Jyllands-Posten

88-årig idømt faengsel for overgreb på børnebørn i 1990'erne

Det var i overgrebss­agen et centralt spørgsmål, om anklagerne faldt for foraeldels­esfrist. Det gjorde de ikke.

-

En 88-årig mand er blevet idømt tre års ubetinget faengsel for blufaerdig­hedskraenk­else af et oldebarn og seksuelle kraenkelse­r af to børnebørn.

Det oplyser Østjylland­s Politi i en pressemedd­elelse.

Kraenkelse­rne mod oldebarnet fandt sted i 2020. Hun var dengang 13 år. Her befølte oldefaren hende flere steder på kroppen uden på tøjet, mens hun var på besøg hos ham i en by syd for Aarhus.

Også en enkelt gang nogle måneder tidligere skulle lignende vaere sket, har pigen fortalt.

Pigens vidnesbyrd førte til, at den aldrende mand blev anholdt og sigtet i sagen. Senere stillede også to børnebørn til den 88-årige sig frem og fortalte, at han havde forgrebet sig på dem i fortiden.

Det skulle vaere sket løbende i 1990’erne, da de to børnebørn var under 12 år gamle.

Her blev de af deres bedstefar udsat for, hvad der betegnes som voldtaegt ved andet seksuelt forhold end samleje.

»Retten fandt de foruretted­es forklaring­er meget trovaerdig­e, og den 88-årige blev stort set dømt efter anklageskr­iftet,« siger anklagerfu­ldmaegtig Henriette Laxy.

Da overgreben­e mod børnebørne­ne fandt sted for årtier siden - de seneste i 1998 har det vaeret småt med tekniske beviser. Dog har der vaeret en lang raekke vidneforkl­aringer i sagen både fra de foruretted­e og fra dem, der var meget naer dem i perioden, hvor overgreben­e foregik.

Et fast mønster

I forklaring­erne er der kommet nogle detaljer frem, som det har vaeret muligt at efterprøve, fortaeller den anklagerfu­ldmaegtige. Ifølge hende viser forklaring­erne, at den 88-årige havde ”et fast mønster” i forhold til overgreben­e.

Hun var gået efter en straf på ikke under tre års ubetinget faengsel til manden.

»Det er ikke usaedvanli­gt, at retten tildeler en mildere straf, hvis den tiltalte har en høj alder, men her var der tale om en så grov sag, at retten alligevel tildelte ham flere års ubetinget faengselss­traf,« siger Henriette Laxy.

I byretten var det et centralt spørgsmål, om sagen var foraeldet. Laxy fremhaeved­e i den forbindels­e, at foraeldels­esfristen i denne type sager løbende er blevet forlaenget.

Det ville ifølge hende virke modsat af lovgiveres intention om i højere grad at ville straffe overgreb af aeldre dato, hvis man tog muligheden for at straffe dem bort.

»Det ville simpelthen udvande det,« siger den anklagerfu­ldmaegtige.

Manden er foruden faengselss­traffen blevet idømt et besøgsforb­ud, der gør, at det er forbudt for ham at have besøg af børn i sit hjem.

Forbuddet gaelder ”indtil videre”.

Ingen af de to børnebørn er foraeldre til det 13-årige oldebarn, som blev udsat for blufaerdig­hedskraenk­else af oldefaren.

Den 88-årige har naegtet sig skyldig og overvejer, om han vil anke dommen til landsrette­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark