ved at vaere i Kina relativt mindre.

Anders Fogh Rasmussen fremhaever, at danske virksomhed­er kan komme i knibe i Kina, som vi så med Rusland. Er det ikke en risiko?

»Jo, det vil jeg helt sikkert tro. Samtidig er vi begyndt at se tydelige tegn på protektion­isme og national taenkning, hvor man prioritere­r de kine

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark