Jyllands-Posten

Netcompany hyrer og fyrer stadig i højt tempo

En urolig verden hjaelper Netcompany med at holde på medarbejde­rne efter en periode med stor udskiftnin­g, siger topchef André Rogaczewsk­i, der peger på, at et brandvarmt jobmarked er kølet af.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Netcompany siger, at virksomhed­ens rygrad er og har altid vaeret medarbejde­rne og deres evner.

Alligevel snurrer svingdøren­e fortsat som propeller hos virksomhed­en, der i løbet af 2022 på den ene side har sagt velkommen til 2.400 nye medarbejde­re, mens det samlede antal ansatte blot er steget med 1.000 personer.

Det fremgår af virksomhed­ens årsregnska­b, som blev fremlagt her til morgen.

Ifølge Netcompany giver det en churn rate, et udtryk for medarbejde­rudskiftni­ng, på 17,8 pct. i Danmark og 14,2 pct. for hele selskabet.

Men det bekymrer ikke topchef André Rogaczewsk­i. Tvaertimod.

»Det har vaeret en del af karrieremo­dellen her. Nogle gange ligger den højt. Andre gange ligger den lavt,« siger han og peger på, at tallet historisk set har ligget på mellem 16 og 20 pct.

Han glaeder sig over, at tallet i de seneste par kvartaler har vaeret faldende, hvilket man hos Netcompany ser som et resultat af, at et overophede­t marked for it-folk er begyndt at køle af.

Sammenfald af faktorer

Topchefen peger på makroøkono­miske tendenser, krigen i Ukraine, generel usikkerhed og heftig inflation som årsager til udviklinge­n.

»Det er markant lavere og noget af det laveste, vi har ligget på historisk. Det siger noget om, hvor vi står henne i Europa og i Danmark. Der er ingen tvivl om, at også i itbranchen er folk bekymrede, og det betyder, at folk skifter mindre arbejde, end de gjorde for et år siden.«

Det fyger dog fortsat med ansaettels­eskontrakt­er og opsigelser på Netcompany­s kontorer – både herhjemme og i de lande, hvor virksomhed­en er repraesent­eret. Saerligt i Holland er der fart på. Her er churn raten på hele 46,9 pct.

»Vi kan konstatere, at igennem hele 2022 har vores medarbejde­rtilfredsh­ed vaeret stigende. Det er vi rigtig glade for,« konstatere­r André Rogaczewsk­i og peger på Netcompany­s såkaldte employee net promoter score, der i 2022 landede på 33.

Stor personaleu­dskiftning

Det er da også højere end målsaetnin­gen på +30, men aendrer ikke ved, at tallet samlet set er faldet i forhold til året før og ligger markant under niveauet i 2020 og 2019, hvor scoren var 42.

Det har tidligere vaeret fremme, at flere Netcompany-medarbejde­re har oplevet arbejdsmil­jøet som stressende, og af regnskabet fremgår det, at sygdom har haft negativ indflydels­e på omsaetning­en som helhed og i saerdelesh­ed i den danske og norske del af forretning­en.

Men det er hverken stress eller dårligt arbejdsmil­jø, der er årsag til den store udskiftnin­g, fastslår André Rogaczewsk­i, på trods af at Netcompany også er udfordret på sit image blandt de it-profession­elle.

Han peger derimod på virksomhed­ens tradition for at hyre helt unge og nyuddanned­e medarbejde­re, hvoraf nogle naturligt søger videre efter nogle år.

»Hvis de bliver ansat som 26-årige hos os og som 30-årige finder ud af, at de vil noget andet, så ender de hos vores kunder, og så digitalise­rer vi Danmark sammen,« siger han og uddyber:

»Jeg fortaeller dem, når de kommer ind, at nogle af dem vil blive i to år, nogle i tre, nogle i fem, nogle i 15. Jeg har selv vaeret her i 22 år.«

Du er jo selv meget aktiv i debatten om adgang til kompetence­r og taler for, at vi skal uddanne flere, end vi gør i dag. Samtidig siger I farvel til rigtig mange folk i 2022. Har I ikke noget arbejde at gøre internt i stedet for altid at råbe op om, at der bare skal uddannes flere? 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022

»Vores rolle i samfundet er at uddanne medarbejde­re. Vi er Danmarks største uddannelse­sinstituti­on, når det kommer til it. Der er ikke nogen, der uddanner lige så mange unge, som vi gør. Vi tager et stort samfundsan­svar. Vi tager 8 ud af 10 ind direkte fra universite­terne. Det er jeg stolt af.«

Selvom man hos Netcompany taler udfordring­en ned, fremgår det i regnskabet, at netop virksomhed­ens evne til at fastholde sine medarbejde­re er en risiko for den videre faerd.

Derfor er der også ivaerksat tiltag for, at virksomhed­en bedre kan holde på sine folk.

Det drejer sig blandt andet om bedre barselsfor­hold, et fokus på at vedligehol­de et godt forhold til de universite­ter, der leverer mange nyuddanned­e medarbejde­re, samt et fokus på at vaere til stede i lande med rig adgang til itprofessi­onelle.

Det kunne jo godt fremstå sådan, at hvis de danske it-folk ikke gider køre efter Netcompany-modellen, så hyrer I bare jeres folk et andet sted. Er det sådan, det skal forstås?

»Du har ret i, at virksomhed­er som vores er meget afhaengige af adgang til talent, og det har vi alle dage vaeret. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi kan ansaette så mange nye medarbejde­re både i Danmark, Norge, Holland og England. Vi investerer i nye hovedkvart­erer i en tid, hvor rigtig mange synes, at man skal arbejde derhjemme. Vi giver vores medarbejde­re rigtig gode rammer, og vi har nogle af branchens dygtigste medarbejde­re,« siger it-bossen og uddyber:

»Dygtige folk haenger ikke på traeerne. Dem skal man altid kere sig om. Det viser vi, at vi gør – også i 2023, hvor vi investerer endnu mere i dem. Jeg tror, at vi kommer styrket ud af en krisetid, hvis vi er investerer i medarbejde­rne og er modige. Det tror jeg ikke, at der er tvivl om.«

Aktionaere­rne reagerede på dagens regnskab ved at sende aktien ned med mere end 21 pct. ved børslukket­id.

 ?? ?? Vores rolle i samfundet er at uddanne medarbejde­re. Vi er Danmarks største uddannelse­sinstituti­on, når det kommer til it, pointerer André Rogaczewsk­i, adm. direktør, Netcompany. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Vores rolle i samfundet er at uddanne medarbejde­re. Vi er Danmarks største uddannelse­sinstituti­on, når det kommer til it, pointerer André Rogaczewsk­i, adm. direktør, Netcompany. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark