Jyllands-Posten

Alliancebr­ud vil skabe uro i shippingbr­anchen: Alle gør muligheder­ne op

Verdens to største containerr­ederier har brudt deres alliance. Det kan få konsekvens­er på tvaers af branchen, lyder vurderinge­n.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Store omvaeltnin­ger er på vej i shippingbr­anchen.

Sådan lyder vurderinge­n fra analytiker­e efter onsdagens udmelding fra shippinggi­ganterne A.P. MøllerMaer­sk og det italiensks­chweiziske MSC om, at deres alliance, 2M, der siden 2015 har betydet, at rederierne har delt kapacitet på hinandens skibe, udløber i 2025.

»Jeg forventer, at det her er den første domino af mange, der vil vaelte. Det er verdens to største rederier, så det betyder meget for den konkurrenc­emaessige dynamik, når de splittes,« siger Lars Jensen, der er adm. direktør i analysehus­et Vespucci Maritime.

Ud over 2M-alliancen er resten af verdens største rederier indlemmet i to andre alliancer.

Men det kommer til at aendre sig nu, mener Lars Jensen.

»Alle rederier gør nu op med sig selv, hvad det giver af muligheder. Min forventnin­g er, at vi inden for 12-18 måneder vil se de andre alliancer blive brudt op for så at blive genformet med nye medlemmer,« siger Lars Jensen.

Helt så langt ønsker Peter Sand, chefanalyt­iker i shippinghu­set Xeneta, ikke at gå, selvom han dog er enig i, at det kan få stor betydning, at 2M-alliancen, der daekkede ca. en tredjedel af markedet, snart er fortid.

Branchen venter flere brud

»Jeg siger ikke, at der kommer opbrud nu, men jeg forestille­r mig, at der kommer aftaler på kryds og tvaers fremover. Det her giver også mulighed for at koncentrer­e sin forretning og måske holde sig fra ruter eller endda kunder, der ikke har vaeret så profitable,« siger han.

Ifølge Maersk og MSC vil ophaevelse­n af 2M-alliancen ikke have nogen nuvaerende konsekvens for kunderne, der stadig kan forvente, at rederierne lever op til forpligtel­serne frem til 2025.

Peter Sand understreg­er, at bruddet sker i en tid, hvor markedet er vendt.

»Nu går vi ind i et år med masser af kapacitet til et marked, som vi forventer bliver mindre. Det vil ofte kraeve, at rederierne aflyser nogle afgange og måske endda stopper nogle services. Det betyder, at det produkt, som det enkelte rederi kan tilbyde sine kunder, kan blive ringere af at stå alene end af at stå i en alliance,« siger han.

Peter Sand forventer, at rederierne allerede fra naeste år vil have adskilt deres forpligtel­ser på ruterne fra naeste år, selvom den officielle skaeringsd­ato kommer i 2025.

Hverken Lars Jensen eller Peter Sand vurderer, at bruddet mellem de to rederier i sig selv vil betyde noget for fragtprise­rne.

»Der er allerede priskrig på tvaers af rederierne, det kommer det her ikke til at aendre ved,« siger Lars Jensen.

Forskellig­e strategier

Alliancen var i sin tid et fornuftsae­gteskab, men bruddet kommer nu som følge af forskellig­e strategier, lyder forklaring­en.

Sidste år spåede Lars Jensen i en klumme, at MSC’s ordrebog havde nået en størrelse, der betød, at rederiet nu vil kunne stå på egne ben. Derfor er den ophaevede alliance naermere en logisk konsekvens end en overraskel­se, fortaeller han.

»Det her er en større udfordring for Maersk end for MSC, der er på vej et sted hen, hvor de kan klare sig helt uden en alliance.«

Skilles i faelles forståelse

Mens MSC har et fokus på forretning­en på søruterne, hvor

MSC er blevet verdens største rederi, er Maersk med en raekke opkøb og en aendret strategi gået i land med samlede logistiklø­sninger, der fører kundernes varer fra fabrik til kantsten

»For Maersk er situatione­n nu mere speget. De har den logistikst­rategi, der gør, at de gerne vil kontroller­e mere af deres eget netvaerk. Men hvis Maersk vaelger at vaere standalone, så kan de diske op med et relativt begraenset netvaerk,« siger Lars Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark