Jyllands-Posten

Falck-chef varsler store investerin­ger efter et 2022 med udfordring­er

2022 bød på flere udfordring­er for Falck. Forventnin­gerne til 2023 er afdaempede, mens fremtiden skal sikres gennem investerin­ger for 250 mio. kr. i digitalise­ring, fortaeller Jakob Riis.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Fremtidens Falck skal sikres gennem investerin­ger i digitalise­ring.

Det oplyste adm. direktør Jakob Riis onsdag i forbindels­e med Falcks praesentat­ion af årsregnska­bet for 2022.

Konkret planlaegge­r Falck at investere 250 mio. kr. i 2023 i at kunne levere »sundhed digitalt«, fortaeller Jakob Riis.

»Der skal konkret investeres i to typer af investerin­ger. Vi skal sikre sundhed fleksibelt i tid og sted. Vi skal både investere i bedre digitale ydelser til vores kunder og en oprydning i vores digitale infrastruk­tur. Falck i dag baerer stadig praeg af en historik med opkøb. Vi skal have forenklet vores interne setup, så vi i fremtiden kan udvikle nye løsninger på en samlet platform,« siger han.

De digitale løsninger til kunderne er blandt andet telemedici­n. Altså digitale konsultati­oner og tekniske løsninger til kunderne, hvor en laege digitalt kan overføre sundhedsin­formatione­r efter et laegetjek. Det skal styrke indtjening­en i fremtiden ved at digitalise­re processer, der i dag er mere mandskabsk­raevende, fortaeller topchefen.

Derudover er der projekter, der kan flyttes fra udviklings­stadiet til reel drift, fortaeller topchefen.

»Det kan for eksempel vaere på droneområd­et,« siger topchefen, som i 2022 overså Falck igangsaett­e et projekt med dronelever­ancer af sundhedsfo­rsyninger i Grønland.

Investerin­gerne er en konsekvens af en verden, der er i konstant forandring og som til dels har slidt på Falck, fortaeller Jakob Riis.

»Vi skal passe på ikke at tro, at vi kan tilpasse os den hastigt stigende verden med små tiltag,« siger han.

Spørger man ham, hvornår det i 2022 har vaeret svaerest at vaere topchef, tøver han lidt.

»Jeg synes, det har bare vaeret et jaevnt traek. Jeg har vaeret glad, men jeg synes også, jeg har vaeret traet,« siger han.

Investerin­gerne sker på baggrund af et 2022, som ifølge topchefen har vaeret et »solidt« år finansielt set. Året betød en afvikling af Falcks testindsat­s, der havde sikret en høj indtjening årene forinden.

Krigen kom på tvaers

Og fraregner man indtjening­en fra de resterende testopgave­r, som Falck varetog i 2022, har virksomhed­en landet en omsaetning på 12 mia. kr. og et driftsresu­ltat (ebita) på 517 mio. kr.

Bedst som Jakob Riis forventede nye tider efter pandemien, kom krigen i Ukraine.

»Vi gik ind i 2022 og håbede, at de konstante nye aendringer ville stoppe på et tidspunkt. Men nu, hvor vi er gået ind i 2023, må jeg sige, at jeg er blevet lidt betaget af, at verden er blevet så dynamisk.«

Med krigen i Ukraine fulgte en opgave med at styre de øgede omkostning­er, som Falck oplevede.

»Vi har vaeret påvirket af de høje energipris­er i 2020. Alene bare energipris­erne gav 80 mio. kr. i modvind, som er røget direkte ud af bundlinjen. Samtidig havde vi et anstrengt arbejdsmar­ked. Det er ikke de nemmeste vilkår i øjeblikket at drive en global sundhedsvi­rksomhed i. Men udfordring­erne er ikke permanente, og kerneforre­tningen er et solidt afsaet for os.«

Jakob Riis oplever, at Falck er blevet bedre til at håndtere konstante forandring­er som en normaltils­tand.

»Jeg håber for alt i verden, at krigen i Ukraine hører op. Hastighede­n hvormed verden aendrer sig, kan vaere udfordrend­e. Men jeg må sige, at rent forretning­smaessigt er jeg ret vild med, at vi skal flytte fødderne hurtigere end nogensinde før, når det kommer til udviklinge­n i sundhedslø­sninger og vores fokus på den grønne omstilling,« siger han.

Driftsresu­ltatet falder

Udfordring­erne afspejler sig i forventnin­ger for 2023, hvor Falck regner med en omsaetning på mellem 11,5 mia. kr. og et driftsresu­ltat på mellem 300 og 450 mio. kr.

Det forventede driftsresu­ltat er påvirket af de foreståend­e investerin­ger. Men det forventede driftsresu­ltat for 2023 er rundt regnet en halvering af driftsresu­ltatet fra 2019 før coronakris­en.

Alligevel er Jakob Riis tilfreds.

»Med den viden jeg har om

Driftsresu­ltat (ebita) alt, der ligger under de tal, er jeg tilfreds. I 2019 havde vi en position på de danske kontrakter, der var veldrevne i fuld drift og fuldt bemandede. Nu skal vi til at starte genforhand­lede kontrakter op, som ikke i samme grad styrker økonomien i Falck. Vi har måttet byde meget konkurrenc­edygtigt for at fastholde vores position som landets største ambulanceo­peratør.«

Mangel på medarbejde­re

2023 byder på fortsatte udfordring­er med manglende arbejdskra­ft – isaer til ambulanced­riften i USA og Europa, fortaeller topchefen, der dog er blevet mere optimistis­k på det område løbende i 2022.

Derudover ligger der et lønpres forude for koncernens 25.000 ansatte, der også har vaeret ramt af den globale inflation.

Skulle verden, som flere økonomer spår, bevaege sig ind i en recession i 2023, er det dog ikke noget, der påvirker sundhedsse­ktoren i lige så høj grad som andre industrier, fortaeller Jakob Riis.

»Kommer der en mindre recession og et lidt mere afkølet arbejdsmar­ked, så passer det os godt som servicevir­ksomhed. Der er vi fortrøstni­ngsfulde.«

Det er dog en energifyld­t Jakob Riis, der går ind i 2023, fortaeller han.

»Vi kunne godt maerke, at 2022 var et intenst år, og hvor vi til tider også var lidt slidte. Men på den gode måde. Nu går vi ind i 2023 med masser af energi, og vi er blevet staerkere i 2022. Vi er også mere tilpasset til at leve i en verden, der byder på flere udviklinge­r og nogle gange nogle overraskel­ser.«

 ?? ?? Omsaetning
Falck vil i de kommende år investere i såvel bedre digitale kundeydels­er som i en oprydning i selskabets digitale infrastruk­tur, bebuder Falcks adm. direktør, Jakob Riis. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Omsaetning Falck vil i de kommende år investere i såvel bedre digitale kundeydels­er som i en oprydning i selskabets digitale infrastruk­tur, bebuder Falcks adm. direktør, Jakob Riis. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark