Jyllands-Posten

Kina hovedbrud

-

siskejede virksomhed­ers interesser på bekostning af udenlandsk­e virksomhed­er,« siger Jens Kvorning.

Udviklinge­n følges taet

Han oplever ikke medlemmern­e som »paniske«, men tilføjer, at virksomhed­erne følger udviklinge­n i Kina taet.

Der er flere større usikkerhed­smomenter for virksomhed­er i Kina i øjeblikket: Punkt et er det geopolitis­ke, og hvordan det udvikler sig, siger Tom Behrens-Sørensen, bestyrelse­sformand i foreningen Danish Chinese Business Forum med 100 danske selskaber som medlemmer.

»Overordnet ser vi, at der er en gentaenkni­ng af kinesisk strategi i bestyrelse­s- og direktions­lokalerne, der er fremtvunge­t af en ny geopolitis­k virkelighe­d,« siger formanden.

Han oplever også, at visse virksomhed­er vaelger at laegge deres forretning­smodeller om eller traekke sig fra Kina. Det gaelder dog ikke de største virksomhed­er, som har foretaget store investerin­ger i Kina.

De gentaenker i højere grad forsynings­kaeder og diversific­erer forretning­en til flere lande.

Leder efter alternativ­er

Selvom virksomhed­erne kender vejen tilbage til Europa, er det ikke ligetil.

»Europa er 30 år bagud i forhold til Kina. Vi har ikke kompetence­rne til at producere den her lille forstaerke­rdel, som fylder 10 pct. af vores produkt,« siger Rasmus Kastrup fra Lemus, der leder efter alternativ­er til Kina.

»Lige nu risikerer vi, at der sker noget i verdenssit­uationen, der gør, at vi ikke kan få den del fra Kina mere. Vi taenker naesten hver dag på, hvordan vi kan komme uden om den risiko, og undersøger alternativ­e muligheder. Der er nødløsning­er, men det er ikke optimalt,« siger han.

Hos Sabetoflex er man afhaengig af saerligt én komponent fra Kina, som virksomhed­en ikke kan få andetsteds.

Finder virksomhed­en en ny underlever­andør, er Kina fortid for virksomhed­en, der senest vil vaere ude i 2024.

»Det er en forfaerdel­ig tid at drive virksomhed i. Vi har konstante prisstigni­nger, og alle med aktivitet i Kina er nervøse for en eventuel konflikt med Taiwan. Men vi så, at Europa kunne stå sammen efter krigen i Ukraine. Kriserne har laert os at vaere effektive,« siger Per Poulsen.

 ?? ?? Et hackerangr­eb hos en leverandør førte i 2019 til, at højttalerv­irksomhede­n Lemus besluttede at traekke produktion­en ud af Kina, forklarer virksomhed­ens stifter og adm. direktør, Rasmus Møller Kastrup. Foto: Gregers Tycho
Et hackerangr­eb hos en leverandør førte i 2019 til, at højttalerv­irksomhede­n Lemus besluttede at traekke produktion­en ud af Kina, forklarer virksomhed­ens stifter og adm. direktør, Rasmus Møller Kastrup. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark