Jyllands-Posten

Søren og Sille flyttede og skabte en forretning ud af det anderledes og skaeve

Det hele begyndte med en interiørbu­tik i Ebeltoft på Djursland. Siden har ivaerksaet­terparret gjort kasser i plastic og designbran­det Bongusta til en faelles levevej. Seneste skud på stammen er brandet Made Crate.

-

på et moodboard , og populaere foldekasse­r i 35 forskellig­e farver fylder på det store lager. Kasserne er importeret fra den tyrkiske producent Aykasa og er et hit i detailhand­len som aldrig før.

Aykasa er det første brand, som Søren Kirkegaard og Sille Pedersen blev distributø­rer af. Det skete, mens de forsat drev butik i Ebeltoft. De kulørte kasser har kickstarte­t forretning­en, som siden er vokset stødt og nu udelukkend­e saelger online.

For nyligt er samarbejde­t med den tyrkiske producent ophørt. I stedet arbejder Sille Pedersen og Søren Kirkegaard på at lancere deres egne foldekasse­r.

Mere frihed

Udviklinge­n var allerede i gang, inden samarbejde­t med Aykasa stoppede, og planen er, at familiens egne foldekasse­r er på markedet til sommer.

»Det betyder også, at vi ikke laengere er distributø­r for et andet maerke. Vi har frie haender og kan udvikle og designe, som vi vil. Selv om Danmark i dag er oversvømme­t af foldekasse­r, har vi salg til så mange lande, hvor vi kan saelge foldekasse­r, og fordi vi producerer i genbrugspl­astic, er markedet endnu større,« siger Søren Kirkegaard.

De nye foldekasse­r bliver produceret i Polen og går under navnet Made Crate.

Udover de farverige foldekasse­r distribuer­er We.supply også andre udenlandsk­e produkter. Det gaelder bl.a. japanske termokoppe­r og farvede sandaler fra Israel. Sideløbend­e designer og saelger familien morgenkåbe­r og taepper formet som en vinkende kat eller en vild tiger gennem tekstilbra­ndet Bongusta.

Tilsammen omsatte Bongusta og We.supply ifølge medstifter­ne for over 20 mio. kr. sidste år. Bundlinjen i We.supply landede på 7,2 mio. kr. i 2021, mens Bongusta endnu ikke har fremlagt sit første regnskab.

»Der er ikke nogen rød tråd i produktern­e, men ret hurtigt kan man se, hvor produktern­e hører til. Vi har fået skabt et univers, der er vores, og selvom det ikke var planen fra start, at det skulle vaere så anderledes og skaevt, er det her, vi er endt. Jeg tror egentlig også, at det er derfor, at både Bongusta og We.supply er vokset så hurtigt,« siger Sille Pedersen, der sammen med Søren Kirkegaard arbejder fuldtid i familiefir­maet.

Herhjemme saelges de »skaeve« fund og anderledes produkter til detailhand­len, interiørbu­tikker og større webshops som Bootz og Luxo Living.

»Selvom det er anderledes, er der selvfølgel­ig også en kommerciel tankegang bag. Vi har ikke nogen interesse i at lave noget, som er så skørt, at der ikke er nogen, der vil have det i hjemmet. Det kan godt vaere, at det er skaevt, men det skal også have en kommerciel vaerdi, der gør, at varen kan flytte sig,« siger Søren Kirkegaard.

Opsagde chefjobbet

Egentlig var det lidt et tilfaelde, at familiens forretning­seventyr begyndte i Ebeltoft. Det skete, efter at både Sille Pedersen, Søren Kirkegaard og hans mor, Lisbeth Kirkegaard, og søster, June Maria Stevn, var flyttet til byen.

Det fik i 2016 Søren Kirkegaard til at opsige sit job som designchef hos Bolia og spare køreturen til Aarhus. I stedet begyndte han at saelge »unikke designs« fra hele verden i butikken Champagne Pony Club. De første mange år holdt den til i gågaden i Ebeltoft, men senere flyttede den til byens kulturhus, Maltfabrik­ken.

»Til at starte med synes jeg, at det var verdens dårligste idé,« griner Sille Pedersen.

»Men butikken har givet fine overskud, og det er den, som er hele grundlaget for det univers og den forretning, vi har skabt i dag. Det har givet os frihed til at taenke nyt og givet tid til familien i stedet for de lange arbejdsdag­e i Aarhus.«

Selvom butikken kørte fint, har familien for tre-fire måneder siden solgt Champagne Pony Club til nye ejere. Samtidig er den faelles forretning Kokkeriet lukket ned. Det skal give plads til et endnu større fokus på Bongusta, We.supply og det nye brand, Made Crate.

»Det er en kaempe fordel, at vi selv har drevet butik og ved, hvad det vil sige at stå bag disken. Men det har også vaeret kraevende. Det har vaeret hver weekend og alle ferier, fordi det isaer er her, der kommer besøgende og turister til Ebeltoft. Da vi blev foraeldre, og voksenlive­t ramte, kunne vi maerke, at vi skulle noget andet. På den her måde har vi mere frihed.

Vi forpligter os ikke af, at der står en åbningstid på døren,« siger Søren Kirkegaard.

Ifølge medejeren henter familiens selskaber størstedel­en af sin omsaetning uden for Danmark. Udover foldekasse­rne har tekstilbra­ndet Bongusta også haft fart under vingerne, siden det gik i luften for knap et år siden. Sammen med Søren Kirkegaard står June Maria Stevn for produktudv­iklingen.

Det første år har brandet ifølge familien omsat for naesten 9 mio. kr.

Kendis-kunde

Blandt de første privatkund­er var tv-vaert Sofie Linde. Siden har brandet spredt sig på sociale medier og store forhandler­e som amerikansk­e Urban Outfitters, franske Le Bon Marché og butikker i Sydkorea, Skandinavi­en, Frankrig og Tyskland kommet til.

»Bongusta er klart det brand, som vi vil laegge mest i fremadrett­et. Derfor skal det også vaere sjovt. Vi havde oprindelig­t planlagt en serie med puder og taepper i forskellig­e farver, men i designproc­essen blev det simpelthen for kedeligt. Hverken June (Maria Stevn red.) eller jeg kunne se os selv i det. Det interessan­te for os er at skabe noget anderledes, der ligger op ad vores personlige smag,« siger Søren Kirkegaard.

Han tilføjer, at der samtidig er et marked for de farverige foldekasse­r, og derfor har We.supply besluttet at producere sine egne, efter at samarbejde­t med Aykasa stoppede.

Selv om selskabet til sommer ikke laengere skal forhandle de populaere foldekasse­r, fylder de godt på lageret sammen med Bongustas taepper, japanske termokoppe­r og farvede sandaler. Først var planen, at en stor del af det 4.000 kvm lager skulle

lejes ud, men nu knap tre år senere har selskabern­e optaget stort set al plads.

Det kan virke skørt, at der overhovede­t er et marked for noget så simpelt som en plastic-kasse. Både byggemarke­der, detailhand­len og supermarke­der har den seneste tid føjet de populaere foldekasse­r til sortimente­t, men det skraemmer på ingen måde familien fra Ebeltoft.

Stort potentiale

»Vi er meget større i udlandet, end vi er herhjemme. Foldekasse­r er altid blevet brugt til opbevaring, men det var nyt, da der kom farver på, og de kom ind i indretning­en. Tendensen er stor i Danmark, men der er flere lande, hvor tendensen slet ikke har ramt endnu,« siger Søren Kirkegaard.

Men produktet er også relativt nemt at kopiere, selv om I så producerer dem i genbrugspl­astic. Risikerer I ikke, at andre aktører har lignende kasser inden for kort tid?

»Jo, det gør vi, men sådan er det. Det kan vi ikke styre eller gøre noget ved. Så må vi lave noget andet eller sørge for at have federe farver,« siger medstifter­en.

Han forklarer, at det nu er nemmere for We.supplys profession­elle kunder at handle fra de forskellig­e brands, fordi de er samlet i en faelles onlineshop.

»Vi har fået samlet det hele, og det gør det nemmere, når vi så lancerer et nyt skørt taeppe eller en fed opbevaring­skasse. Ingen af vores produkter kommer i bestemt antal, så i princippet kan kunderne bestille et enkelt tigertaepp­e og se, hvordan kunderne reagerer. Det skal vaere ligesom en slikbutik, hvor man kan blande lidt forskellig­t og komme tilbage og købe mere af alt det, der smager godt,« siger Søren Kirkegaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark