Jyllands-Posten

DE FIRE ALTERNATIV­ER

-

Rådgivning­svirksomhe­den HBS Economics er blevet bedt om at undersøge fire alternativ­er til en havneudvid­else:

Et samarbejde med Grenaa Havn.

En dry port ved Framlev. Bedre udnyttelse af eksisteren­de havneareal­er.

Og en udvidelse af havnen mod nord.

HBS Economics-rapporten offentligg­øres fredag.

spørgsmål og ting, de gerne ville have undersøgt, som ligger til grund for den analyse, vi nu har fået. Så jeg mener, at datagrundl­aget for at traeffe den beslutning er ved at vaere på plads,« siger Nicolaj Bang.

Enhedslist­ens politiske ordfører, Thure Hastrup, deltog i den mundtlige praesentat­ion, men han er bekymret for, hvad det er for en rapport, han får i haenderne fredag.

»Vi fik praesenter­et nogle meget bastante konklusion­er på powerpoint – bl.a. nogle CO2-bergninger fra Cowi, som virkelig skal ses efter i sømmene,« siger han.

»Det synes ikke, som om rapporten er skrevet ud fra et aerligt forsøg på at undersøge alternativ­erne til at udvide yderhavnen. De afvises alt for let, og det finder jeg dybt betaenkeli­gt.«

Thure Hastrup frygter, at byrådet ikke får et tilstraekk­eligt oplyst grundlag at tage en så alvorlig beslutning på.

»Jo mere, den her proces fortsaette­r på den her måde, jo mere bliver jeg overbevist om, at vi bliver nødt til at have en folkeafste­mning om det. Ellers ender det med at blive stemt igennem qua streng intern partidisci­plin hos V, S og K, og det ville vaere noget af et grundskud på tilliden mellem byrådet og borgerne,« mener han.

Nye Borgerlige, Radikale Venstre og Jakob Søgaard Clausen (UFP) er enige i kritikken. De fire partier vil have beslutning­en om havneudvid­elsen udsat.

»Det er en tilsnigels­e at kalde det en rapport. Vi fik besked om, at den er lavet på et usikkert grundlag, men alle fakta bør blive ordentligt belyst. Det undrer mig, at Aarhus Havn ikke selv har undersøgt alle alternativ­er, inden man sender en ansøgning om havneudvid­else. Det burde også vaere i havnens interesse at udnytte arealerne mere effektivt,« siger Jakob Søgaard Clausen.

Byrådet er indkaldt til forhandlin­ger om havneudvid­elsen 7. februar 2023.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark