Jyllands-Posten

PRODUKTERN­E

-

styrke, at Novozymes har spredt sit salg ud over en lang raekke markeder og produkter.

Eksempelvi­s er forretning­senheden Bioenergi ikke laengere ensidigt fokuseret mod salg til nordamerik­anske producente­r af bioethanol.

Brasilien er nu et hastigt voksende marked. Det samme er salget til producente­r

Novozymes producerer industriel­le enzymer og mikroorgan­ismer.

Novozymes finder enzymerne i naturen og optimerer dem, så de kan bruges i industrien, hvor de erstatter kemikalier.

Enzymer indgår i vaskemidle­r til tøjvask og maskinopva­sk og gør det muligt at reducere vasketempe­raturen og lave mere kompakte vaskemidle­r.

I fødevarein­dustrien anvendes enzymerne til at holde f.eks. brød friskt i laengere tid. Dermed mindskes madspild.

Der indgår også enzymer i kosttilsku­d og en raekke andre sundhedsre­laterede produkter.

Enzymer indgår desuden i produktion af biobraends­toffer som ethanol.

Enzymerne fra Novozymes anvendes også i foderbland­inger til grise og kyllinger og sikrer, at dyrene kan optage en større del af naeringsst­offerne i foderet. Dermed reduceres forbruget af foder.

Mikroorgan­ismerne fra Nozozymes øger landmaende­nes høstudbytt­er og reducerer udledninge­n af kvaelstof. af biodiesel samt salget til producente­r af såkaldt andengener­ations bioethanol, der fremstille­s på basis af halm eller anden biomasse.

Ester Baiget understreg­er, at der er markeder, hvor den høje inflation får slutforbru­gerne til skaere ned på indkøbene.

Det rammer blandt andet Novozymes salg af enzymer til producente­r af vaskemidle­r i USA og Europa, hvor forbrugern­e vasker mindre for at spare.

»Til gengaeld kan vi stadig øge salget i udviklings­landene,« siger Ester Baiget.

Selv om Novozymes har haft et rekordstor­t overskud i kroner, har de stigende omkostning­er skåret toppen af indtjening­smarginen, som er faldet fra 26,8 til 26,0 pct.

Novozymes budgettere­r i 2023 med en vaekst på 4-7 pct., hvilket er noget lavere end i 2022, men højere end ventet af de aktieanaly­tikere, der følger selskabet.

Stadig interesse

Vaeksten ventes isaer at blive drevet af øget salg af ingrediens­er til fødevarein­dustrien og til producente­r af sundhedspr­odukter som kosttilsku­d.

»Trods den høje inflation viser forbrugern­e en usvaekket staerk interesse for kost, ernaering og sunde, rene fødevarer,« vurderer Ester Baiget.

Der ventes også en høj encifret vaekst i salget til landbruget og producente­rne af bioenergi.

Novozymes er midt i en fusionspro­ces med det andet store danske ingrediens­selskab, Chr. Hansen.

Den planlagte fusion er betinget af godkendels­er på generalfor­samlinger i de to selskaber og forudsaett­er også godkendels­e fra konkurrenc­emyndighed­erne.

På den kommende generalfor­samling skal Novozymes have ny formand, da Jørgen Buhl Rasmussen har meddelt, at han forlader posten.

 ?? ?? Novozymes’ topchef, Ester Baiget, har en lang raekke produkter på hylderne, som er i høj kurs, når prisen på landbrugsr­åvarer er høj. Foto: Novozymes
Novozymes’ topchef, Ester Baiget, har en lang raekke produkter på hylderne, som er i høj kurs, når prisen på landbrugsr­åvarer er høj. Foto: Novozymes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark