Jyllands-Posten

Det haster med at få reformeret laererudda­nnelser. Men hvor er den politiske bevågenhed blevet af?

- CARL WINSLØW

Det er almindelig anerkendt, at et velfungere­nde uddannelse­ssystem er en central forudsaetn­ing for ethvert moderne samfund, der vil opretholde sin velstand og sit demokrati.

Uddannelse­ssystemet har også, groft sagt, to gensidigt afhaengige sider: den almene uddannelse, som alle eller et stort flertal af befolkning­en får – og profession­suddannels­erne, der forbereder til de mange specialise­rede funktioner, som er nødvendige i et moderne samfund.

De haenger sammen, fordi den almene uddannelse forbereder til at gennemføre og vaelge en profession­suddannels­e – og fordi den almene uddannelse hviler på en saerlig type af profession­suddannels­e, nemlig uddannelse­n af laerere.

Sidstnaevn­te indtager en helt central rolle i det samlede uddannelse­ssystem.

I mange lande har laererudda­nnelserne da også stor politisk bevågenhed. Hvor disse uddannelse­r er velfungere­nde, beror dette på langsigted­e og ambitiøse beslutning­er vedrørende laererudda­nnelsernes indhold og organiseri­ng, som gør dem til attraktive og kompetitiv­e valg for personer, som har klaret sig godt i den almene uddannelse. Laererprof­essionen nyder stor anseelse i samfundet og er baseret på et højt niveau af faelles viden om undervisni­ng og om det, der undervises i. Resultater­ne af undervisni­ngen er fremragend­e og giver alle mulighed for at bidrage til samfundet.

Sådan forholder det sig desvaerre ikke rigtig i Danmark. Alle tre skoleforme­r udfordres af elevernes resultater, både målt efter nationale og internatio­nale standarder. De dårlige resultater har grim social slagside. Den offentlige debat fokuserer da også mest på resultater­ne og sjaeldent på årsager.

Set i et internatio­nalt perspektiv er manglen på ambitiøse og sammenhaen­gende reformer af danske laererudda­nnelser meget iøjnefalde­nde. Vi har her mindst tre typer af laererudda­nnelser – til grundskole­n, til gymnasiesk­olerne og til erhvervsud­dannelsern­e. Disse tre systemer haenger dårligt sammen og har både saerskilte og faelles problemer, som vokser år for år. På grundskole­rne og de gymnasiale uddannelse­r kaemper man i stigende grad med at rekruttere laerere, saerlig i de matematisk-naturviden­skabelige fagområder.

Når der laves små og kortsigted­e reformer, vedrører de altid blot en af laererudda­nnelserne. De grundlaegg­ende sammenhaen­gs- og niveauprob­lemer adresseres ikke, og resultatet er, at vi i dag står med laererudda­nnelser, der hverken er tidssvaren­de eller attraktive. Saerlig markant er fravaeret af en sammenhaen­gende og videregåen­de uddannelse til erhvervsud­dannelsesl­aerer, og det absurde gab mellem indhold og organiseri­ng i grundskole­laerernes og gymnasiela­erernes uddannelse­r. Der skal selvfølgel­ig vaere forskelle, som afspejler skoleforme­rnes forskellig­e formål og indhold. Men det er helt uholdbart, at der ikke findes en koordinere­t vision for uddannelse­rne og reelle muligheder for overgange, f.eks. inden for centrale fag i grundskole og gymnasium.

Professor, Københavns Universite­t

Så her er virkelig et reformtema med langt større samfundsma­essige (herunder økonomiske) perspektiv­er end store bededag. Vores institutio­nelle landskab mangler selvfølgel­ig ikke incitament­er til at fastholde egne positioner og foretraekk­e kortsigted­e, ineffektiv­e løsninger. Men der findes også vilje og viden til at bidrage til ambitiøs og baeredygti­g nytaenknin­g af, hvordan laererprof­essionen fremtidssi­kres som den samfundsma­essige krumtap, den er. Vi kan ikke komme for hurtigt i gang.

De dårlige resultater har grim social slagside. Den offentlige debat fokuserer da også mest på resultater­ne og sjaeldent på årsager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark