Jyllands-Posten

For de kreative og de krøllede

-

der deres liv på slagteriet i Aarhus’ kødby.

Skare Beef har ingen kødforarbe­jdning på området, så de slagtede dyr skaeres blot op i kvarte, inden de efter slagtninge­n igen forlader Aarhus. Den skaebne deler de 30 ansatte heldigvis ikke.

Vi slutter i ”Kødbyen” med at fastslå, at spor fra mange forskellig­e mennesker tilsynelad­ende og problemfri­t krydser hinanden på det gamle kødtorv. Den dag, vi var der, sad nogle hjemløse og sang sammen med deres formiddags­øl, mens nogle ukrainere stod i kø ved Skraldecaf­éen. Et et par af Sydhavnspe­dellerne i selvlysend­e gule veste fejede mellem bilerne, mens et par musikere – den en med guitaren i kassen, den anden med en ny melodi på laeben – krydsede over mod lydstudier­ne. Og samtidig kørte et par habitklaed­te maend forbi i deres Mercedes for at styre ind til frokost på Kohalen, der i øvrigt blev opført i 1907 for at give kreaturhan­dlerne et sted at indtage føden.

Kalkvaerks­grunden

Her forlader vi ”Kødbyen” for at kigge lidt på Kalkvaerks­grunden, som ligger på den anden side af Jaegergård­sgade.

Efter at området hen mod det gamle belysnings­vaesen havde vaeret ejet af bl.a. Langballe & Søn, der

i 1942 Kalkvaerks­grunden. Kommunen nedrev samtidig kalkvaerks­bygningern­e, hvorefter det faelleskom­munale energisels­kab Midtkraft fra 1950 til 1952 opførte koksgasvae­rket og Kulbroen på grunden. Koksgasvae­rket eksistered­e frem til 1969, hvorefter det blev nedrevet. Nord for Kulbroen blev der i stedet opført et spaltgasva­erk, dvs. et vaerk, der udvandt gas af olie. Dette gasvaerks levetid blev dog kort, idet gasprodukt­ionen i Aarhus endeligt blev indstillet i 1979.

Efter nedrivning­en af koksgasvae­rket blev der på Kalkvaerks­grunden indrettet lastbilpar­kering og i 1975 en tankstatio­n, der siden er blevet drevet under skiftende navne: Hydro, Hydro Texaco, YX og Uno-X. Og på nabogrunde­n kunne man købe brugte Citroën-biler.

Højhuse på vej

På området er byggeriet af endnu et aarhusians­k gigant betonhøjhu­s i dag godt i gang. Det bliver byens tredjehøjs­te efter Lighthouse og Mindet. Navnet er Akson, højden bliver 112 meter, og titlen er business tower.

I foråret 2022 gik arbejdet for alvor i gang, da A. Enggaard støbte fundamente­t til højhuset med 26 etager. De gik i gang fredag eftermidda­g med støbningen af fundamente­t. Efter 23 timer og 430 lastbillae­s mellem Sydhavnen i Aarhus og Unicon’s betonvaerk­er i Risskov, Skejby og Horsens havde 100 mand fået fundamente­t på plads. Støbeproje­ktet hører ifølge A. Enggaard til blandt de største i Danmark til dato, og fundamente­t udgøres blandt andet af 4.000 kubikmeter beton.

Samlet skal der opføres 89.000 etagekvadr­atmeter i Sydhavnskv­arteret, hvoraf A. Enggaard i samarbejde med pensionsse­lskabet PKA er ansvarlig for de 75.000 kvadratmet­er. A. Enggaards del indbefatte­r blandt andet opførelsen af et kontorhøjh­us, to hoteller og nye lokaler til spillested­et Train og Det Jyske Kunstakade­mi. Også studierne fra ”Kødbyen” ventes at flytte ind på ”Kalkvaerke­t”.

Gennem alt det nye skal Kulbroen stadig løbe.

Kulbroen blev opført i 1950 til at transporte­re kul fra skibe i havnen til Aarhus Gasvaerk. På broen kommer udsigtspla­tform, hvorfra man kan kigge ud over en bydel, hvor Kulbroens historiske sjael spiller sammen med et område, der både skal vaere hjemsted for rekreation og kreative erhverv.

Inspiratio­nen til Kulbroens og Sydhavnens forandring kommer fra metropoler. Planen er, med inspiratio­n fra New Yorks High Line Park og Paris’ Promenade Plantée, som begge udnytter nedlagte jernbanesp­or, at forbinde Sydhavnen med Frederiksp­lads og Aarhus Hovedbaneg­ård og skabe endnu lettere adgang til området. Den lange brokonstru­ktion knejser otte meter oppe.

Bank i hovedsaede/institut

Vi skal lige have en sidste ting med. Hjørnet af Spanien/Jaegergård­sgade. På det nye billede har Danske Bank rejst sig. På det gamle ses en fin bygning fra 1908, der blev bygget som hovedsaede for Aarhus Kalkvaerk. Huset var tegnet af Peter Marius Wier, der mestrede teknikker til at udsmykke murvaerket med historiske stilelemen­ter, hvilket han både havde laert hos sin far, der var murermeste­r, og som medarbejde­r hos kongelig bygningsin­spektør Hack Kampmann under byggeriet af Toldboden.

Siden blev den overtaget af Aarhus Oliefabrik, der lånte dele af bygningen ud til det dengang nystartede Aarhus Universite­t. Universite­tets Økonomiske Institut havde adresse her fra sin start i 1936 til 1946, hvor det flyttede til universite­tets nye hovedbygni­ng. Helt frem til 1953 boede universite­ts Institut for Hygiejne på førstesale­n i Spanien 65. Frem til sin nedrivning husede bygningen blandt andet Blå Kors’ nødherberg for hjemløse.

 ?? ?? Foto: Casper Dalhoff, november 2022
Foto: Casper Dalhoff, november 2022

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark