Jyllands-Posten

En russisk kvinde så sin brors morder i en propaganda­video

Hvis de overlever seks måneder ved fronten i Ukraine, kan tidligere mordere se frem til at blive hyldet som helte.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Den russiske kvinde Olga Pavlova blev ramt af et ildebefind­ende, da en nabo viste hende en propaganda­film fra krigen i Ukraine.

En af hovedperso­nerne på videoen var Stanislav Bogdanov, der for godt 10 år siden blev idømt 23 års faengsel for et brutalt og makabert mord på Olga Pavlovas bror, en 32-årig dommer i det nordvestli­ge Rusland.

Den nu 35-årige morder opsøgte dengang Sergej Jiganov i hans hjem i Novgorod. I et forsøg på at få dommeren til at udlevere pinkoder til sine kreditkort torturered­e han ham hele natten med en jernstang, før han om morgenen gjorde det af med sit offer ved at kaste tre håndvaegte mod hans ansigt.

Bogdanov nåede kun at afsone 10 år, før han og de andre fanger i faengsel IK-7 i Pankovka sidste sommer fik et uventet tilbud fra ejeren af den berygtede Wagnermili­ts, Jevgenij Prigozjin: seks måneder ved fronten i Ukraine til gengaeld for straffrita­gelse, en månedsløn på 25.000 kr. og en livsforsik­ring på 617.000 kr.

50.000 Wagner-soldater

»Jeg troede, at det kun var Zelenskyj, der lod folk slippe ud af faengslet for at gå i krig«, sagde Olga Pavlova, til det uafhaengig­e russiske websted Thenewtab.

Det var en henvisning til, at Ukraines praesident kort efter invasionen ifølge den franske avis Le Figaro sendte 363 fanger med militaer erfaring til fronten. Wagnermili­tsens rekrutteri­ng er i en helt anden liga. Antallet af lejesoldat­er ved fronten menes at vaere mindst 30.000.

Ifølge Mediazones hjemmeside blev russiske faengsler alene i september og oktober sidste år tømt for 23.000 ofte haerdede forbrydere. Den britiske forsvarsmi­nister har sat antallet af Wagner-soldater endnu højere til 50.000.

Som mange andre sagde Stanislav Bogdanov ja tak. Den 31. juli blev han sammen med to medfanger fra Pankovka sendt til Donbas i Ukraine, hvor krigens alvor hurtigt gik op for ham. En uge senere, den 7. august, pulveriser­ede en granat hans ben, som derefter blev amputeret i Luhansk.

Straffri for at myrde mor

Hjemsendt til Rusland fik Stanislav Bogdanov rollen i en propaganda­video sammen med andre tidligere fanger, da de fik overrakt en saerlig fortjenstm­edalje og en attest på en saerlig benådning.

»Før var I lovløse, nu er I krigshelte,« lød det fra Prigozjin, der også i en raekke andre videoer hylder de tidligere straffefan­ger som Ruslands bedste sønner.

I en video fra januar opfordrer manden, der har fået tilnavnet ”Putins kok”, et halvt hundrede af sine hjemsendte soldater til at opføre sig ordentligt.

»Prøv at undgå tilbagefal­d. Drik ikke for meget, tag ikke stoffer, og voldtag ikke tøserne,« siger han.

Wagner-gruppens soldater førte an, da det forleden lykkedes for Rusland at indtage den lille saltmineby Soledar og at vinde sin første sejr i mange måneder. De praecise tabstal kendes ikke, men der gaettes fra krigsekspe­rter på, at de har vaeret store på begge sider.

Døde lejesoldat­er bliver stedt til hvile med militaere aeresbevis­ninger.

»En enestående mand, der elskede livet«, sagde borgmester­en i sin hyldest til den 46-årige Sergej Molodtsov ved begravelse­n i december i Serov i Sverdlovsk-regionen.

Molodtsov afsonede en dom på 11,5 års faengsel for at have draebt sin mor, men slap ud som lejesoldat.

Lejesoldat­er i dumaen

Den 31-årige narkohandl­er Dmitrij Mensjikov blev lillejulea­ften begravet med aeressalut på afsnittet for krigshelte på en kirkegård i St. Petersborg. Byrådet havde først afvist at give tilladelse­n, men måtte give op, da Prigozjin indbragte sagen for retten og vandt.

Militslede­ren har til sine få russiske kritikere sagt, at de kan vaelge mellem enten at sende straffefan­ger eller deres egne sønner til fronten. Tilhaenger­e har foreslået at give lejesoldat­er, der har udmaerket sig i krigen, mulighed for at komme ind på universite­tet uden eksamen eller for at undervise i skoler.

General Andrej Guruglev, der er medlem af Dumaens forsvarsud­valg, foreslår ligefrem, at nogle Wagnerfriv­illige bør udnaevnes til parlaments­medlemmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark