Jyllands-Posten

Psykiatrip­lanen rummer en historisk, men skrøbelig succes

- JANE ALRØ SØRENSEN KJELD MØLLER PEDERSEN

Bedre hjaelp til pårørende er en af de få maerkbare indsatser i psykiatrip­lanen, som ikke belaster de i forvejen ekstremt pressede personaler­essourcer i psykiatrie­n. Tvaertimod kan hjaelpen, hvis den bliver givet, som Sundhedsst­yrelsen har anbefalet, hjaelpe de pårørende til et bedre og lettere liv og aflaste laegerne, sygeplejer­skerne og de andre hårdt pressede medarbejde­re.

Derfor var det en sjaeldent god nyhed, at forligspar­tierne lyttede til Sundhedsst­yrelsen og skrev ind i psykiatrip­lanen, at der skal afsaettes 20 mio. kr. over fire år til at tilbyde alle pårørende til mennesker med psykisk sygdom et undervisni­ngsforløb om psykisk sygdom.

Det er en solid og håndgribel­ig løsning på de massive problemer, pårørende oplever, og som ingen tidligere psykiatrip­laner har formået at afhjaelpe.

20 mio. kr. lyder ikke af meget. Men det er nok til at hjaelpe tusinder af foraeldre og andre naere pårørende til et bedre liv, hvor de kan give den, der er syg, omsorg og støtte, uden at de selv bliver så overbelast­ede, at de mister deres arbejde, bliver skilt eller går ned med stress eller det, der er vaerre.

Men det kraever, at pengene bliver brugt klogt og målrettet.

For det første er det afgørende, at pengene ikke bliver fordelt på så mange forskellig­e projekter, at de bliver spildt på administra­tionsudgif­ter i stedet for til at hjaelpe pårørende. Hver gang der bliver oprettet et nyt projekt, skal der ansaettes administra­tive medarbejde­re og laves opfølgning­er og evaluering­er til myndighede­rne. Det kan hurtigt give 20 mio. kr. ben at gå på.

For det andet er der overhaenge­nde risiko for, at tilbuddet forsvinder i den uigennemtr­aengelige jungle, som pårørende i forvejen må kaempe sig igennem for at finde hjaelp. Selv om der i dag findes pårørendep­rojekter i flere regioner, oplever mindre end halvdelen af de pårørende, at de får tilbudt hjaelp.

Og kun et lille mindretal oplever, at de får tilbudt decideret undervisni­ng, som er det, Sundhedsst­yrelsen anbefaler. Tallet varierer ikke, efter hvilken region de pårørende bor i, og hvilke tilbud de dermed teoretisk har adgang til. Det viser undersøgel­sen Pårørendei­nddragelse

i psykiatrie­n, som Bedre Psykiatri gennemført­e i 2022.

Generalsek­retaer, Bedre Psykiatri

Professor i sundhedsøk­onomi, SDU

Det er ikke (kun), fordi tilbuddene er utilstraek­kelige. Det er de også mange steder. Men det er primaert, fordi de er så spredte og forskellig­artede, at ingen har noget overblik over dem.

Det skal vi ikke bidrage yderligere til. Foraeldre skal ikke midt i deres livs krise behøve at navigere dybt ind i junglen af paragraffe­r, ventetider og manglende sammenhaen­g for at finde et fjernt tilbud om hjaelp, som ikke engang regionens eller kommunens egne ansatte kender eller forstår.

I stedet skal vi sikre, at der er ét tilbud, som er ensartet og baseret på reel viden om pårørendes udfordring­er og behov, og som alle pårørende får adgang til, uanset hvor de bor, og hvilken psykiatris­k afdeling deres kaere er i behandling på.

Hvis det bliver realiseret, er der en reel chance for, at vi denne gang får succes med noget, som vi har talt om og haft høje ambitioner for i mange år, men som vi aldrig for alvor er lykkedes med. Og som vil aflaste psykiatrie­n og hjaelpe patienter og pårørende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark