Jyllands-Posten

Hvorfor laerer ingen af tech-hypens kollaps?

Der er noget skraemmend­e forudsigel­igt destruktiv­t over vaerdiskab­elsen i nye vaekstivri­ge techselska­ber. Laeren af hypefebere­n er den samme.

- SØREN LINDING soli@finans.dk

Alle vidste, at det ville ende helt galt. De oppustede vaerdier for vaekstivri­ge techselska­ber var uholdbare. Det var kun et spørgsmål om tid, før børsmarked­et for fremtidens digitale vindere ville kollapse. Det ville rive benene vaek under hele techindust­riens økosystem og klippe fødekaeden for nye virksomhed­er i stykker. Det er sket før, og nu er det sket igen.

Det mest forunderli­ge er, at ingen ser ud til at have laert saerlig meget af de foregående nedture. Det kan naeppe forklares med, at nye generation­er af investorer kommer til, og de kan naeppe huske, hvad der isaer skete op til årtusindes­kiftet og under finanskris­en. 2010’erne var en lang fest for kapitalhun­grende vaekstsels­kaber med forkaerlig­hed for digitale ydelser. Vaerdiskab­elsen i Big Tech anført af Facebook, Google, Apple og Amazon var enorm og skabte hurtigt nogle af verdens rigeste mennesker. Det har nedturen efter pandemiens boom og de stigende renter sat en stopper for.

Tømmermaen­dene er gigantiske. Antallet af fyringer i de store amerikansk­e techselska­ber har nu rundet 100.000, hvor Elon Musk er gået mest radikalt til vaerks ved at afskedige halvdelen af medarbejde­rne i det netop overtagne Twitter. Der kan siges mange mindre flatterend­e ting om den excentrisk­e rigmand, men de fleste er enige om, at Big Tech sagtens kunne traenge til en hestekur og få ryddet op i en ekstravaga­nt ledelsesst­il med alt for mange ansatte og fantasiful­de projekter, hvis fremtidsud­sigter er mere end usikre.

Der er ingen grund til at graede snot over de store platformss­elskaber. De har naermest monopolsta­tus inden for deres respektive områder og kan fortsat score, hvad der ligner overnormal­e profitter. De kommer ikke til at lide nogen nød, ud over at deres alt for høje aktiekurse­r kommer ned på et mere fornuftigt leje.

Det er de afledte effekter på resten af industrien, som der er grund til at vaere bekymret for.

Det skyldes ikke mindst, at når bølgerne går højt, bliver der investeret alt for mange penge i virksomhed­er, som aldrig nogensinde kan lette. Det er endnu en lektie til den risikovill­ige kapital om at passe bedre på pengene og huske at granske virksomhed­erne helt i bund, før de store checks udskrives. Nu traekker tidevandet sig tilbage, og det afslører helt klichéagti­gt, hvem der ikke har noget tøj på. Kapitalen bliver knap, risikoen er minimal, og alle slikker deres sår og ser tiden an. Det efterlader en lang raekke selskaber i en kaempestor pine. Recepten for overlevels­e er velkendt. Det gaelder om at skaere ned i pengeforbr­uget, gøre vejen til profitabil­itet kortere og fokusere på de mest lovende projekter. Det lyder fuldstaend­igt oplagt og som intet andet end sund fornuft. Det er derfor også så meget mere bizart, at enhver nedtur udløser de samme åbenlyse erkendelse­r.

Ingen skal tro for meget på den berømte hockey stick, hvor investerin­gen pludselig tjener sig hjem i løbet af ingen tid, når det forventede gennembrud kommer. Investorer­ne skal udføre en grundigere granskning af virksomhed­en, baeredygti­gheden i forretning­smodellen og en nøgtern anskuelse af evnen til at tjene penge inden for en overskueli­g årraekke.

Der er derfor ansat for mange mennesker til for høje lønninger, der ikke udløser den forventede innovation. Dertil kommer, at disse digitale vaekstløbe­re kun kommer på børsen, så almindelig­e pensionsop­sparere kan investere i dem, når aktiekurse­rne er høje, ofte for høje.

Det giver ingen mening kun at kunne købe, når det virksomhed­sredaktør er alt for dyrt. Drivkrafte­n er for det meste risikovill­ige venturefon­de, der opkøber, udvikler og driver, og teknologis­elskaber, der forsøger at videresael­ge dem med gevinst. Den største udfordring er, at investerin­gsperioden er alt for kort, hvilket betyder, at baeredygti­gheden i forretning­smodellen ikke er bevist, teknologie­rne er fortsat usikre, og ledelserne er stadig uprøvede på den store scene. Udskilning­sløbet er for hårdt, og det giver for mange fejlskud.

Det giver ingen mening kun at kunne købe, når det er alt for dyrt. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Massakren inden for techindust­rien er også nået til Danmark. I artikelser­ien Techivaerk­saettere i knibe, som Finans folder ud i disse dage, er konsekvens­erne også herhjemme åbenbare. De mest sårbare selskaber vil dø, nye virksomhed­er får svaert ved at rejse kapital, mens de mere etablerede må revidere forretning­splaner og forsøge at straekke pengene frem, til det løber rundt.

Laeren er, at den økonomiske tyngdelov stadig gaelder. Selv et vaekstsels­kab skal på et eller andet tidspunkt tjene penge. Endnu en gang er alle blevet mindet om, at alt for meget billig kapital i for lang tid stadig kan forblaende en hel industri i at overinvest­ere.

Der må vaere en anden og mere stabil vej mod baeredygti­ge, højteknolo­giske vaekstsels­kaber.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark